Европейската супердържава – осъдена на неуспех

Озлоблението не е нито български, нито балкански феномен
29 юни 2016 16:14, Екип на Bloomberg
22
Европейската супердържава – осъдена на неуспех
Снимка: Reuters

Brexit е обида и в емоционалното говорене на лидерите в Европа се използва електорален език. Това не е съществено и притеснително, но всеки опит насилствено да се изгражда обща политическа идентичност е осъден на неуспех. Това казаха историците проф. Искра Баева и доц. Веселин Методиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria .

"Не бива да забравяме, че идеята за създаване на обединена Европа е на британския политик Уинстън Чърчил, който лансирал идеята, като не предвижда Великобритания да бъде част нея", каза проф. Баева.

Тя обясни, че базата за създаването на обединена Европа е пацифизмът, но още през 90-те години на миналия век войните са се върнали в Европа.

"Ние заживяхме в един свят на прекалено озлобление едни към други. Това не е български феномен. Това не е балканизация, а белег на модернизацията", каза доц. Методиев.

По думите му да не се повтори трагедията на войните е базова при създаването на европейския общ пазар. "За това се постави тази базова ценност – качеството на живот. Но когато всичко стане материално, тогава намаляват задръжките. Когато атеизмът печели все по-големи полета и нямаш страх, ти неволно започваш да се репчиш, да мислиш че всичко ще постигнеш. Това са много големи проблеми на Европа като цяло".

"Всеки опит насилствено, през някакъв вид системи, да се опитваш да изграждаш обща политическа идентичност, е осъдена на неуспех. Може да има краткосрочен успех, но в дългосрочна перспектива то ще се срути. Няма, поне в историята която познавам, 200-300 години, такъв успешен експеримент", каза доц. Веселин Методиев.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
4
 
! Отговори
Осведомен преди 7 години
Червен доцент и червена бабишкера!Мъчат да ни внушат, че Европата си заминава защото е съставена от различни народи!Ама забравят,че културно европейските народи сме много близки!И Американската свръх държава съставена от много народи и етноси ги опровергава,че Европа не може да бъде свръх държава.Европа Е свръх държава!Опитите на разни криминални типове от бивши несъществували дълго чивеконенавистни режими да влияят на хода на Европейската свръхдержава са обречени на неуспех.Защото
15
2
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Защо не пишете за поредния скандал в ЕС? Юнкер иска да пробута на Европа много оспорваното търговско споразумение с Канада, т.н. "CETA"? Без парламентите на страните-членки да го гласуват. Еднолично решение на Юнкер, така да се каже. Да не говорим, че Юнкер не е легитимен. Той не е демократично избран за президент на Европейската комисия, а е назначен от партийните босове в ЕС, подобно на Шулц и на Туск! "СЕТА" е канадския вариант на т.н. "TTIP", търговския договор, който американските концерни искат на наложат на Европа.
14
1
 
6
 
! Отговори
б ааси доцента преди 7 години
е щатите не са ли пример за изграждане на такава обща държава и то тя е съставена в огромната си част от изселници -европейски граждани . това е проработили преди 200 години...бе кой им дава на тези титлите ???
13
1
 
2
 
! Отговори
Rut преди 7 години
Sledvastiat uk referendum - monarhia - da ili ne?!
12
1
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Супердържава се прави със равнопоставеност на ВСИЧКИ нейни поданици/граждани/.Когато това стане факт,тогава може и да я бъде обединена Европа.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са плодовете на мутризацията , олигархията , изпростяването на цели наций довеждайки ги до крайна бедност и карай КИ ги да забравят за морала , доблеста и честта и вопще превръщайки ги в консуматори - зомбита !
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво озлобление, какви 5 лева? Всеки гледа да прекара всеки и по-богатите могат да си позволят жертви, като намаляване на зависимостта от ядрена енергетика и изведнъж те стават откриватели. Сякаш другите са ***, та не са се сетили по-рано. Едните са свикнали да ограбват другите и в днешни времена това са навлизането на нови технологии. Само, че в желанието да им излиза още по-евтино са изнесли производствата си в Азия и сега само се чудят какво ново да измислят, за да ограничат другите.
9
5
 
2
 
! Отговори
Тъпанари преди 7 години
Кой се репчи? Атеистите или супер религиозните?! Включително християни. Според мен войнстващата религиозност и национализъм нямат нищо общо с атеизма и прогреса. Модерното общество е объркано, но и търсещо. Пак ли е време диктатори и мръсни попове да ни казват какво да правим и да мислим! Какви са тези анализатори !?!
8
2
 
6
 
! Отговори
Ма мунио преди 7 години
Хубавото на свръхдържавата е, че на нашите крадливи муньовци ще им се сложи юлар. Ще бъдат добри и озаптени .
7
4
 
5
 
! Отговори
време е преди 7 години
За европейска супердържава със собствена армия. Няма нищо насилствено, който иска влиза. Но ще има квичене и от изток и от отвъд океана.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейката супердържава не първа вярно е тя все още е четвъртата сили в света.И преди излизането на Великобритания и след пак си седи на тази позиция.И никога не било въпрос да е първа а да равнопоставена с другите сили, е в това отношение добре се справя.Дали този Брехит ни играе лоша шега на световната позиция която заема ЕС, определено веднага се забеляза напредък и на китай,русия.Което си показва че позиция на ЕС никак не е безобидна.
5
0
 
9
 
! Отговори
Ма мунио преди 7 години
Глупости на търкалета и стига демагогия! Рим изгради империя с хвърчене на кръв и мръвки -тя изтрая 1000 години,източната и част -2000 .Руската империя е изградена на кръвта и костите на татари ,българи,разни ескимоси и други знайни и незнайни народи.Поочукана ,позагубила източната си периферия ,но е там. Отоманската империя -изкла сума народ и пороби 2х повече- живя благополучно 500 години.Само монголите се катурнаха бързо -но те бяха прости и неуки варвари и главорези. Такае то.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС беше създаден, за да могат по-алчните и крадливите в Европа да крадат на едро. Какво му спускат някакви директиви по платени комсомолски секретари на комисионна. Затварянето на реакторите не било тяхно решение. Тогава кога българските послушковци които го направиха ще отидат в затвора? Сега само пози по телевизията. Или плащайте реактора за Белене, или стройте централата. Всеки ден текат по над 100 000 долара лихви? Кой ще ги плаща? Да ви пи.кам на нескопосаните лапачи.
3
2
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Превода ти е неправилен изпукаш "that" и от там втората част от изречението ти става relative clause т.е първопричина за първата част в изречение, затова си объркан в разбирането на съдържанието при превода.Както и да е случват се такива неща на всеки, важно е желанието.И е страхотно ,че четеш нещата на английски ,само така.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
To когато се създаваще САЩ да не би да е била обречена на неуспех.Руската империя като се е разширявала да не би да е обречена на неуспех.СССР се създаде и просъществува 70 години.Но СССР стана една от най -силните държави в света.Каква супердържава която ще бъде Европейската общност като по територия ще бъде колкото Красноярския край.Някой явно го е страх от Европа и пуска троловете да тровят.
1
21
 
20
 
! Отговори
f 22 raptor преди 7 години
Единственият начин България най-после да се оправи и политическата ни мафия да влезе в затвора е Европейска Супер Държава. От бебе до старец ще се радват да видят българина с доход 4000лева и Станишев Сидеров и Доган зад решетките на хляб и вода.Категорично за ЕСДържава!!!!!!!!