Майкъл Гоув изненадващо се включи в борбата за премиерския пост

Това вероятно е твърде лоша новина за бившия кмет на Лондон Джонсън
Обновена: 30 юни 2016 12:59 | 30 юни 2016 12:55, Елка Василева
1
Майкъл Гоув изненадващо се включи в борбата за премиерския пост
Майкъл Гоув. Снимка: архив, Reuters

Британският министър на правосъдието Майкъл Гоув изненада всички тази сутрин с изявление, че се кандидатира за приемник на министър-председателя Дейвид Камерън, предаде Франс прес.

Смятан за съюзник на Борис Джонсън, който също се прицелва в премиерския пост, Гоув заяви в комюнике, че не му гласува доверие да бъде министър-председател.

"Със съжаление стигнах до извода, че Борис не може да поеме лидерството или да изгради екип за задачата, пред която сме изправени" - преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, посочи той.

Това вероятно е твърде лоша новина за бившия кмет на Лондон и огромна изненада, тъй като Майкъл Гоув сам отхвърли тези дни възможността да се кандидатира, отбелязва АФП.

"Казах неведнъж, че не искам да стана премиер. Събитията от четвъртък насам обаче натежават на везните", обясни той.

В имейл, изтекъл в печата днес, съпругата му Сара Вайн, журналистка от "Дейли мейл", настоява той да поиска гаранции от Борис Джонсън, преди да го подкрепи. Тя пише също, че бившият кмет на Лондон не е ценен твърде високо нито в партийните среди, нито от Пол Дакър - влиятелния главен редактор на "Дейли мейл", нито от Рупърт Мърдок, собственика на "Сън" и на "Таймс". Тя не отрече по-късно писаното в имейла, допълва АФП.

Името на новия британски премиер се очаква да стане ясно на 9 септември, след като гласуват 150-те хиляди членове на Консервативната партия, които ще трябва да изберат между двама финалисти, излъчени от нейните депутати. От сряда насам се появиха редица претенденти, сред които се очертава като консенсусна кандидатурата на вътрешната министърка Тереза Мей, добавя агенцията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой по принцип не искаше премиерския пост, но сега всеки ще се жертва за да спаси страната си. На практика единствено Борис Джонсън тръгна срещу течението и то в момент, когато нямаше никаква видима полза. Да и Майкъл Гоув го подкрепи, но в началния момент Джонсън беше сам. Един от тях двамата би трябвало да застане начело, защото другите подкрепяха членството. Наистина политиката си е бая *** игра. Лошо е, че и повечето англичани си сменят мнението по пет пъти в минута - най-вече младите,