Пясъкът – новото злато?

Извличането на суровината е индустрия за 70 милиарда долара
26 юни 2016 21:30,
86
Пясъкът – новото злато?
Снимка: Reuters

Повечето западняци, срещу които са предявявани обвинения в Камбоджа, биха се радвали на късмета си да се измъкнат в друга държава. Но Алехандро Гонзалез-Дейвидсън, който е с двойно британско и испанско гражданство, настоява камбоджанското правителство да му разреши да се върне в страната и да се изправи пред съда заедно с трима местни свои колеги.

Всички те са обвинени в незаконна намеса при извличането на един от най-ценните ресурси в 21-ви век – пясъка.

Вярвате или не, ние ползваме този природен ресурс повече от всеки друг с изключение на водата и въздуха, отбелязва в-к “Ню Йорк Таймс”. Пясъкът е това, с което са изградени съвременните градове.

Почти всеки апартамент, офис сграда или търговски мол от Пекин до Лагос поне в една малка част е изграден от бетон. А бетонът най-образно казано е пясък и баластра, забъркани с цимент. Всеки метър асфалт, който свързва всички тези сгради, също съдържа пясък. Както и всеки прозорец на всяка от тези сгради.

Пясъкът е съществена съставна част, която прави съвременния живот възможен. Но както много други суровини и тази започва да свършва. Това се дължи до голяма степен на разрастването на градовете, най-вече в развиващите се страни.

Популацията на планетата нараства постоянно и всяка година все повече хора се насочват към градовете. От 1950-та година световното градско население се е увеличило от 746 милиона на 3.9 милиарда души.

По официално данни само през 2012-та година светът е ползвал бетон, достатъчен за изграждането на стена висока и широка по 27 метра по дължината на Екватора. Само в периода 2011-2013-та година Китай е използвал повече цимент, отколкото Съединените щати за целия 20-ти век.

За изграждането на тези нови големи градове, хората извличат чудовищни количества пясък. Трябва да се отбележи, че използваемият пясък далеч не е най-разпространената суровина.

Например пясъкът от пустините не върши работа. По тази причина се взима от корита на реки, заливни зони и плажове.

Индустрията по извличане на пясъка се оценява на над 70 милиарда долара. Мултинационални компании се насочват към девствени природни зони в търсене на печалба. Когато наземни ресурси се изчерпат, пясъчните “миньори” се насочват направо към морето.

В повечето случаи това води до непоправими щети за околната среда. В Индия с извличането на пясък от реките се заличават цели екосистеми, убиват се безброй риби и птици. В Индонезия повече от две дузини острови са изчезнали само от 2005-та година насам заради тази дейност. Стотици декари гори са изсечени във Виетнам заради извличане на пясък от почвата под тях. В Кения са унщожени множество коралови рифове.

Хора също загиват в търсенето на новото злато. Фатални инциденти са регистрирани в Саудитска Арабия, Южна Африка, Гамбия, Индия и Индонезия. Дори се говори за ганстерски войни на черния пазар.

“Ню Йорк Таймс” посочва, че по-строги регулации биха ограничили щетите. Но има и един сериозен недостатък.

Пясъкът е изключително тежък, което го прави и изключително скъп за транспортиране. Ако се забрани или ограничи извличането на собствена територия, то суровината трябва да се внася. Но тогава цената ще е далеч по-висока. Което прави и изграждането на сгради и пътища значително по-скъпи. А това нанася жесток удар по икономиката.

Властите в Калифорния изчислиха, че ако средното разстояние за пренос на пясък се увеличи от 25 на 50 мили, камионите за транспортиране ще горят с близо 50 милиона галона дизелово гориво повече всяка година.

Към момента алтернатива на пясъка няма.

Този факт се усеща доста силно от жителите на рибарските селища в камбоджанската провинция Ко Конг. Години наред хората се оплакват, че неспиращото извличане на пясък от местните плажове и водни басейни убива морската фауна, която е основният им поминък. Неслучайно се стига до масово изселване.

Но миналата година намесата на природозащитна група, оглавена от Гонзалез-Дейвидсън, дава надежда на местните жители. Започват блокади на пътища и масови протести. Правителството потушава бунта, екстрадира чужденеца и задържа трима местни активисти. Но началото е дадено. И хората изглежда няма да се предадат. Поне не лесно.

Едва ли някой от нас въобще се замисля за пясъка и неговата роля. Изглежда вече не можем да си позволим този лукс.

Трябва да мислим за алтернативни материали, за преизползване, за консервиране. Защото иначе ще ни се наложи по трудния и скъпия начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: индустрияпясък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
Мдаам, вярно е - пясъкът е суровина за силикон, а чалгията плаща луди пари за него, даже и Майкрософт да си произвеждат пясъчните умрели чипове.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Серафиме, събирай по два джоба, така ще забогатееш двойно повече.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека ежедневно съсипва планетата, алчността и свърхпотреблението ще унищожат човчеството!
18
3
 
15
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
разменям пясък за злато
17
1
 
4
 
! Отговори
песъчинков преди 7 години
Пясъка винаги е бил много скъп.Още по времето на световните войни са се появили първите пясъчни милиардери.Преди война се е строяло здраво,а след война още по здраво.Само да се възстанови Сирия,ще трябва много пясък.Хубавото на пясъка е че не изчезва,просто се трансформира,така че пясък ще има.
16
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
След като горите са изсечени ,идва ред на пясъка.
15
3
 
9
 
! Отговори
Стели преди 7 години
25 като те гледам , пишеш на български език, ами като не ти харесва как мислят българите, къш от кораба майка върви в турция , или друга мюсюлманска държава, оф забравих там пък за хора не ви имат. Значи отлитаи към майка Индия.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво казвате?морският пясък не ставал ли?Ами питайте Ветко(Вълчо от пловдивските села) с какво построи хотелите в Слънчака.Вие ше кажете че не става. Големи разбирачи се извъдихте.Виктория-миктория с кво е строена а?Ами Чайка?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Крещящ пример 22Ама Агромах са си платили на Баце.Не може да ги пипнеш с пръст.
12
2
 
19
 
! Отговори
Крещящ пример преди 7 години
По целия свят увреждането на природата носи огромни печалби на малък кръг хора.Фирма Агромах съсипа поречието на Струма , една от най-красивите реки в БГ и я превърна в лунен пейзаж?Фирма "АГРОМАХ за няколко години разруши всичко, което природата е създавала за хилядолетия, обричайки внуците ни да наследят грозно и разровено от огромни ями и изтърбушено речно корито.Ликвидираха вировете и оставиха рибата да бъде унищожена от кормораните.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За инертни материали ли говорите.Милиарден бизнес бил.Бойко ли не знае........Раздаваш на наши хора кариерите а после "строителите на магистралки" и други строители ти се явяват строени и купуват на цени каквито на Баце хората им кажат.Всичко е калкулирано в "цената" която Баце ще плати от НАРОДНИТЕ ПАРИ!Та баце ли не знае че инертните материали са МИЛИАРДЕН БИЗНЕС?!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте писали простотии, пясъка се използва колкото за строителство като съставка на бетона, толкова и за направо на стъкло, а има и още много други приложения.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо пясъка от пустинята не става?
8
1
 
9
 
! Отговори
Серафим преди 7 години
От утре почвам да събирам по един джоб пясък и да го складирам, надявам се скоро да забогатея от новото злато....
7
8
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Няма разлика разбира се пясъка си е плясък. Пясъка е съставен от дребни камъчета, които пък са изградени главно от сицилициев диоксид, така че дали ще го вземеш от пясъчна пустиня, плаж или речно корито, няма никакво значение, пак ще можеш да направиш стъкло например.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМай бъркаш, по плажовете е солен и не се ползва в строителството.
5
7
 
3
 
! Отговори
тцтцтцт преди 7 години
До Путинпо вероятно е да се появят някакви нови "терористи", които да искат да унищожат КРАВАРНИКА , в резултат на което , да се изпратят 50 000 души американска армия на терен . както става сега , където има петрол , газ , злато , диаманти
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните простотии за екофанатици. Между пясъка в пясъчните пустини и този по плажовете и речни корита, пък няма абсолютно никаква разлика!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо пясъкът от пустините не върши работа?
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морските плажове от където някои взимат пясъка не става да се забърква с цимент и да се правят сгради! В морският пясък има сол която неможе да се свърже с цимента. Направените с този пясък сгради при едно малко земетресение и се сриват какъвто случай имаше наскоро с една сграда която се срути под собствената си тежест. По добре щее да си изградите къща с тухли отколкото да ползвате такъв бетон.