Москва и Анкара: "Прости, но недей забравя"

Турция e готова да плати обезщетение за сваления самолет
28 юни 2016 10:37, Елка Василева
188
Москва и Анкара: "Прости, но недей забравя"
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският печат коментира съобщенията, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е писал на руския лидер Владимир Путин, за да се извини за свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турската военна авиация през ноември.

Москва дочака от Турция извинения за гибелта на руския летец, пише "Лента". "Помирителните стъпки обаче може би са малко закъснели - Турция толкова време не искаше да поднесе извинения, че неизбежно ще остане утайка", отбелязва електронният вестник.

"Аргументи и факти" цитира турския премиер Бинали Йълдъръм, съобщил чрез Тwitter, че "в сряда или четвъртък" Ердоган ще разговаря с Путин по телефона. Йълдъръм добавил, че Анкара е готова да плати на Москва обезщетение за сваления самолет.

Експерти дадоха висока оценка на постъпката на турския лидер, посочва "Независимая газета". Ориенталистът Виталий Наумкин, цитиран в статията, очаква "по-нататъшни компромиси" от страна на Ердоган, чието писмо според него издава, че президентът на Турция има нужда от Русия, тъй като е останал с "малко на брой съюзници и приятели, при това с рязко влошени отношения с всички, по всички направления".

Още по темата

Кремъл неведнъж е отправял сигнал, че именно извиненията и обезщетенията (за унищожения самолет и за семейството на летеца) са задължително условие за възстановяване на диалога с Анкара. Съвсем доскоро Ердоган упорито отказваше да се извини, но неочаквано промени своя подход, отбелязва "Комерсант".

Според високопоставен събеседник на вестника руските власти са приели извиненията на Анкара. "От самото начало смятахме, че без разкаяние за стореното изобщо не може да става дума за нормализиране на отношенията. Това, че те се усетиха и признаха вината си - макар и след толкова време - достатъчно ни задоволи. По-добре късно, отколкото никога", казва той.

Военни източници на "Комерсант" твърдят, че освен официални извинения Москва очаква от Анкара "активни стъпки в борбата с терористите". Експерти обаче заявяват, че основният дразнител в двустранните отношения е премахнат и възстановяването им може скоро да започне. Тази седмица се очаква в Сочи да пристигне за участие във форум турският външен министър Мевлют Чавушоглу, напомня изданието.

Подобряване в руско-турските отношения би могло "сериозно да промени ситуацията най-малко на три големи пазара в двете страни. Но и при най-благоприятно развитие на нещата те (отношенията) няма скоро да се върнат на предишното равнище", прогнозира "Комерсант".

Източник на "РБК" от руските дипломатически среди очаква размразяване на двустранното сътрудничество; според него "може да стане въпрос за постепенно вдигане на (руските) санкции спрямо Турция".

Служител от финансово-икономическия блок в руското правителство уточнява, че кабинетът ще готви препоръки за премахване на антитурските санкции, ако Путин нареди, но засега няма такива инструкции. Наталия Тимакова, прессекретарят на премиера Дмитрий Медведев, казва пред "РБК", че правителството очаква "политическа оценка и нареждания от президента".

Ердоган е решил да се извини под натиск на турския бизнес, понесъл загуби от санкциите на Москва - това са и хотелиерите, и производителите на селскостопанска продукция, коментира икономистът Алексей Портански. Турският лидер може би се е повлиял и от влошаването на отношенията със САЩ и ЕС заради бежанския проблем, смята политологът Виктор Надеин-Раевски. Това според него обяснява и започналото помиряване на Турция с Израел след шест години дипломатическа конфронтация.

"Москва ще трябва да си помисли сериозно как правилно да отговори" на турските извинения, пише "Ведомости".

Всекидневникът цитира политолога Синан Юлген от Истанбул: "Турция казва за вътрешно ползване, че в Москва е пратено писмо с израз на известно съжаление, а Москва твърди, че писмото съдържа извинение. Май както Анкара, така и Москва интерпретират писмото така, че версията им да отговаря на очакванията на публиката".

Ердоган смята, че точно сега е подходящият момент, за да получи нови козове, коментира наблюдателят Алексей Малашенко.

"Ситуацията около Турция рязко се промени - Анкара си развали отношенията с Европа и Ердоган тутакси горещо приветства излизането на Великобритания от ЕС. Едно подобряване на отношенията с Москва ще даде на Анкара възможността отново да представи Европа като несериозна фирмичка, от която всички бягат и която няма да се справи с бежанския поток, защото е оскърбила турците. Ердоган сметна за възможно да си жертва самомнението и вместо за пореден път да демонстрира харизма и мощ, направи противоположния ход, с което изненада Москва - без да коленичи, може да си върне икономическите и стратегическите изгоди", обяснява експертът.

Москва също ще трябва да разработи нова линия на поведение - "Путин трябва да избере такъв тон, че да не засегне чувствата на Ердоган, инак той може да обърне гръб и да не се върне втори път", предупреждава аналитикът.

Предстои изпитание за руската дипломация, изтъква той. Как например Москва да се откаже от изявленията, че Турция поддържа връзки с "Ислямска държава"? Но и Москва може блестящо да разиграе турската карта - тя е коз и в отношенията със страните от ОНД с преобладаващо тюркско население, и в отношенията с Европа и с Близкия изток, казва Малашенко.

В коментар на същата тема изданието "Военное обозрение" цитира турската пословица "Affet, ama unutma" и я превежда: "Прости, но недей забравя".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: РусияТурцияизвинение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никакво доверие на фесоветв ние сме им яли ла-----та 500 години това не е стокаако имат вьзможност пак ще ударят руски самолет
115
0
 
1
 
! Отговори
edin преди 7 години
Самолета бе свален защото чичо Сам излъга Ер малък че това е сирийски самолет. Ер малък имаше да си връща на Асад и избърза. Веднага след инцидента Ер малък искаше среща с Путин но не я получи. Путин отказа срещата защото знаеше че това е дело на чичо Сам и не беше готов да се конфронтира допълнително със САЩ. Чичо Сам изигра номер на Ер малък защото взе много да се заиграва с руснаците и стана непослушен. Путин използва ситуациата за да инсталира ПВО в Сирия. Големите играчи са доволни.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин вече веднъж се хвана на приказките на тоя ****гел и се заигра с него. Ако пак се хване, ще изглежда като пълен с.м.е.ш.н.и.к. Никаква прошка не трябва да има за ***.
113
2
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 7 години
До Анонимен 149А като се събуди, беше ли потен???
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците са платили огромни пари за преврат срещу Ердоган. Ще се започне от Мйадан и ще го довърши собствената му армия. Парите вече са приведени по сметки на НПО и на висши военни в Турция! От "Братята" се очаква само момента в който ще дадат зелена светлина на операция Турция без радикален ислям
111
4
 
6
 
! Отговори
Ванга преди 7 години
Ердоган не се извинявал на Москва а на роднините на летеца. Който е действал по заповед.Говорител на Анкара специално го подчерта.И предложеното обезщетени не е за самолета а за роднините на летеца.Не лъжете.Иначе няма лошо руската пропаганда да извърти смисъла на писмото за вътрешна употреба, за да може Москва да клекне с 'гордост'И турците да махнат с ръка защото и те имат интерес.
110
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Путин ще каже - Затвори си Южната границаЕрдоган не може щото е ОБВЪРЗАН с ИД и от там минава помощта от САЩ за силите срещу АСАД.Путин и Ердоган ще почнат КАДРИЛ дълго дълго във времето за подобряване на отношенията докато АСАД и Рашките избомбят останалите от джихадисти от границата и я затворят за постоянно.Чак след това Ердоган ако още е на власт ще му махнат всички санкции.
109
2
 
20
 
! Отговори
Памела преди 7 години
По пропаднал човек от българин заслепен от американски долари няма. За пари е готов да продаде жена си децата си , морала си и собственото си достойнство. А човек без достойнство какво е ами отговора е лесен плазмодий и *** лижещ чужди ***!
108
4
 
8
 
! Отговори
Божо преди 7 години
Диктаторите винаги намират начин да си уредят сметките , сега мирно, скоро немирно, въобще който си има държава , може да си я ползва за лични нужди както намери за добре :(((
107
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кво сте седнали да ги мислите бе ...ей прости хора,те вече са се помирили и скоро по черноморието нема да видите никви русна;и
106
9
 
2
 
! Отговори
Всичко или нищо преди 7 години
Балканците, така разбират политиката. Свалени *** във всички посоки.
105
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има два индивида които не подлежат на итегриране и това са талибан и туркофил.И двата индивида не се поддават на цивилизована промяна като и при двата случая се наблюдава тъпота и агресия.Ти мо говориш ,че стоките трабва да са с първо второ и трето качество така както краставиците а то ревнало ,че му се бъркат,мъчиш се да има срок на годност на продукта а то пак недоволно,толкова му е акъла ,че го лъжат ,че ще му спрат шкембето и ракията.Хора кажете как се интегрира туркофил и ром ???
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
izvinyavai na turski e ozur dilerim
103
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дните на султана от Босфора са броени.
102
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердо, какво стана бе пич? Почна да стърже корема и почна с извиненията, а? :)
101
4
 
15
 
! Отговори
Мемет преди 7 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на двете империи сме яли попарата, така че да се оправят сами и да не ни се бъркат с конските си партии !
99
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 132Русофилската измeт постоянно лижете руските *** поради причини, незнайни и за вас самите. Но така ви е внушено и ги смятат за свой свещен дълг. Ако за миг изкарате главите си от руските ***,може би ще забележите, че Русия не може да бъде пример за нищо стойностно.
98
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 128Газ пикае неграмотна та русофилска измeт.
97
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Фесовете се навеждат - но това е само коварен поклон до следващата им подмолна атака срещу християнският Свят- До преди няколко дни ТЕ обидиха дори Ватикана - а обидиш ли Ватикана обиждаш повече от Половината Свят ! Явно разбраха че са навлязли много надълбоко в блатото и отърване няма - Падишаха се наведе -за да отмине бурята --