Последиците от Brexit за Австрия

Анализ на австрийското електронно издание "Пресе"
Обновена: 24 юни 2016 20:46 | 24 юни 2016 20:41, Анисия Иванова
8
Последиците от Brexit за Австрия
Снимка: Reuters, архив

В електронното си издание австрийският "Пресе" пише за последиците, които Брекзит ще има върху другите държави и по-специално върху икономика и други сфери на живота в Австрия.

Излизането на Великобритания ще повлияе върху добре функциониращия вътрешен пазар и отваря голяма пропаст в добре синхронизираната търговия, инвестициите и политическия баланс. Засегната от това е и Австрия, пише авторът Волфганг Бьом и се спира на няколко аспекта:

Членството на Австрия в съюза ще се оскъпи: Великобритания е сред нетните платци в съюза и въпреки постигнатата отстъпки, внася в ЕС около пет милиарда евро годишно. Голямата част от тази сума ще се разпредели между другите нетни платци. Според експертни прогнози Австрия ще бъде натоварена допълнително със 150 милиона евро годишно.

Влияние върху икономиката: Великобритания е осмият по значимост търговски партньор на Австрия. С излизането й от съюза се очакват търговски загуби, тъй като стокообменът с острова ще трябва да бъде поставен на нова правна основа, допускат се и по-големи валутни колебания. Стопанската камара прогнозира намаляване на икономическите резултати от 0,05 до 0,18 процента. Във финансовия сектор се очаква ново преразпределение на сделките от Лондон към Франкфурт и Париж. Това ще засегне Австрия, която в момента е ангажирана главно с партньори в Лондон.

Влияние върху туризма: ще намалее потокът от туристи от Великобритания поради резкия спад на курса на английската лира. В момента Австрия посреща 800 000 туристи от Великоритания годишно.

Влияние върху трудовия пазар: Според икономическия експерт Курт Байер ще се появят проблеми с търсещите работа във Великобритания, "тъй като ограниченията за прииждащите от другите държави на ЕС е един от основните аргументи на привържениците на Брекзит". Австрийските производители на метали и машини имат 32 000 служители в дъщерни предприятия във Великобритания и се очаква подобни основани от чуждестранни предприятия фирми да намалят сферата си на дейност и да съкратят разкритите там работни места. Засега не се очаква лимитиране на времето на разрешението за упражняване на дейност, но ще е трудно за новопристигащите.

Влияние върху студентите: Вероятно ще бъдат намалени възможностите на австрийските студенти - в момента около 500-600 души следват във Великобритания по програмата Еразъм. Дали тази възможност ще остане в бъдеще зависи от преговорите за сътрудничество между Великобритания и Брюксел.

Влияние върху политическия баланс: Излизането на Великобритания ще промени баланса в политическата власт на ЕС. Кворумът за взимане на решения с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет ще бъде променен. Досега Великобритания оказваше заедно с държави като Швеция и Дания противодействие на германско-френската ос.

Излизането на Великобритания ще укрепи мощта на двете големи държави-членки. Това се отразява върху влиянието на Австрия и други малки държави, които досега често действаха като езичето на везната. В момента Великобритания има 73 депутати в Европейския парламент и ако общият брой на депутатите се запази и остане 751, Австрия ще има още едно или две депутатски места. Но по данни на парламентарната администрация това още не е сигурно, тъй като разпределението на мандатите трябва да се договаря отново през 2019 година преди следващите избори за Европейски парламент.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пия само Тенеси уиски така че Brexit-а няма да ми се отрази изобщо.
5
1
 
3
 
! Отговори
кво преди 7 години
Австрийци или австралийци,тез не ги знам.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето затова, за да затриеш една държава, първо трябва да унищожиш образованието в нея! После пpостите хора лесно биват управлявани.Днес вече населението ни е доста запълнено с необразовани и неуки хора, които нямат способности за поемане на по-сложни умствени задачи от това да гледат футбол, да пекат кебапчета и да пият бира (съдейки по коментарите - и водка)... ааа и да бият жена си.И затова са все повече коментарите които харесват резултата от Брекзита. Лошо! И нас ни чака същото при избори!
3
6
 
7
 
! Отговори
gft преди 7 години
Австрия ще бъде натоварена ссъс 150 милиона ...това е голямата болка.. иначе нищо кой знае кво не е станало. Защо медиите и всякакви капацитети всяват паника ? На нас също ще ни е по-добре ако не сме в евросъюза, но при условие, че имаме политици - не марионетки
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бугарските медии са пълна КАТАСТРОФА!Глупави статии.Глупави коментари.От глупава нация.Отвращавам се от всичко бугарско.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой къде го сърби там се чеше! Само незнам нашите селенжъри защо не си вдигнат гащетата и не си стегнат коланите на панталоните да не им го отперват безвъзмездно триполовите котешкият? Всяка държава си гледа за доходите на народа икономиката и територията само нашите селенжъри са се отдали на полова атлетика!