Стрелецът, убил 9-има в Мюнхен, не е бежанец

Терор или амок – мотивите за нападението не са ясни
Обновена: 23 юли 2016 12:51 | 23 юли 2016 12:10, Елка Василева
172
Стрелецът, убил 9-има в Мюнхен, не е бежанец
Снимка: Reuters

18-годишният германец от ирански произход, който уби девет души в търговски център в Мюнхен, не е бежанец. От повече от 2 години е живеел в Мюнхен и досега няма други провинения, съответно – не е бил известен на полицията, пише Дойче веле.

Той е бил въоръжен с пистолет и накрая се е самоубил. Мотивите за извършеното от него деяние все още са неизвестни.

Няма индикации, че двете нападения – това в пътнически влак в района на Вюрцбург в началото на седмицата и снощното в Мюнхен – може да са свързани.

Още по темата

Терор или амок? Все още не са ясни мотивите на нападателя, открил стрелба в петък вечерта в търговски център в Мюнхен, при която бяха убити девет души и ранени други 16. Междувременно положението в града се нормализира.

Не се потвърдиха предположенията за трима въоръжени нападатели. По всяка вероятност извършителят е един.

Първоначално полицията издирваше трима извършители. Такива данни са дали очевидци на стрелбата в търговския център. Затова и бяха предприети издирвателни действия в целия град. По данни на шефа на местната полиция други двама заподозрени за стрелбата са били проверени, но те не са били замесени.

Докато ситуацията все още беше неясна, в Мюнхен беше обявено извънредно положение. Районът около мола бе отцепен от полицията, а градският транспорт спрян. Евакуирана беше и централната железопътна гара. Над града цяла нощ кръжаха хеликоптери. Блокирани бяха и магистрали в околността на Мюнхен.

Политическите реакции

Политиката също премина на кризисен режим – канцлерът Ангела Меркел непрекъснато е била информирана за случващото се, за тази сутрин е насрочено кризисно заседание на кабинета по сигурността. Всички министри, участващи в този формат, са тръгнали към Бeрлин. Включително и вътрешният министър Де Мезиер, който прекъсна отпуската си в САЩ и взе обратен полет за Германия. Баварският министър-председател Хорст Зеехофер също свиква днес спешно заседание на своето правителство.

Германският президент Йоахим Гаук заяви, че е дълбоко шокиран от деянието. Американският президент Барак Обама предложи помощта на САЩ, а френският президент Оланд също е предложил помощ в лично послание до канцлера Меркел.

Какво още не знаем?

До рано сутринта в събота не се знаеше какъв/какви са мотивите на извършителя и дали случилото се е терористичен акт или все пак амок на превъртял човек?  Очаква се и категорично потвърждение от властите, че нападателят не е имал помагачи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: Мюнхенстрелба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
nikaschn преди 7 години
Мюсюлманин та мюсюлманин. Ако беше християнин, какво?
124
3
 
6
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Как да не е бежанец бре след като е иранец? Какво като от две години е в Гермнания? Това по-малко мюсулманин ли го прави?
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става с курса на еврото?На мен ми се струва, че евровложителите ще гризнат дръвцето, както ние го гризнахме едно време и пак ще го гризнем. Тези влогове трябва да се усвоят.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това е поколението на видеоигрите с насилие, дето изобщо не влияели на психиката на тийнейджърите.Пуснете видеоигри как се сади пипер, бе, стига с това насилие!
121
0
 
1
 
! Отговори
анализ преди 7 години
Не е ли странно , как така за последните година и половина - две се започна с тия атентати, взривявания и т.н. ?99% от атентаторите са отдавна заселени в Европа - от 1-2 поколения. Как така , "ни в клин ни в ръкав" изведнъж се появи тази вълна от атентати, при това - извършени от местни жители , а не от пришълците ? Това са хора заселени от няколко поколения там. Много от тях са добре образовани , имат даже и бизнеси ... и хоп... изведнъж - "навиват пояса" ?Кой има интерес от дестабилизация?
120
1
 
2
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Не е бежанец.Марсианец е.Със сигурност.Както се развиват нещата в Германия, скоро ще се появи нов "Хитлер".
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте повтаряли едно и също! Разбрахме, че е ирански германец или германски иранец...Да не би да си помислим, че най-малкото е повлиян от ИД. Според едно изследване най-често екстремисти и камикадзета стават деца от мюсюлмански семейства, родени и израснали на Запад. Те трудно се самоопределят между двете култури и са лесни за манипулация. И досега фактите го доказват.
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и за този в Ница така пишехте.... А накрая се оказа старателно подготвена акция...
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни обяснявайте дали е бежанец, ислямист или ИДИЛист, кажете ни от къде в Германия 18 годишно момче може да си купи пистолет и над 100 патрона? Знае се, че контрола там е силен. Не си ги е купил на улицата от багажник. Тероризъм е, щом има убити и не е извършен от един човек, някой го е планирал и може би го е самоубил за удобство.
116
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са на социални там , те по принцип не искът да работят каквото и да е , да де ама за да работиш нещо Квалифицирано трябва подходящо образование и квалификация а те нямат , в крайна сметка Германия няма друг избор освен да им дават пари
115
1
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
147 Не, не съм , споко
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SpaceX ти да не си А.д.м.и.н.а бе
113
4
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
146 До кога ще се пише ей така на килограм Този е УЧЕНИК и никога не получавал социални помощи / за родителите му не знам/ Впрочем на тях сигурно са им давали , най-малко защото за всяко дете в Германия до пълнолетие се получават някакви средства .
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дават им по 800 евро на месец и те понеже не ходят на работа започват да си търсят някаква ангажираност и така стигата до тук , до безизходица от ситуацията. Единствения изход е да ги пращат на работа от Социаламта или Арбайтсамта без право на обжалване или отказ
111
3
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
144 Иран не е Ирак , нали правиш разлика , ако ли не се ограмоти кои са сунитите и кои са шиитите
110
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немския ''Sozialamt'' произвежда такива терористи нато този с иракски произход
109
16
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
14 И Брайвик ли спазваше това предписание или онзи луд пилот дето катастрофира самолета във Франция . Виждам , че обикаляш статиите и сееш само срещу исляма , виж ако беше обобщил срещу всички религии бих могъл и да те разбера . Върпеки , че в случая с тази откачалка в Мюнхен дори религията няма нищо общо.
108
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам вече, че съм готова да оправдая всякакви репресии и санкции срещу хора, които отказват да се образоват!Задължително всеки, който иска да живее в Европа, трябва да бъде принуждаван да получи светско образование, на всяка цена!Има си начини за това, знаем ги всички!Иначе сме загубени!
107
10
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
138 Бъди спокоен не е от ПЕГИДА но и не е от ДАЕШ , не съм чел иранци да са постъпвалив редиците на ДАЕШ , най-малкото защото са шиити а не са сунити.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американският президент Барак Обама предложи помощта на САЩ