Ердоган и Путин заровиха томахавката. Защо?

Двамата са твърде еднакви, за да останат врагове за дълго
Обновена: 1 юли 2016 12:06 | 1 юли 2016 11:07, Елка Василева
153
Ердоган и Путин заровиха томахавката. Защо?
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Таийп Ердоган са твърде еднакви, за да останат врагове за дълго. В понеделник официалният уебсайт на Кремъл публикува откъси от писмо на Ердоган до Путин, в което турският лидер се извинява за свалянето на руски самолет през ноември и предлага компенсации на семейството на загиналия пилот, пише Леонид Бершидский, Блумбърг.

Може да има икономически причини за неочакваното извинение, но идеологическата близост на двамата лидери - и техният интерес да правят сделки - вероятно също са спомогнали за прекратяване на конфликта.

След като руският самолет, изпълняващ мисия в Сирия, за кратко премина границата с Турция и бе свален от турските ВВС, Путин поиска извинение и предложение за компенсиране на Русия за нанесената вреда, но Ердоган настоя, че именно Путин трябва да се извини за нарушаване на въздушното пространство.

Още по темата

И двете страни се обвиняваха взаимно в подкрепяне на терористите в Сирия; в определени моменти реториката изглеждаше твърде разгорещена, за да бъде преодолян някога разривът.

За да накаже Турция, Москва спря продажбата на туристически пакети за Турция, забрани на турски строителни фирми да строят в Русия и наложи забрана за внос на турски плодове, зеленчуци и птиче месо. Миналата година Европейската банка за възстановяване и развитие изчисли, че руските санкции ще орежат икономическия растеж на Турция с 0,3 до 0,7 процентни пункта през 2016 година, но Ердоган не отстъпи.

Броят на руските посетители в Анталия, една от любимите морски дестинации на руснаците през последните години, спадна с 95 % тази година. Щеше да е поносимо, защото Турция обикновено посреща около пет пъти повече туристи от Европа, отколкото от Русия. Тази година обаче британците и германците също се въздържаха заради заплахите за сигурността, така че общият брой туристи бележи понижение от 45 % спрямо миналата година. Това би могло да е повлияло на обрата в позицията на Ердоган, но сметките на турския лидер вероятно са по-сложни.

Точно когато Кремъл публикува извинението на Ердоган, Турция и Израел обявиха нормализиране на дипломатическите отношения, прекъснати преди шест години, след като осем турци загинаха при израелско нападение срещу флотилия, плаваща към Газа. Това може да позволи на Турция да диверсифицира снабдяването си с енергия: сега Израел може да построи газопровод до Кипър, което би помогнало на Турция да стане по-малко зависима от руския газ. Руският държавен производител Газпром осигурява около 55% от нуждите на Турция.

Русия е категорично против предложението за газопровод. Израел осъзнава риска за проекта и има алтернативни планове да изпраща газ за Египет, да го втечнява там и да го изнася чрез кораби, а не по тръби. За да може газопроводът да стане факт, Ердоган трябва да говори с Русия, може би съживявайки изоставените планове за нов руски газопровод до Турция, чрез който да бъде създаден газоразпределителен център за по-нататъшен износ за Южна Европа.

Позицията на Турция като врата към Близкия изток изисква приятелско отношение с водещите играчи. Ердоган е своенравен, но и хитър, и трябва да разбере, че за него е по-лесно да поддържа прагматични взаимноизгодни връзки с Путин, отколкото, да кажем, с лидерите от Европейския съюз.

Европа обеща на турците безвизово пътуване в замяна на готовността на Турция да си вземе обратно имигрантите без документи, идващи от нейна територия. За да отмени визите обаче, ЕС поиска също Турция да промени силно критикуваните си антитерористични закони, които доведоха до лишаване от свобода на редица журналисти и активисти - нещо, което Ердоган отказа да направи.

Към края на миналата седмица подвластният на Путин парламент прие още по-строг пакет от антитерористични и антиекстремистки закони в сравнение с турските. От 20 юли "оправдаването" или "подбуждането" на тероризъм в социалните мрежи ще бъде наказуемо с максимална присъда от седем години затвор. Екстремизмът - неясно дефинирано престъпление, за което всяка години стотици хора биват глобявани или затваряни - сега носи осемгодишна максимална присъда. Това е повече спрямо тригодишния максимум, който турското законодателство предвижда за сравними престъпления.

Телекомуникационните оператори са принудени да пазят по шест месеца всички съобщения и записи на телефонни разговори и трябва да предоставят на правоохранителните органи инструменти за разшифроване при нужда. Това вероятно е най-репресивният законодателен пакет, приет в Русия след края на Съветския съюз.

Ердоган трябва да чувства известна доза завист към способността на Путин до голяма степен да прави каквото си поиска в своята страна - но и сродство с него. Авторитарните управници имат сходни възгледи за заплахите за властта и държавите си. И двамата виждат света като арена за конкуренция на живот и смърт, при която икономическите ползи всеки път надделяват над ценностите.

Конфликтът бе неестествен за двамата диктатори и какво е едно извинение между двама мъже, които могат да направят много, за да се подкрепят взаимно? Ердоган е склонен да остави кремълските пропагандни издания да отпразнуват победа, ако това е необходимо, за да започне отново да сключва сделки с Русия - и да покаже на Запада, че не изпитва недостиг на алтернативни партньори, които не се опитват да му налагат ценностите си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
ЗАВИЖДА Т НА ЕРДО БЪЛГАРИТЕ .ЕРДО КЛЕКНА ПРЕД ПУТИН ЗАРАДИ НАРОДА СИ НЕ СЕ ПРОДАДЕ НА ЕС.ТОЙ РАЗБРА ПОЛИТИКАТА НА САЩ И СЕ СОБЪРНА ЛИЦЕ КЪМ КПУТИН ПАДАЙКИ НА КОЛЕНЕ И СВЕТИ СВЕТИ ББ МУТРАТА ДА ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ ЕРДО
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо добро за света не е произлязло от Россия.Нищо, няма нито един добър пример. А това не е нормално.Русите са много назад в развитието.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този преврат е отмъщението на Путин.Той винаги действа подмолно, защото е трусливъй блядд.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли български турци, пишешти тук, наричат Република Турция - Родина ?А в Турция ги наричат гяуури.Родината май ви се пада Мащеха, а ;)Родина ви е България, това е истината.В Турция не ви понасят, делят ви, не се женят с вас. Затова много от вас се върнаха след Голямата екскурзия, а други ви изритаха.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тази статия няма никаква информационна стойност и си е чиста антируска пропаганда!"Същото важи за целия сайт...
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби Каква Сирия е получил Путин бе, наивник? :)))
85
2
 
0
 
! Отговори
защо ли преди 7 години
Защото всяко мое предсказание в рамките на броени часове ляга на работните бюра на световни политици от ранга на Барак Обама, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и много други...Ето защо се чуствам отговорен за всеки мой постинг.А сега ме извинете.
84
1
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
То и Хитлер и Сталин са много еднакви и дори по едно време приятели, но това не им попречи да осе.рат цяла Европа, че и по-далеч.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Opa pak priateli sega gerb schte teagne kam rusia
82
3
 
5
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
до всички МАЛЛОУМНИЦИ: деноминацията на валутата е инструмент , говедда куххи. не е никакъв признак. краварите като имат 21 трлн дълга и отдавна са фалирали , означава ли че всеки момент ше колабират на финансовите пазари. мерилото е потребителската кощшница............колко кг захар напр. ще си купиш днес и колко преди деноминацията.
81
2
 
6
 
! Отговори
чалми и петолъчки преди 7 години
кво ми пука за путин и ердоган те се взеха отново милите само ибрикчийте останаха с пръст в уста
80
5
 
11
 
! Отговори
Елка рунтавелка преди 7 години
каква провокация , каква изродщина Елкеее. Как спиш вечер бе нищожество мръсноо. Как може да сравняваш ряззаната бургия , ислямиста Ердоган с най-великия владетел за последните 100 години. Да това е Путин. Защото от пиянска Русия на Елцин с 6000 долара БВП за 15 години стиганха 13000 БВП и плъзнаха по цял свят да купуват имои. Турските търговци нау4иха Руски. Мамати утрепана *** , гнусно създание адово. Анатема за тебе и тия гнасни слова. Ердоган обратното от развита Турция направи фекалка
79
5
 
5
 
! Отговори
до рублофилчето преди 7 години
1 евро равно на 72 рубли всичко друго са празни приказки
78
1
 
3
 
! Отговори
до реалист преди 7 години
Реално западнооевропейските страни си признават, че Русия /преди СССР/ винаги са били с две крачки напред в междудържавните отношения . Знаят си, че ще бъдат изиграни, но умът им стига до умуването. /по материали от чуждия печат/Която от тях е имала империя, все се е разпаднала.
77
7
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Кой каквото ще да казва но Путин и обкръжение пак си изиграха правилно козовете.Винаги е с един ход напред пред Обама , а пред европейските пудели с три четири хода.Евро пуделите плашат Русия само със санкциитеи нищо повече.Нито един правилен политически дипомлатически и икономически ход от страна на Европа за да постигне дивиденти.Нека някой коментира обратното но реално .
76
3
 
5
 
! Отговори
петолъчка на чалма преди 7 години
старата любов ръжда не хваща горчиво горчиво горчиво
75
0
 
8
 
! Отговори
допълнение към Боби преди 7 години
Много си прав ! Рашките и Асад ще врътнат кранчето на емигрантите но и Турция ще им помогне и тогава Европа ще е задължена на Путин.Ердоган ще направи това , защото той елуд , но не е луд да губи милиарди.
74
0
 
3
 
! Отговори
do bobi преди 7 години
Az razbrah PRASETATA GRUHTQT KERVANA SI VURVI
73
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Ами какво стана сега някой разбра ли?Путин Получи Сирия,Ердоган получи достъп до руския пазарТурция ще пропуска ИД през своя територия но скоро АСАД и рашките ще им врътне кранчето окончателно и с това ще се реши проблемаЕрдоган ще му остане проблем с Кюрдите - реално неразрешим - ще търси някакво примирие защото иначе ще падне от власт.Терористичните атаки обаче ще продължат ...
72
1
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
ББ пак го изпревариха!