Огорчени от Европа сирийци хващат пътя към дома

Нелегално влезли в Европа, нелегално я напускат
14 юни 2016 21:54,
105
Огорчени от Европа сирийци хващат пътя към дома
Снимка: архив Reuters

Европа сияеше като Обетована земя за мнозина, рискували живота си, за да достигнат до нея. Но мечтите им се удавиха в калните полета на Северна Гърция. Сега десетки сирийски бежанци отново поставят на карта съдбата си, тръгвайки на път, но този път в обратна посока - те плащат на контрабандисти, за да ги върнат назад към Турция, пише германският вестник Die Welt.

В дългия път към дома сирийците избягват коварните води на Егейско море, придвижвайки се по реки като Марица, криеща не по-малко опасности с теченията си. Всяка вечер, групи бежанци се събират на гарата на гръцкия граничен град Димотика, вдигат малки палатки и чака своя шанс да пресичане.

Сред тях е и 27-годишният Атиа ал-Джашем фризьор от Дамаск. След месеци, прекарани на гръцко-македонската граница, сега той иска да се върне в родината си заедно със съпругата си и дъщеря си - едва на година.

"Аз отивам в Турция, не искам в Европа. Край", категоричен е сириецът. Той, жена му Жасмин, и дъщеря му Ледшин се надяват, че това е последната им нощ в Гърция.

"Наистина сме уморени. Моля се на Бог за помощ да се върна обратно в Турция. В Сирия под бомбите ще е по-добре от тук!".

Семейството му е пристигнало на 24 февруари през Егейско море. Те продължили на север, но границата с Македония се оказала най-северната точка от Европа, докъдето стигнали.

Останали с месеци в лагера Идомени на границата с Македония. Още през май месец властите евакуираха лагера и семейството на Атиа е преместено в официален лагер. Но месеците на мизерия в Идомени са ги отказали от идеята за живот в Германия.

"Не очаквахме, че ще ни третират така в Европа", казва сириецът. "Смятахме, че тук хората ще се отнасят с нас човешки, че ще ни помогнат да се грижим за себе си и за децата си. Смятахме, че ще им помогнем и ние. Но видяхме обратното. На Европа не ѝ пука за нас!", огорчен е сириецът.

Решили да се върнат в Турция, където е братът на Атиа. Но като много други, той осъзнава, че това не е лесно. Законният начин е тромав и дълъг. Ето защо по пътя обратно, бежанците разчитат на същите хора, които са ги довели до Европа - трафикантите.

Неговият случай не е изолиран. Властите съобщават, че ежедневно границата се преминава нелегално между 30 и 40 души. Същевременно те предупредиха, че опитите за нелегално преминаване на границата през река Марица е изключително опасно през този сезон заради високите нива на водата.

Сред онези, които искат да се върнат е и 21-годишният Мажд Хамед, студент по изкуствата в Дамаск. "Искам да се върна, искам да продължа образованието си. Дори и да отворят границите, ще се върна. Огорчен съм от европейците, заради ситуацията, в която живеем!". Той се е опитал да получи помощ от ООН, за да се върне, но от там само му казали, че в Сирия не е безопасно.

Затова той е въоръжен с карта. Има план - ще мине от Салоника, до Димотико. "От там пресичам реката, както и други сирийци са направили", обяснява планът си. Турция, Ливан и финалната му дестинация е Дамаск. Нелегално връщане... у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
6545 преди 7 години
До Анонименpravi si vsichki zapochnaha da se vaspolzvat ot siriiskite udobstva.germaniq praveshe taka: koito e s siriisko grajdanstvo (bejanec) ima pravo da e v germaniq i da mu dadat apartament i rabota i da si jiveqt kato normalni hora ot BG predi okolo 2 godini imashe okolo 1000 siriici koito zaminaha v germaniq a jiveeli v BG ot 20 godini i otidoha s semestava i vsichko zabraviha za tazi durjava BG-q na nikoi ne mu puka za BG samo trqbvashe da gi pusnat da gi pusnat kam G-q i vsicko ok no
26
0
 
0
 
! Отговори
sad? преди 7 години
До +teq koito vi iznasilvat sa irak palestina livan ot kade na kade siriicite aide misli malko i se zainterasovai kolko artefakti se zimat ot siriq za evropa i USA i nqma siriec koito da go mrazat tuk v bulgaria garanciq o i oshte nai veche se samo iznasilva durjavata ni zashtoto qvno nqma koi drug
25
0
 
0
 
! Отговори
ei samo opravdaniq преди 7 години
До старши диспечерama nqma rabotna raka osven v ciganskite durjavi kato balkanskite i nai veche nashta.germaniq gi priema za da ima rabotna raka zashtoto tam vsichki sa ucheni i biznes meni a ne kato nashta toaletna BG!!!!
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименikoga sa iskali da idvat v evropa be smotan\a shtom se oplakvate zashto ne se oplakvate na germaniq .germaniq gi priema i te za tova minavat ot balkanite te ne sa za bulgaria ili gurciq ili teq buklukchavi durjavi nikoi ne iska tuk ama kato gi spirat te ostavat ili se vrushtat v turciq za to si zatvori ustata !!!
23
0
 
0
 
! Отговори
kyjhtfg преди 7 години
До Анонименzashtoto te imat prichina i nqma kade da rabotat kato im pomognat 3 mesecas s po nqkoi lev gi puskat da rabotat!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ммодератора расист
21
18
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Нкой ги насочва да отидат в Русия, и да опитат и от Руския рай. Но не е необходимо,тя Русия си е при тях и резултата е очевиден.
20
16
 
7
 
! Отговори
ВАСИЛЛИС ЛИЗИМАХОС преди 7 години
ТАКЪВ ГРАД -- ДИМОТИКА В ЕЛЛАДА -- НЯМА !И ТАКАВА РЕКА, НЯМА СЪЩО -- МАРИЦА !! ГРАДА СЕ КАЗВА ДИДИМОТИХОН = СТЕНАТА БЛИЗНАЦИ ! , А РЕКАТА СЕ КАЗВА -- ЕВРОПА, ИЛИ ЕВРОС !
19
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи амуджата само щото дошъл до Гърция очаквал червен килим , шампанско и хайвер....Алоооу, арабити, да се връщате веднага откъдето сте дошли и да се борите за земята си
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, не е да си търтей в Идомени като да си търтей в Берлин или Кьолн.сега ще се върнат в Турция, за да ги вземат немците със самолети от Турция. Ако останат в Гърция им остава петното на незаконни мигранти инямат прамво на Германия.Затова се връщат тарикатите. така ги учат он НПО-тата.Няма каакво да плачем за тях. Като ни се натресат в БГ държавата брои за всеки от тях по 1000 лева, защо не брои на нас така?
17
1
 
15
 
! Отговори
Фгг преди 7 години
Прав ви път! На сърдитко Петко, празна му торбичката!
16
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи квоо?Дъщеря му на изстрадалият бежанец е на една година?Драмите е Сирия почнаха преди 4 години.Значи война,бомби,терористи,ракетни атаки скъд и нап.алм във варели от хеликоптер,танкове,минни полета,газови атаки ,но храбрият фризьор през тва време е успял да направи деца!?Значи или е природен феномен или тая драма е толкова измислена.Когато някой го гърмят колят,палят и взривяват последното нещо което му се прави е секс.Така,че нищо им няма.Прават се.
15
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е.Неканени гости никой не обича.
14
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде дано, всички да си ходят. На гости се ходи когато те поканят, а не когато ти решиш.
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА НИЩО ПО ЦЕННО ОТ РОДНТА ТИ ЗЕМЯ ,КАДЕТО И КАКВАТО И ДА Е ТЯ!ЗАЩО НАВРЕМЕТО КАТО ДОЙДОХА ВИЕТНАМЦИ КОГАТО БЕ ВОИНАТА В ВИЕТНАМ НЕОСТАНХА ТУК ,ХЕМ ТОГАВА ИМАШЕ РАБОТА ЗА ВСИЧКИ ТУК ,АТЕ БЯХА ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТСЕГАШНИТЕ БЕЖАНЦИ!СЪОВАРВАХА ГИ ДАЖЕ И СЪС СМОЛЕТИ И КАКВО ИЗЯДАХА ДОСТА КУЧЕТА И КОТКИ ЖИВЕЕХА В МИЗЕРИЯ СМРАД И НАКРАЯ САМИ ДИМ ДАГИ НЯМА!!!.......?
12
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не очаквахме, че ще ни третират така в Европа"А....***... ,аве какво очакваше ве талассъм - килимче, пилешки шишчета и узаки чак до Германия ли !Хайде обратно да се биете за сържавата си, какво сте хукнали към нашите - скапани мииризливи убици и изнасилвачи ,живеещи цял живот на гърба на другите народи без ден трудов стаж. Адиос...
11
2
 
23
 
! Отговори
ИЗВЪНЗЕМЕН РЕПТИЛ преди 7 години
Къде тръгнахте бе? Върнете се ! С Вас в Европа ще има икономически растеж , по-добра доходност от имоти и акции в либертофонските монополи и картели!
10
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Смятахме, че тук хората ще се отнасят с нас човешки, че ще ни помогнат да се грижим за себе си и за децата си. Смятахме, че ще им помогнем и ние."Какво мислят в Кьолн по въпроса с помощта? Ами в Швеция?
9
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде всички да последват примера им и да се свършва.
8
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Смятахме, че тук хората ще се отнасят с нас човешки, че ще ни помогнат да се грижим за себе си и за децата си."... ще ни натъпчат джобовете с пари, докато се размножаваме като зайци, ще ни дадат повече джамии, права, майчин език....