В Европа нараства употребата на канабис

Завръща се интересът към екстазито
31 май 2016 16:52, Елка Василева
5
В Европа нараства употребата на канабис
Снимка: архив, Reuters

Консумацията на канабис в Европа расте, интересът към екстазито се завръща, а онлайн търговията се развива - това са основните изводи от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН), предаде Франс прес.

Над 88 милиона възрастни в ЕС или над една четвърт от хората на възраст от 15 до 64 години вече се използвали забранени наркотични вещества, се казва в годишния доклад на центъра, публикуван днес в Лисабон.

По някои оценки пазарът на незаконните наркотични вещества в ЕС е възлизал на 24,3 милиарда евро през 2013 г. Най-голям дял в него с 38 процента има канабисът - бил той вносен или местен - и според ЕЦМНН производството му се е превърнало в "значителен източник на доходи за организирана престъпност".

Следват хероинът с 28 процента, кокаинът с 24 процента, амфетамините с 8 процента и екстазито с 3 процента.

Канабисът съставлява и три четвърти от количеството конфискувана дрога в Европа (50 процента за "тревата" и 24 процента за смолата), далеч пред кокаина и крека с по 9 процента, амфетамините с 5 процента, хероинът с 4 процента и екстазито с 2 процента. Според авторите на доклада около 1 процент от пълнолетните европейци консумират канабис ежедневно или почти ежедневно.

Продължава да се развива онлайн търговията с дрога с пазара на незаконните мрежи, кодирането на данните и трудните за засичане техники на плащане, например с биткойни, макар че повечето транзакции се извършват на живо.

Центърът предупреждава и за опасността от новите психоактивни вещества, по-специално канабиноиди и синтетични опиати, които понякога са токсични.

"Младите потребители може, без да знаят, да послужат за опитни зайчета за вещества, чиито потенциални рискове за здравето са до голяма степен неизвестни", се казва в доклада.

През 2015 г. са получени сигнали за 98 нови вещества, а през 2014 г. - 101.

През 2014 г. в ЕС са регистрирани най-малко 6800 смъртни случая от свръхдоза наркотик, главно хероин, с тревожно покачване на този показател в Ирландия, Литва, Швеция и Великобритания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: канабисЕвропаекстази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е значи американците трябва да превземат пазара .Да не ги изпреварят Руснаците
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Екстра сме си у Европа! Сички бегат насам и искат тука да живеят, щото е супер! Само се чудим ние къде да бегаме, ако не искаме да се друсаме и да провиме еднополова либоф и да ни он ождат пакистанци, пакистанци и тунизийци?
3
0
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
От написаното до тук прави впечатление че при 28% потребление на хероин само 4 е процента му от конфискуваната дрога. Докато при марата е 38% от потреблението а 74%(!)от конфискуваната. Как така? Ай правете си изводите сами...
2
0
 
4
 
! Отговори
Ес се разпада.... преди 7 години
До 1Нищо не пишат ама Франция и Белгия са пред революции!!! Яко Бой има там!!! Ек ще е история скоро!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е да нараства - просто по-лесно да понесат прищевките на ЕК!