Отмъщението - грешният отговор на ЕС към Лондон

Европа трябва да наблегне върху ползите от членството
25 юни 2016 18:36, Виктория Тошкова
34
Отмъщението - грешният отговор на ЕС към Лондон
Снимка: Reuters

Ако цитираме думите на американския милиардер Уилбър Рос, Великобритания гласува за „най-скъпия развод в историята на света“, след като гласоподавателите подкрепиха излизане от ЕС с 52% на 48%. Предизвикателство както пред Великобритания, така и пред току-що захвърлените европейски партньори сега е да се гарантира, че раздялата няма да се превърне в ожесточение и отмъщение, коментира BloombergView.

ЕС трябва да се отнесе към резултата от референдума като към зов за пробуждане. Недоволството с действията на блока не се ограничава само до Великобритания. Проучване сред над 10 хил. души в Европа, публикувано от Pew Research Center по-рано този месец, показа нарастващо недоволство. Делът на французите с благоприятна позиция спрямо ЕС, например, се е сринал до 38% след 69% през 2004 г. В Испания този процент е 47% от 80%.

Най-разумният отговор на ЕС ще бъде отстъпление от поне някои от въпросите, които бяха водещи не само по време на британския референдум, но са и точки на натиск за целия блок – имиграцията, централизацията на взимането на решения и по-широката програма с опит за налагане на „дори по-близък съюз“ върху неохотното население.

Алтернативно решение обаче може да се окаже възприемането на двускоростна Европа. Това означава, че ЕС може да формализира споразумение, според което ядро, водено от Франция и Германия, се ангажира с пълноправен съюз със споделени фискални правомощия, централно финансово министерство, емитиране на общи облигации и банков съюз – нещо като европейски САЩ, образуван от коалиция от желаещи. Тези страни, които не искат да бъдат част от ядрото – включително Великобритания, или които не могат да изпълняват изискванията, могат да останат пълноправни членки на търговския блок и единния пазар на ЕС, без да приемат допълнителна интеграция. Във всеки случай ЕС не може да продължи както преди, както призна и германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Франция трябва да се противопостави на изкушението да вдигне моста на финансовите услуги. Банковият бизнес вероятно ще потече естествено към Париж, Люксембург и Франкфурт и далече от Лондон. Европейските банки са достатъчно затруднени – акциите на Deutsche Bank струват на половина на цената си през миналата година, а опитът Лондон да бъде спрян от изчистване или уреждане на търговията с облигации, деноминирани в евро, рискува да задуши тази търговия вместо просто да я репатрира.

У дома управляващата партия на консерваторите трябва да излекува разцеплението си, причинено от разделящата и лоша кампания. Министър-председателят Дейвид Камерън и финансовият министър Джордж Озбърн подкрепиха оставането, разменяйки си обиди с консерваторите Борис Джонсън и Майкъл Гоуф, които бяха за излизане. Предвид избледняващия спомен от изненадващата изборна победа от миналата година и лошия резултат от рисковия референдум, Камерън заяви, че ще подаде оставка, потвърждавайки мрачната максима на Енох Пауъл, че всички политически кариери завършват с провал.

Който и да бъде следващият лидер на Великобритания – Джонсън в момента е фаворит на букмейкърите - той трябва да устои на изкушението от поучаване на европейските партньори на държавата. Всяко антиевропейско високомерие от страна на Великобритания ще бъде както подстрекателско, така и ненужно. Лидерите на Великобритания трябва да докажат на бизнеса, че могат да гарантират надеждни търговски споразумения с Европа през следващите поне две години преговори. Иначе инвестициите ще отлетят.

Шотландският въпрос също ще излезе напред още веднъж предвид факта, че по-голямата част от шотландците гласуваха за оставане в Евросъюза. Отказ Шотландия да организира втори референдум дали да остане част от Обединеното кралство няма да бъде демократичен. Раздялата с Великобритания може да се окаже неизбежния резултат от вота на референдума и трябва внимателно да бъде управлявана.

Както бе прогнозирано от редица международни органи и икономисти по време на кампанията, вотът на ЕС хвърля сянка върху икономическите перспективи на Великобритания. Пазарите на фючърси вече предполагат, че няма шанс Английската централна банка да повиши лихвените проценти преди февруари, а шансовете за по-ниски лихвени проценти са много по-големи. Централната банка вероятно ще обмисли намаляването на основния лихвен процент от нивото от 0,5%, което поддържа от 2009 г. Това от своя страна ще засили спада на паунда.

Озбърн обаче трябва да се откаже и от заплахата си да въведе спешни икономии по бюджета, което ще увеличи данъците и ще намали държавните разходи. Неговото предупреждение, че напускането на ЕС ще остави „черна дупка“ за 30 млрд. паунда в британския бюджет, бе в най-добрия случай налучкване, а в най-лошия – всяване на паника. Крехкото възстановяване на Великобритания от рецесия означава, че последното нещо, от което се нуждае страната, са още икономии.

Все още е от интерес на Европа Великобритания да остане икономически силна - „супер Сингапур на портите на Европа“, както през февруари заяви Маркус Кербер, който представлява 100 хил. от най-големите германски компании, като ръководител на Федерацията на германските индустрии. Ако Великобритания бъде наказана, за да се обезкуражат други страни да напуснат ЕС, то това ще повтори грешката на кампанията да всява паника вместо да се фокусира на положителното. ЕС трябва да започне да набляга върху ползите от членството. Иначе Великобритания просто ще бъде първата страна, решила, че привилегиите от членството не си струват таксата за абонамент.

Още за референдума на Острова четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Мамунио преди 7 години
Продължение ...колко простотия на този свят Боже!
22
0
 
0
 
! Отговори
Маймунио преди 7 години
Гответе се зза разпадане на ЕС .Англия трябва да бъде наказана .Ако не бъде - утре ще има финкзит,франйкзит даже словензит и то преди съюза да успее да се реформира.Но баба ви Меркел пак и опънаха кончетата и даде заден ход.Само БОЙЧЕТО ще остане да свети самотно на тъмния небосклон на Европейското небе!Поне да не беше се карал с Русията.Но той слуша ли янките ,слуша...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1----------------------------------------Умниче червендалесто лъготещо - можеш ли обясни / след като от 2007-а насам повече даваме, отколкото получаваме от ЕС/, как така преди началото на присъединяването нивата на заплатите и икономическите показатели бяха осезаемо по-ниски от днешните?
20
0
 
1
 
! Отговори
МИ преди 7 години
До ПреминаващОтносно, че просто трябвало да имаме смислена схема за харчене на пари и читави хора и с европарите всичко ще бъде наред.Няма таквоз нещо като смислена схема за разпределяне на европари. Схемата е порочна изначално в самите си принципи. Оттам и вероятността да отидат при читави хора е малка. Дори когато това се случва, хората трудно могат да ги оползотворят, защото правилата за приложението им обикновено са глупави, а има санкции за нарушаването им.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26--------------------------------------------------Умниче, от британска гледна точка излизането от ЕС е именно "пазене на интереса". От гледна точка на ЕС, обаче, същият този акт е безотговорен, защото поставя съюза в сложна ситуация в и без това сложно време.За Великобритания твърд отговор на ЕС е "отмъщение". А за ЕС е точно "пазене на интереса". Странното е, че един българин / и авторката/ припознават британската, а не европейската позиция като своя. Рачко Пръдлето стайл ;)
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз за какво учих английски, като влязохме в еврозоната?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26Ега ти тъпотията си изтресъл:)Британия е от даващите а България е от вземащите - ако не си разбрал.Икономика в България от ченгета, комунисти и мутрите им , бинаги на власт- не става и няма да стане. Със или без ЕС.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започна се с платените публикации, намирисващи на МакДо...Какво "отмъщение" сънува авторката, опитваща се да представи един адекватен на британската безотговорност отговор на ЕС / а този отговор задължително трябва да е твърд и безкомпромисен/ ? Явно някой зад океана мечтае за десетилетна разводна агония, а местните гайди припяват ли припяват ...Хе, хе ;)
15
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 7 години
da mnogo burzo im kazaha aufwiedersehen.gurzia ia uhajvat 5 godina a tia referendum i aide po burzo se mahaite.mai iskaha da gi izgodniat i mai e za dobro
14
1
 
4
 
! Отговори
Граматик преди 7 години
До gost (20):А бе, ръпон, каква е тази безсмислица дето си написал, ти луд ли си или пиян, или просто глупав? :-D
13
1
 
6
 
! Отговори
dn13 преди 7 години
До ФараджАма много ги разбираме нещата бе кой като нас! Тия европейци и една конспирация не могат да спретнат без кръчмарските експерти в България да ги разкрият.
12
5
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Интересно мие тия като правят това тия технологии техните какво ще се правят ще се мине на немски стандарт ама кои да ти каже или всичко за пари
11
4
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
До АнонименТака се и аз това казвам, по добре да сме в този съюз, съгласен съм с теб!
10
2
 
14
 
! Отговори
Фарадж преди 7 години
Европа няма за какво да отмъщава на Англетата понеже самите Европейци организираха БРЕКЗИТА . Просто тези които пречеха трябваше да бъдат отстранени иначе ЕС отиваше на разпад.В момента Оланд и Меркел броят хонорара на Борис Джонсън.
9
1
 
4
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
До АнонименКъм първи номерА защо според теб не потекоха тези реки? В духа на критичния бог поглед- кой според вас е виновен за да не потекат тези пари? Бъдете откровени в отговорите, тук можете да си го позволите, но бъдете честни, критични и истински след това ще говорим на друго ниво.
8
8
 
10
 
! Отговори
Преминаващ преди 7 години
Хайде бе хора, от по възрастните хора тук в БГ също чувам колко лошо било да сме в Европа, преди кое ви беше добре, въпросът е докато сме в Европа за какво можем да се преборим , а не да мрънкаме, това, че него правим си е наш проблем, ако имаш смислена схема за харчене на пари и читави хора, дали ще бъде така? П
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В СЛОВАКИЯ ПАРТИЯТА НАША СЛОВАКИЯ ЗАПОЧНА ДА СЪБИРА ПОДПИСИ ЗА СВИКВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА СТРАНАТА ОТ ЕС.СПОРЕД СЛОВАШКАТА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ДА СЕ СВИКА РЕФЕРЕНДУМ СА ДОСТАТЪЧНИ 350 000ПОДПИСА И САМИ САМО ОТ ВЧЕРА И ДНЕС ВЕЧЕ СА СЪБРАНИ БЛИЗО 80 000 ПОДИСА
6
2
 
9
 
! Отговори
ако преди 7 години
До Анонимен9поне си работил на запад трябва да знаеш , че ни назначават по колективните трудови договори които са валидни и за местните....та не разбрах защо да сме евтини ??? ако не знаеш обаче езика и работиш на черно за някой ердогановец.....ами научи го този език !! значи за да не обезлюдява България дай насила да задържаме хората тук...ами направо минирай границите и изземи паспорти и лични карти !!
5
2
 
9
 
! Отговори
никой преди 7 години
не говори за отмъщение но трябва да се преговаря от една страна ес с над 400 млн потребители и ит друга англия с 60 млн потребители . просто англетата ако искат достъп до пазарите на ес трябва да си плащат и да има свободно движение на хора както е при швейцария .относно бежанците няма смисъл да ги спираме в ес щом искат да стигнат до острова а веднъж стигнали там няма къде да ги върнат-дъблинското споразумение НЕ важи за тях.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 3Че то дотогава няма да има ЕС (Освен ако не сме останали ние, Румъния и Гърция). В близките месеци множество държави ще организират референдум и ще напуснат. Няма как да се осъществи сценарият, който представяш.