Управлението на Ердоган ще бъде преразгледано

Октай: Турските граждани спасиха светската власт
16 юли 2016 12:01, Анисия Иванова
14
Управлението на Ердоган ще бъде преразгледано
Снимка: БТА

Изключително е тревожно това, което се случи в Турция, но може да се обобщи, че турските граждани спасиха светската власт в държавата и се противопоставиха на опита за преврат.

Така политическият анализатор и бивш заместник-председател на ДПС Осман Октай коментира ситуацията в Турция пред Bulgaria ON AIR.

"Когато гражданите легнаха пред танковете и разоръжаваха войниците, всичко това показа различността в Турция от преди 36 години по време на преврата на Кенан Еврен", каза Осман Октай в пряка телефонна връзка.

По думите му задължително ще се преразгледа управлението на турския президент Реджеп Ердоган от управляващата партия. "Защото тези военни, които направиха опит за преврат, се възползваха от агресивната политика, която водеше Ердоган и може би тези военни са разчитали на медийна и друга светска подкрепа от интелектуалци, не само външна", обясни анализаторът. "При всички случаи това ще даде основание на Ердоган и обкръжение да преосмислят и да излязат още по-силни от ситуацията", категоричен е той.

По отношение на мерките в България, които трябва да бъдат предприети, Осман Октай каза, че случилото се няма да има голямо отражение у нас. "Ако имаше успешен военен преврат, тогава бихме помислили за отражение на Балканите, България, Близкия изток. Но ситуацията е съвсем различна в Турция", каза той.

На въпрос дали основният опонент на Ердоган Фетхуллах Гюлен се крие в организацията на преврата, Октай каза: "На първата си пресконференция от летище "Ататюрк" Ердоган беше много притеснен и направи намек за участието на Гюлен като външна сила за проникването на негови хора на много високи постове в армията."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората покаазаха че стоят твърдо зад Ислямския патриотизъм, Европееца трябва да се замисли коя икономика спонсирира, и накрая да не се окаже че отглежда своя главорез на обезглавяване на собствената си картуна.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как стана в Украйна що мълчахте тогава ?? Демократично ли беше !
6
1
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Ердоан постъпи много коварно - изкара своите партийни активисти срещу армията и ги представи за "народа", знаеойки, че ако военните започнат да стрелят срещу тях, цял свят ще ги осъди. По снимките от турция се виждат цивилни мъже въоръжени с автомати и бронежилетки. Това ли е "народът"? Едро е много коварен манипулатор. Военните не излязоха срещу демокрацията и народа, а срещу него.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв народ нищо не е спасявал. Спасиха го ислямистите - раковото образувание, което той отгледа.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕГАТИ ТЕАТРОТО !?!?!?
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А зад гърба на Ердоган още виси портрета на Ататюрк...
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе в конституцията им друго пише, че армията е гарант за сведската власт, но след като ислямиста Ердогон друго казва......
1
2
 
17
 
! Отговори
Честито преди 7 години
Не знам дали човек с име Фетхуллахе по добра опция. Каквото и да дойде все по лошо ще става, а пък ако стане гражданска война, не дай си боже, ще дойдат 50 000 000 бежанци през границата неохранявана.