ООН ще назначи наблюдател за правата на хомосексуалните

Това стана въпреки действията на Китай, Русия и няколко мюсюлмански страни
1 юли 2016 09:07, Елка Василева
8
ООН ще назначи наблюдател за правата на хомосексуалните
Снимка: архив, Reuters

Съветът на ООН по правата на човека реши да назначи наблюдател на ООН за дискриминацията срещу хомосексуални и транссексуални хора въпреки действията на Китай, Русия и няколко мюсюлмански страни за блокиране на мярката, предаде ДПА.

Европейски и южноамерикански страни настояваха за новия наблюдателски пост в ООН от известно време, но масовото убийство от 12 юни в нощен гей клуб във Флорида, при което загинаха 49 души, ги е накарало да побързат.

Мнозинство от 23 страни в съвета, предимно западни, реши да бъде даден мандат за нов наблюдател на ООН, който ще има за задача също да лобира пред правителствата да спрат "насилието и дискриминацията по сексуален и полов признак".

Осемнайсет страни - сред тях Китай, Русия и мюсюлманските страни Бангладеш, Индонезия, Мароко и Катар, гласуваха срещу мандата, а шест държави се въздържаха.

Въпреки че не надделяха в гласуването, мюсюлманските страни успяха да смекчат финалния текст на решението, като добавиха в него нови параграфи, в които се заклеймяват опитите за налагане на страните на възгледи за "поведението на отделната личност".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
боян преди 7 години
аз знам един подходящ, казва се серГЕЙ станишев
3
1
 
10
 
! Отговори
Ще доживеем ли преди 7 години
Някой ще се заеме ли сериозно да проучи, да обобщи и да изрази на юридическите езикПОГАЗВАНЕТО НА ПРАВАТА нахетеросексуалните работещи и учещи българи, които спазват законите, редовно си плащат данъците и сами се справят с всичките си проблеми и задължения?Не преча на разните видове малцинства, но моля, нека и те да не ми пречат, като насила ме карат да търпя техни изяви, смущаващи обществения ред и неприемливи от гледна точка на останалите хора! И да не ме изнудват да хрантутя някои от тях!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички /роми, цветнокожи, гейове/ плачат за права. Останаите са длъжни да мълчат и да ги оставят да им се качват на главите. Когато вирусите победят един организъм, който не се съпротивлява, той умира.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще назначат наблюдател за правата на хетеросексуалните?