Британският еврокомисар Джонатан Хил си тръгва

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поема ресора му
Обновена: 25 юни 2016 18:36 | 25 юни 2016 16:35, Анисия Иванова
12
Британският еврокомисар Джонатан Хил си тръгва
Снимка: БТА

Представителят на Великобритания в Европейската комисия Джонатан Хил, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, заяви днес, че подава оставка след референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз, предадоха световните агенции.

"Не мисля, че е правилно да продължа да бъда британски комисар, все едно че нищо не се е случило", каза Хил, който агитираше против Brexit.

"Затова казах (на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер), че ще се оттегля", заяви той, цитиран от Ройтерс. "Същевременно е необходимо да има надлежно предаване (на отговорностите), затова казах, че ще работя с него, за да гарантирам, че това ще стане през идните седмици", добави Хил.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис ще поеме ресора "финансови услуги", заяви днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс, след оставката на британеца Джонатан Хил.

Домбровскис, който е бивш премиер на членуващата в еврозоната Латвия, в момента е комисар за единната валута.

Работата на Евросъюза трябва да продължи. След разговор с председателя на Европарламента Мартин Шулц помолих заместник-председателя (на ЕК) Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, да поеме портфейла "финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари", се посочва в изявлението на Юнкер, разпространено от пресслужбата на ЕК и цитирано от ТАСС. Подчертава се, че председателят е приел оставката на Хил.

Юнкер изрази съжаление за оставката на британския комисар, който отговаряше за надзора на финансовите услуги - сектор с огромно значение за Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Сега Великобритания ще бъде упълномощена да номинира нов комисар, докато остане в съюза. Портфейлът ще бъде определен от Юнкер в консултации с британското правителство, вероятно с наследника на премира Дейвид Камерън, посочва Ройтерс. Според комюникето на комисията Юнкер е готов да обсъди с британския премиер потенциални имена за комисар, отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Колко му е била заплатата на месец на Хил, 30 или 40 000 евро?
4
0
 
7
 
! Отговори
Шампиона преди 7 години
Почтен човек, евала. Има достойнство и държи на него. Животът не е само голяма заплата и кола с шофьор. Казват. Такива у нас нема. Тръгват си само, ако партията ги изтегли или ББ им се разсърди.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досвиданя
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се прави. Няма какво да го протакат. Всички опаковат набързо и се махат по най-бързия начин от континента.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито! Да почерпи.