Тръмп и Джонсън – непокорните руси перчеми

Двама лидери с несъмнени прилики и бомбастични обещания
27 юни 2016 20:30,
18

Снимки: Reuters


Миналият петък светът се събуди с новината за резултата от референдума, проведен във Великобритания за излизане от ЕС. Недалеч е и денят, в който светът ще се събуди и ще разбере резултатите от изборите за президент на САЩ.

И в двата случая имаме нещо общо. Популизъм, национализъм и лидери с непокорни, руси коси.  Дали през ноември няма да се окаже, че от двете страни на океана, начело на две от най-силните държави в света стоят лидери с несъмнени прилики – Доналд Тръмп и Борис Джонсън.

"Да направим Америка велика отново!", зове в кампанията си Тръмп. Джонсън и подръжниците му пък искаха да възродят величието и суверенитета на Великобритания, каквото и да имат предвид с това. Явно отърсването от неоспоримия бюрократичен ад, който представлява ЕС, е равносилно на това.

И ако Тръмп иска да построи стена по границата с Мексико, британците пък не искат различни имигранти да се роят в страната им. Джонсън сам възропта срещу имигрантите и се възмути: "Нямаме никаква сила да контролираме онези, които пристигат без квалификации и без предложения за работа от 28-те страни от ЕС".

Остава въпросът откъде трябва да се отцепят британците, ако искат да спрат и всички останали имигранти, които далеч не са граждани на Европейския съюз, а на други държави. Държави, които самата Британска империя е държала под властта си.

Кампанията за Brexit и тази на Доналд Тръмп имат още едно общо нещо помежду си. Възгледите им за свободната търговия. Brexit вижда своите проблеми в регулациите на ЕС. Все пак, както и изданието Quartz отбелязва – на ЕС му отне 15 години да определи що е то шоколад. Доналд Тръмп пък има простичко обяснение – икономиката на САЩ е в това състояние, "заради глупави решения, взети от глупави политици".

Макар и по различен начин, и двете стани търсят едно и също нещо.

Като цяло се усеща една нотка на носталгия в кампаниите. Да си върнем величието, да вземем страната си в свои ръце. Сякаш са вкопчени в блясъка на миналото, в преуспяващата Британска Империя или пък в Америка на подема, на бизнеса и безкрайните възможности.

Решенията им са простички – нека да се погрижим за себе си. Да разкараме имигрантите и ще настане мир и просперитет. Дали?

Можем да продължим с приликите. Подкрепата за Тръмп и Джонсън идва от по-възрастното население, по-консервативното.

Все пак има и една доста сериозна разлика между двамата.

Борис Джонсън е политик, врял и кипял. Той е познато име на политическата сцена. Колкото и поляризираща фигура да е, той се радва на доста сериозно одобрение в Консервативната партия. Борис Джонсън е и кмет на Лондон в продължение на 8 години. Учил в Оксфорд, заедно с опонента си в кампанията за оставане - Дейвид Камерън.

Републиканците в САЩ пък си имат Доналд Тръмп. Изникнал на политическата сцена като един черен лебед, той изненада не един и двама анализатори. Несъмнени са качествата му на бизнесмен, но той тепърва ще трябва да се доказва на политическата сцена. И световната, а и не само световната политика, нееднократно е показала, че едно се говори от предизборната трибуна, но понякога нещата са съвсем различни от позицията на властта.

Между другото, на 24 юни Доналд Тръмп пристигна в Шотландия и ведната се обърна към последователите си в Twitter. Кандидатът за президент на САЩ симпатизираше на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС и със сигурност новината за резултата от референдума го е зарадвала. И така той туитна към последователите си в социалната мрежа, че е пристигнал в Шотландия.

"Тук много се вълнуват от вота. Взеха обратно страната си в свои ръце, точно както и ние ще си върнем Америка. Без игри!".

Именно Шотландия гласува много категорично за оставане в ЕС. Дали няма да се окаже, че паралелите между двамата популисти с непокорни руси перчеми от двете страни на океана са просто празни приказки? Може и така да се случи. Но обратната перспектива е също толкова вероятна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГрингоНяма лошо, но отговори на въпросите:Кой ще работи на полето? Кой ще слугува по къщите? Те работят неща, които никой не желае!!! Никой!! И при тези пари, които им плащат какви данъци да внасят??? Когато си под минимума няма данъци!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 години
Ха ха ха
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам доверие на мъже, които боядисват косите си - изглеждат като глуповати лелки. Освен номера на цвета на боята им, друго интересно в тях няма.
10
5
 
6
 
! Отговори
Гринго преди 7 години
Отново поредната платена статия на днес . Основната теза на Тръмп е създаване и връщане на добре платени работни места . Човека каза че ще въведе такси и мита за азиатците както и за латинска Америка . Мексканците които са нелегални са аут , работят за без пари,подбиват пазара а нищо не внасят в хазната. Невиждам нищо лошо в това да искаш страната ти да е богата
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя джонсън се вписва в цялата схема само дотолкова, че да прецака тръмп. тръмп е изключителен и неповторим кандидат.
8
1
 
5
 
! Отговори
Kolcho преди 7 години
Тоя Джонсън прилича на Хари от филма "От глупав, по-глупав" с Джим Кери.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не направихте и бутони за гласуване, както с италианката и испанката от рубриката с мацките?
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двамата са неприятни типове. Чака ги безславен край на политическите кариери,но Тръмп още не е направил бели, но педа.лът вече я оцапа. Затова не трябва да се толерират обратните!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия двамката са като Макс и Мориц! Да е..
4
3
 
7
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Imashe edin film "Ot glupav po glupav".Ako do tyah se naredi i belokosiya bulgaro turski pasha Sideroglu i napravo stava po Donyo Donev,vie znaete trimata....I trimata se hvalyat s ruskite si arterii
3
9
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
До 11От какво да се спаси?!? Тия ненормалници могат да докарат по-големи беди от Хитлер!
2
13
 
9
 
! Отговори
11 преди 7 години
Ексцентрици са, но светът има нужда от тях, за да се спаси.
1
5
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Защо ми триете коментара?!?Написах, че и двамата блондини са с нестандартна ориентация, както и това, че са във вреда на ЕС! Нещо да съм излъгал?!?