Москва предупредила Ердоган, че се готви преврат

Руската армия прехванала особено важна изпреварваща информация
21 юли 2016 10:07, Елка Василева
83
Москва предупредила Ердоган, че се готви преврат
Снимка: архив, Reuters

Руската армия е предупредила турското разузнаване за подготовката на военния преврат. Това пише иранската агенция Фарс, позовавайки се на арабски медии, които от своя страна цитират дипломатически източници от Анкара.

По думите на дипломатите представители на руската армия са прехванали кодирани радиограми и особено важни сведения, които били обменяни между военните. Те сочели за подготовката на държавен преврат.

Източниците посочват, че между другото била прехваната и информация, че няколко хеликоптера се насочват към хотела в Мармарис, в който Ердоган се е намирал преди началото на военния преврат.

Още по темата

По-рано „Ал Джазира“ съобщи, че президентът Ердоган е напуснал хотела половин час, преди там да пристигнат превратаджиите, готвили се да го арестуват или да го убият.

Източниците на изданието не могли да посочат от коя руска станция е бил прехванат обменът на данни. Дипломатите уточняват, че разузнавателно подразделение на руската армия е разположено в сирийската база Хмеймим, където се намира авиацията, участваща в операцията срещу ислямистите, пише РБК. Според източниците подразделението е оборудвано със съвременни системи за прехващане на особено важни данни.

Седмица преди преврата Русия и Турция започнаха да нормализират отношенията си, които бяха влошени след свалянето на руския самолет Су-24 през ноември 2015 г. До обрата се стигна, след като Реджеп Ердоган изпрати писмо до Владимир Путин.

Според дипломатите смяната на външната политика на Турция станала причина за това, че „няколко чужди държави са устроили провокации и са обещали подкрепа на армията в организацията на преврата“. Според източниците „тези промени са спасили Ердоган“, тъй като не е ясно дали в противен случай руската страна би предала разузнавателната информация.

Турската армия съобщи, че разузнаването е разполагало с информация за готвения военен преврат в страната към 16 ч. на 15 юли.

По-рано „Ал джазира“ съобщи, позовавайки се на кореспонденция между метежниците, че пучистите са планирали началото на преврата за 03.00 часа през нощта, но поради някакви извънредни обстоятелства те се опитали да осъществят замисъла си  часове по-рано. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Eni4er преди 7 години
Единствения проблем между Русия и Турция е от къде ще премине общата им граница, на север или на юг от Бургаз
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато голяма част от народа не одобряват политиката на водача си,разменят му "капата".Ако не успеят първият път, сменят главата му.
46
1
 
6
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Пишут всякую фигню... Россия не подтвердила этот факт. Кто-то слухи пустил, а вы рады обсуждать
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А смешникът Кери беше отписал Ердоган след преврата и даваше декларации, че САЩ се надяват да работат с новата власт като че ли преврата вече е успял.
44
2
 
18
 
! Отговори
нико преди 7 години
другия месец е на червения килим при Путин за получаване на указания, иначе го остават на краварите и край на на ердогито или до живот в диарбекир или с куршум в челото
43
23
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Сега е ясно всичко, то беше ясно че руските *** са замесени в преврата-но сега стана ясно всичко! Руските служби са организирали преврата, а после улсужливо са дали информация на Ердоганя-затова лилиПутя и ерДоганЧо малко преди това отново станаха друзья и се цункаха помирително! Едно е ясно-руските *** и турските маНяфи се обединяват за завоевателна война срещу ЕС!! А България е техен естествен враг.....скоро може и у нас да има руски преврат, като през 1885-а след Съединението...
42
27
 
6
 
! Отговори
бг преди 7 години
Хихи, гледахте ли снощи как водеха турските генерали-предатели с вързани ръце зад гърба? Така се пада на изменниците на отечеството си. Много се изкефих на тоя репортаж. Слава богу, превратът не успя и демокрацията в Турция победи. Браво на турците! Големи юнаци са. Застанаха като един зад своето правителство и срещу метежниците. Ще обесят ли скоро генералите?
41
12
 
23
 
! Отговори
до 55 tim преди 7 години
Русия отдавна е изпреварила всички във военно космическата област.
40
0
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
По принцип е възможно,но е малко вероятно.Тия ислямски информ. агенции две пари не струват!Иначе тоя преврат се планира най-малко от година и да се говори,че Ердоги е изненадан е смешно.Е може би датата го е сварила малко неподготвен.Не помните ли как преди година във водещи американски и британски издания се пусна информация за евентуален преврат?Явно целта е била да се сондира мнението на обществото и европейските политици по въпроса доколко е приемливо отстраняването на Ердоган по тоя начин.
39
5
 
14
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Има резон. Към това се наслагват и други факти. Кюрдите не скочиха срещу омразния им Ердоган, а си трайкат и до сега. Политическото им крило в Турция подкрепи Ердоган. Руския говорител от България Сидеров обвини ЦРУ и България..! Вероятно е игра на надлъгване на няколко шпионски централи, която завърши с кикот на руснаците. Лошото е за нас - двама агресивни диктатори ще си мерят п....те около нашето дупе, а ние сме без ***. Само дано Германия яхне по скоро кобилата Европа, че става кофти.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da znaeli vsichko sled kato vsichko prekluchi "moskovski teatar"
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - "Сигурен съм че знаят кога Ердоган ходи до тоалетната."ми прехващат къркоренето на червата му.
36
1
 
5
 
! Отговори
tim преди 7 години
не добре когато до нашите граници има дрънкане на оръжие но не е и работа на армията да се меша във политиката
35
5
 
11
 
! Отговори
tim преди 7 години
това ако е така може да се каже че русия има много добри системи които изпреварват нато и америка във тази област
34
2
 
6
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Ердоган ще се справи демократично както французите с терористите или Путин със своята опозиция.Или пък Башар
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а какво правим с опорната точка на плевнелиев турците са добри
32
4
 
10
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 7 години
А, какво правим с опорната точка турците са лоши, а Русия е добра ?
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя, руско-турската дружба не е от вчера. През 1833г. именно руснаците спасяват Цариград от превземане от войските на Мохамед Али Египетски...
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците знаят всичко.Сигурен съм че знаят кога Ердоган ходи до тоалетната.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците, като четат кодираните съобщения на турската армия защо не си опазиха самолета?