Германия – Голямата Швейцария с афинитет към отбраната

Малката революция от пацифизъм към водеща роля в отбраната
11 юли 2016 22:35,
25
Германия – Голямата Швейцария с афинитет към отбраната
Снимка: архив Reuters

"Икономически гигант, но политическо джудже" – десетилетия наред тази формулировка бе на мода по адрес на Германия. Страната възнамерява тя окончателно да бъде забравена, защото занапред ще играе по-важна роля във военно отношение в рамките на НАТО и на ЕС.

Тази амбиция усилва една започнала преди 20 години тенденция. Тя е вписана черно на бяло в новата пътна карта за развитието на германската армия и за политиката на национална сигурност, която ще бъде представена в сряда във вид на Бяла книга от министерството на отбраната. Последният подобен документ е от 2006 г.

Друга амбиция е в дългосрочен план да се зароди "отбранителен съюз" на страните от ЕС - предпазлив опит да се върне на масата проектът за Европейска общност на отбраната от 1954 г., който бе изоставен заради отказа на Франция. Това се прави в момент, когато Европа търси нова визия след шока от Брекзита.

"Германия все повече е възприемана като централен играч в Европа", се подчертава в документа, с копие от който разполага АФП.

"Германия носи отговорността да допринесе за активното оформяне на световния ред", тя е готова "да поеме отговорността си и да вземе нещата в свои ръце", изправена пред предизвикателствата "в областта на сигурността и хуманитарната дейност", се казва в документа.

Промяната в парадигмата е важна за една страна, която често пъти е осмивана като "Голяма Швейцария" по израза на френския есеист Ален Минк - страна, която държи най-вече да се наслаждава на благоденствието си и да спазва неутралитет.

Бялата книга завършва бавната еволюция на една страна, чието милитаристично и нацистко минало е довело до утвърждаване на силни пацифистки настроения в обществото. Германският Върховен съд чак през 1994 г. разрешава на страната да участва в многостранни мироподдържащи операции.

Косово, Афганистан, Мали: германски войници вече са дислоцирани във все повече горещи точки. А страната премина още един етап, като за пръв път достави оръжия на участваща в конфликт група: иракските кюрдски бойци пешмерга, които се борят срещу групировката "Ислямска държава".

Бундесверът ще преживее и малка революция с първото увеличаване на числения си състав от края на Студената война и с повече инвестирани средства. През последните години германската армия се оплакваше, че е недостатъчно екипирана.

Германия е и една от страните, натоварени с командването на четирите батальона на НАТО, които ще бъдат разполагани ротационно от 2017 г. в Източна Европа като противодействие на руската заплаха.

Тази мярка, одобрена на срещата на върха във Варшава, предизвиква бурни дебати в Германия, включително в редиците на управляващата коалиция на Ангела Меркел, където социалдемократите я приемат като войнолюбива инициатива, насочена срещу Москва.

За да успокои страстите, Бялата книга изрично вписва новата амбиция на страната в атлантическа и европейска рамка.

"Германия си поставя като дългосрочна цел общ европейски съюз в отбраната и сигурността", се подчертава в текста. В непосредствен план става дума най-вече за използване на всички възможности за военно сътрудничество, които се разрешават от европейските договори, и за "укрепване на европейската отбранителна индустрия" чрез по-тесни връзки, по-специално с Франция.

Бялата книга не стига до споменаване на европейска армия. Бившият канцлер Герхард Шрьодер обаче подхвърля тази идея в статия в седмичника "Die Zeit". В нея той предлага Париж и Берлин "институционно да обединят ресурсите си" във външната политика и сигурността.

Например Франция като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да се ангажира винаги да защитава там обща позиция с Германия.

Не е сигурно обаче, че подобни намерения се приемат радушно във Франция, където политическите ръководители традиционно са подозрителни към германския "пацифизъм". Въздържането на Германия през 2011 г. при гласуването в ООН, което разреши въздушни удари в Либия срещу режима на Кадафи, и отказът й да участва във военните операции бяха много зле приети тогава.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ГерманияНАТОотбранаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
Smeshnitsi tiq sa bita karta.Frantsiq ima qdreno orujie tiq ne.I frentsite nikoga nqma da se suglasqt da go dadat na pobedenite nemtsi.Ai u levo!
19
3
 
5
 
! Отговори
сс преди 7 години
Германия докато не завладее окончателно Европа, няма да спре. Ама и тоя резултата ще е плачевен за тях. Дано се затрие тая фашистка държава.
18
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Модерната болест на сегашното човечество, да представя желаното за действително. И когато реалноста се прояви, за да запази себеуважение, на същото му се налага, да си намери виновник. Сега надуваме балона на Германия. С тази идея за платена армия, ще си напълнят редиците с нови немци.
17
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 7 години
Фашистите са в Киев. Подкрепяни от Вашингтон и Берлин.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калпава дрога залива Европа.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хребета на отбраната им бе пионерния- вит сапьори- батальон на Одеса усилен с ДЕВЕТ 240 мм крепостни мортири и няколко речни канонерки от към морето падащо се във фланг действаше черноморският им флот Тук роля за ПОДАВЯНЕТО им изиграха ГЕРМАНЦИТЕ от трета батарея на баварския ландщурм на бригада БОДЕ предаденани за усиление с четирите си 105 мм крупови оръдия ОТ бойния дневник на конната дивизия
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руската Морска пехота известна и като- корабни драгуни- е Елитна част -готвена за десант в Константинопол основана на базата на Гвардейските екипажи на флота морската гвардия на руската империя НА практика са НЕ снабдени с каски гранати и лични средства за окопаване и крайно лошо взаимодействаши с артилерията Трябва да се отбележи че все пак дочакаха щиковия удар Но нашите войски окървавили щикаси в ТРИ войни ги прегазиха лесно--- ОТ бойния дневник на конната дивизия
13
8
 
19
 
! Отговори
гн Савов преди 7 години
Днес се навършват 99 години от както Българската Конната дивизия Форсира делтата на Дунав и прегазва руската дивизия МОРСКА ПЕХОТА при ТУЛЧА
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До на война срещу Русия Ченгис хан и Кайзер Вилхем са прегазвали рашките
11
6
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименНе целта беше Кремъл а нефтът в Баку, Беларус и Украйна. Но аз говоря не за политиката на Третия райх, а за войниците, които показаха на света, че може да се атакува и побеждава дори когато си три или пет пъти по-малко на брой.
10
16
 
6
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Обама е осведомил Меркел, че щатите няма да възразят срещу силово немско водачество в Европа, като сдържаща Русия сила. Тръмп е склонен това да се направи и с Япония срещу Китай. Затова UK да излиза от ЕС, да развърже ръцете на Германия, Полша и Франция. Турция ще поеме Бл. Изток, след Ердоган. Египет, Нигерия и ЮАР ще отг за Африка. Юздите на германците да бъдат НАТО и ТТПИ. САЩ ще останат на върха и ще пошляпват палавниците. Путин неслучайно призна САЩ за единствената супер сила в света.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералесЕ да де, показаха как трябва да се воюва: руското знаме, развято върху Райхстага.Не беше ли целта, да се вее немското знаме върху Кремъл?
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопИ каде ги видя, тия "винаги свободни англо-сакси"?Не, че е лошо да имаш развинтена фантазия, но в един определен момент прекалено "свободното" въображение, се превръща в клиничен случай с необходимост от специализирана лекарска помощ.п.с. ако бяха толкова "добри солджъри", "свободните наследници на римската империя" - до сега щяха да са колонизирали Русия, е да ама още не са я колонизирали - нали?
7
17
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Бащите на модерната война. Изобретателите на оръжията с които днес САЩ и Русия се хвалят. Войниците които се биха в съотношение 1:4 на източния и 1:5 на западния фронт с продоволствия сравними с тези в концлагерите. Поклон пред храбростта, другарството, постоянствто и патриотизма на тези войници и офицери. Те показаха как трябва да се воюва и умира.
6
19
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Винаги свободният англо-сакс ще е по-добър солджър от рузкия крепосник, това е доказано в много войни. Русия войни срещу англо-саксите не е печелила.
5
4
 
20
 
! Отговори
ined преди 7 години
Тея германци нещо много *** ми се виждат, да не са от новите германци?
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
водещата роля на германия е в геноцида на германския народслед двайсетина година може да я прекръстят на пехливания
3
14
 
9
 
! Отговори
дранг нах остен преди 7 години
По стара традиция, канцлерката ще води политика "дранг нах остен". Скоро вермахта ще се окомплектова и с есесовци, които след завземането на Русия ще избият еврейското население там.
2
11
 
26
 
! Отговори
на война срещу Русия преди 7 години
Който тръгва на война срещу Русия, завършва или със самоубийство (Хитлер), или с героична смърт (Сталинград).
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А американските бази кво ще ги правим?