Метастазите на хаоса в Близкия изток и сирийската война

Ердоган позволи на по-радикален вид ислям да процъфти в Турция
30 юни 2016 20:57, Елка Василева
36
Метастазите на хаоса в Близкия изток и сирийската война
Снимка: Reuters

Светът отново е потресен и скърби заради една брутална терористична атака - този път в Турция, където трима атентатори самоубийци убиха най-малко 41 души и раниха над 200 на международното летище в Истанбул. Подбраният момент е особено болезнен за страна с мюсюлманско мнозинство, защото съвпадна с 10-те най-свещени дни от свещения месец на Рамазана, се казва в редакционна статия на "Ню Йорк таймс".

Нападението, за което турските власти обвиняват "Ислямска държава", е поредното доказателство как хаосът в Близкия изток, и особено сирийската война, дава метастази, прехвърля се през границите и разтърсва страни, които имат ключово значение за регионалната стабилност. Малко от тях са по-важни от Турция - натовски съюзник и стратегическа връзка със Запада. Обмяната на разузнавателна информация между Турция и Запада, която и без това е твърде активна, ще трябва да бъде разширена още повече.

Още по темата

Макар Турция да е в състояние на война с кюрдски сепаратистки сили, сегашната атака, смятат експертите, е работа на "Ислямска държава" (ИД). Летището символизира всичко, което терористичните групи ненавиждат, включително модернизацията, международната интеграция и светската демократична система.

Поредица от атаки и взривове през последните няколко години - някои от тях приписани на ИД, а други на кюрдските сепаратисти - имаха тежки последствия за туризма, който е важeн източник за доходи в Турция. Атаката на истанбулското летище може да причини още по-голям спад, който една уязвима икономика трудно би понесла.

Не е изненада, че Турция стана мишена (на терористите). Дълго време правителството в Анкара подценяваше заплахата от ИД, като в същото време се фокусираше върху други групировки в Сирия, борещи се за свалянето на президента Башар Асад. Турски длъжностни лица позволяваха големи количества оръжие и хиляди чуждестранни екстремисти бойци да преминават през границата със Сирия. Някои от тези бойци се установиха в Турция и вероятно ще представляват заплаха за известен период от време. В същото време президентът Реджеп Тайип Ердоган позволи на един по-радикален вид ислям да процъфти в Турция.

Едва миналата година под американски натиск Турция започна да извършва въздушни удари срещу обекти на ИД и позволи на американски бойни самолети да атакуват терористичната групировка, излитайки от Турция. Анкара започна да влага и повече усилия в затварянето на сирийската граница.

Това очевидно ядоса ИД и направи Турция по-вероятна мишена. Според американски официални лица и неотдавнашните успехи на коалицията, воюваща срещу ИД, насърчиха терористичната група да започне атаки срещу "меки цели" като търговски центрове и летището.

През последните 18 месеца ИД загуби почти половината от териториите, които контролираше преди в Ирак, и 20 процента от териториите, които бе завладяла в Сирия, твърдят официални лица, а източниците за финансиране на групировката, както и броят на чуждестранните бойци, влизащи в Сирия, намаляха.

Голямата битка, която (противниците на ИД) сега водят, за да превземат от нея град Манбидж в Сирия, може още повече да ограничи достъпа на ИД до сирийско-турската граница.

Атаката на истанбулското летище идва в тежък момент за Ердоган. Неговото авторитарно ръководство безпокои съюзниците от НАТО. Той спекулира с поредица от кризи, включително потока от сирийски бежанци в Турция, както и войната с кюрдите, които можеше да се опита по-активно да възпре.

След като влоши отношенията с много страни в региона, тази седмица той започна да ги подобрява, включително чрез извинения към Русия за свалянето на нейния изтребител миналата година и възстановяването на дипломатическите отношения с Израел след 6-годишен разрив.

ИД, разбира се, не е проблем само за Ердоган. Растящата заплаха за Турция е само поредната причина САЩ и техните партньори да действат още по-спешно за разгрома на групировката в Ирак и Сирия и за слагане на край на гражданската война в Сирия. Тази война не само донесе разруха за стотици хиляди сирийски граждани, но създаде и благодатна почва за екстремизъм.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Атентат в Истанбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
2
 
! Отговори
Веско преди 7 години
До ТурчиHa"90% от жертвите на ислямска държава са мюсюлмани, този факт говори сам за себе си"Абсолютно! Точно за това, сами трябва да се борите и да си модернизирате религията.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТУРСКИАйде по-полека с хвалбите, поганец! Да са живи и здрави китайците ( за последния мост), японци и германци за другите два и тунела! Това, което вие, турците, строите пада след първия трус, а около Истанбул друса доста. Колко народ погребаха вашите "строители", бре?
15
2
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Браво!!! Страхотна статия. Пълен т.шак :)
14
9
 
4
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 7 години
МОТОРИСТЪТ Е ТУРЧИНА - КЕНАН СОФУОГЛУ :))))ТОВА СМЕ НИЕ ТУРЦИТЕ,ВИЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ И ПОДКРЕПЯЙТЕ КЛОШАРИТЕ,УСПЕХ :)))))))))))))))))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААА
13
9
 
4
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 7 години
МОТОРИСТ ПРЕЛЕТЯ С 400 (ЧЕТИРИСТОТИН ) КИЛОМЕТРА В ЧАС,ПРЕЗ НОВИЯТ ТУРСКИ МОСТ - НАЙ ДЪЛЪГ В ЕВРОПА ,ТАКИВА МОСТОВЕ ПРАВЯТ ТУРЦИТЕ :)))ДА МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ С 400 :)))))
12
7
 
2
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 7 години
До стоминДА , ВСИЧКО Е ЦВЕТЯ И РОЗИ ЗА ТУРЦИТЕ :))))НО, ТУРЦИТЕ ИМАТ ЕДИН ЛОШ НАВИК,ДА СИ ГО ВРЪЩАТ ТЪПКОНО :)))))ДОСЕГА НЯМАТ ПРОПУСК :)))))
11
9
 
3
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 7 години
В ТУРЦИЯ ЗАБРАВИХА ЗА АТЕНТАТА,АТЕНТАТЪТ ВИ НЯМА ЕФЕКТ,ДНЕС ЕРДОГАН ОТКРИ НАЙ-ДЪЛГИЯТ МОСТ В ЕВРОПА,ГОТВАЯТ СЕ ДА ПРАЗНУВАТ БАЙРАМ,И ВСИЧКИ СА ВЕСЕЛИ И ЩАСТЛИВИ,МОКЪР ОТ ДЪЖД НЕ СЕ БОИ :))))))
10
12
 
5
 
! Отговори
ТУРСКИ преди 7 години
ХОРАТА ВЕЧЕ СА ПРЕКАЛЕНО ИНФОРМИРАНИ И ПРЕКАЛЕНО УМНИ,ЗА ПЪРВОБИТНИ ПРОПАГАНДНИ СТАТИИ И ПЪРВОБИТНА ПРОПАГАНДА,ТУРЦИЯ Е ПРЕКАЛЕНО СИЛНА ЗА СЛАБИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ,ТУРЦИЯ Е ПРЕКАЛЕНО СИЛНА ЗА САЩ,ТУРЦИЯ Е ПРЕКЛЕНО СИЛНА ЗА ИД,ТУРЦИЯ СТАВА ОЩЕ ПО СИЛНА, И ОЩЕ ПО СИЛНА, И ОЩЕ ПО СИЛНА,ЩЕ И ДИШАТЕ ПРАХТА, КОЛКОТО И ПИРАТКИ ДА ГЪРМИТЕ ,МОКЪР ОТ ДЪЖД НЕ СЕ БОИ,НО КОГАТО ТУРЦИЯ ПОЧНЕ ДА ГЪРМИ, ПИЛЕТАТА ЩЕ СЕ РАЗПИЛЕЯТ ЗА НЯКОЛКО ДНИ :))))
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ayde sega ERDOGAN vinoven che amerikanci sa doshli ot hilqdi kilometri da bombardirat i rusnaci ot hilqdi kilometra i te da bombardirat v Siria i Irak suzdadenite ot tqh teroristi,vsichki znaem che istinskata cel na amerikanci,rusnaci evrei e TURCIA,te ne iskat 100 milionna islqmska voenna i ikonomicheska sila prosto gi e strah ot neya i vsqcheski iskat da mu sprat vazhoda
8
6
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Къде отидоха бомбастичните(и налудничави) планове на Ердоги за Сирия?Какво стана с "великата" идея за възстановяване на Османската империя?"Стратегическата дълбочина" на Давутоглу май стана плитчина!Сега дойде време да се сърба попарата,надробена в последните години....А тя е доста трудна за преглъщане.Дълго време Турция беше рай за всякакви "борци за свобода",един от друг по-кръвожадни,а Ердоган си мислеше,че винаги ще ги контролира и използва за целите си.Е,явно е грешал!
7
4
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
абе как може да наричате сеперастически сили кюрдите.ако в бг турското малчинство въстане и иска ребублика и тях ли ще наричате сеператисти
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А терористите с руско гражданство, възитаници на велика демократична и социалистическа държава.
5
14
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Колкото и да гърмят ИДИЛ вече настъпиха мотиката. Турция до сега мълчеше против тях защото идилците се биеха със кюрдите и това до някъде помагаше на Турция. Операциите с кюрдските терористи почти приключват избити са към 10 хиляди терористи от турските спец части сега ще дойде ред и на ИДИЛ
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изтриха ми коментара значи някой го боли....ще го напиша по друг начин;The three suicide bombers who attacked Istanbul's main airport, killing 43 people, were from Russia, Uzbekistan and Kyrgyzstan, a senior Turkish official said Thursday.тоя път не са хамериканите а другите.....бляяяд
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро и в Европа, няма страшно. Искахте колониален май.мунарник - ето ви го. Но какво са няколко атентата на месец. Само гадните потребители да не спрат да купуват, че ще се чудят какви форми на зависимост да се измислят. Банковата информация е толкова защитена, че ако някой ти открадне пари, върви се разправяй после да си ги връщаш. Сега какво ще ни слагате ли чипове или всеки средновековен демократ е добре дошъл.
2
7
 
17
 
! Отговори
PD преди 7 години
Колко удобно, медийно се сваля отговорноста на Ердоган, и му се приписват дори заслуги в борбата с ИД. А за любовта към келипира и далаверата, и неоосманските мераци, и центриране на Турция, като световен център на исляма нито дума. Да пропагандната машина работи на пълна пара. Явно ще има нова роля за в близкото бъдеще.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко тъ п американец трябва да си за да повярваш, че убийството на чужд държавен ръководител ще реши проблемите на САЩ? То бяха виновни Милошевич, Кадафи, Садам, по-рано Кастро, сега Асад . А родните бли зачи радостно пърхат по форумите.