Корабоплаването в Черно море – временно ограничено

Същото важи и за Средиземно и Егейско море
16 юли 2016 15:23,
2
Корабоплаването в Черно море – временно ограничено
Снимка: Reuters

Временно е ограничено движението на кораби в Черно, Егейско и Средиземно море, съобщи руското министерство на транспорта, цитирано от ТАСС.

"Въведено е временно ограничение върху движението на морски съдове в акваториите и териториалните води на Средиземно, Егейско и Черно море", заяви пред ТАСС говорител на ведомството.

Рано тази сутрин турските власти затвориха Босфора за движение на танкери от съображения за сигурност след опита за военен преврат тази нощ. Проливът обаче е значим транспортен коридор, през който минават петролни танкери и кораби със зърно, включително руски - той е основният канал за доставки на руско зърно за Турция и други страни, посочва агенцията.

Още по темата

Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите от 1936 г. регламентира корабоплаването в Босфора, Дарданелите и Мраморно море. Тя ограничава в мирно време преминаването на военни кораби. Страните с излаз на Черно море в някои случаи могат да прекарват през проливите свои подводници и големи кораби без ограничения в тонажа, спазвайки условията на конвенцията.

За спазването на конвенцията отговаря Турция. Ако се окаже в състояние на война или бъде застрашена от война, Анкара може да разрешава или забранява преминаването през проливите на всякакви военни кораби. Ако Турция не участва във войната, то проливите се затварят за преминаване на кораби от воюващите страни, пояснява ТАСС.

Турция е ограничила минаването на петролни танкери и кораби за превоз на зърно през Босфора "временно поради риска от запалване на горивото, докато се изясни ситуацията", заяви за ТАСС руският аграрен министър Александър Ткачов.

Затварянето на черноморските проливи от турските власти няма да се отрази върху дейността на тръбопроводите на компания "Транснефт", нито върху износа на руски петрол. Суровината се товари по график във всички пристанища на компанията, подчерта за ТАСС говорителят й Игор Дьомин.

Всички обекти на компания "Лукойл" в Турция работят, както обикновено. Няма пострадали служители, съобщи за ТАСС прессекретарят на руската фирма Виталий Матушкин.

По нареждане на президента Владимир Путин временно са спрени редовните полети по въздушните линии между Русия и Турция, заяви говорител на транспортното министерство в Москва. В момента полети до Турция изпълняват само две руски компании - "Аерофлот" и дъщерният й авиопревозвач "Россия".

Руските граждани на летището в Истанбул засега не могат да отпътуват за родината си. Дипломати от местното генерално консулство на федерацията полагат усилия да им осигурят подслон и необходимата помощ, съобщи за ТАСС генералният консул Андрей Поделишев.

По негови данни полетите за Русия на "Аерофлот" за днес и утре са анулирани. В момента се проучва въпросът за руските граждани с билети за турските авиолинии, уточни дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: черно мореруски кораби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цирк да попречат на военната и хуманитарна помощ за Сирия щото почти изчистиха всички наемни боици ислямисти и стигат до Турция.
1
1
 
0
 
! Отговори
Play преди 7 години
Ami s bananite i jetovete kak e?