Хванаха и афганистанец, знаел за атаката в Мюнхен

Подозират, че младежът е "мълчалив съучастник" в нападението
25 юли 2016 07:30,
13
Хванаха и афганистанец, знаел за атаката в Мюнхен
Снимка: БТА

Полицията в Германия арестува вчера 16-годишен афганистанец, заподозрян във връзка убийството на девет души в Мюнхен, извършено в петък от 18-годишен стрелец, предаде Ройтерс.

Още по темата

Срещу младежа се води разследване по подозрение, че вероятно е знаел за плановете на нападателя, който се застреля след масовото убийство.

Афганистанецът е разследван и заради публикация във Facebook, отправяща покана за среща в кино до мюнхенската централна гара. Не е ясно дали на мястото, където била организирана срещата, също е бил готвен атентат.

"Има подозрения, че 16-годишният е мълчалив съучастник в атаката", съобщи полицията. Той е бил арестуван от отряд полицейски командоси в апартамент в Мюнхен.

Извършителят на масовото убийство е 18-годишен германски гражданин от ирански произход на име Давид Али Сонболи. Той е бил психически нестабилен, обсебен от мания за масови убийства, но не и вдъхновен от ислямистката идеология.

Баварските власти съобщиха вчера, че стрелецът е примамвал хора да посетят ресторанта на "Макдоналдс", където започна стрелбата в петък, използвайки фалшива страница във Facebook, която създал през май.

По информация на баварските власти Сонболи започнал да подготвя нападението преди година, след като посетил германския град Виненден, където друг тийнейджър уби 15 души през 2009 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Настя преди 7 години
Реших моя въпрос - не са го изнудвали, и той е бил атентатор. На 16 години. Не го ли е срам?
9
0
 
1
 
! Отговори
Хелга преди 7 години
Щом И ТОЙ е подканвал хора в Facebook, значи И той е подкрепял атентата и е бил атентатор.
8
0
 
1
 
! Отговори
Настя преди 7 години
Щом е ,,малчълив съучаник'' на нападателя, тогава защо не е казал? Изнудвали ли са го? ЗАЩО не е казал, преди това да се случи? Може би наистина са го изнудвали.
7
0
 
1
 
! Отговори
Оля преди 7 години
Как така ще знае? Това доказва едно - този атентат е бил организиран и се е знаел на някои хора.
6
0
 
1
 
! Отговори
Това съм аз преди 7 години
,,Невинно момче, втори терорист''... Нали него поне няма да го изкарат невинен? Нищо невинно няма в това да стреляш. А това са си съвсем обучени организирани атентатори.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да е друго, освен тия двамата да са поръчани. А ако не са е изключение.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полека-лека ще си кажат истината - не е никаква откачалка тоя, а организиран терорист. Важното за тях е, че успяха да потушат нещата в зародиш, сега може всичко да става, но вече е късно, защото както знаем - всяко чудо за 3 дни.По същия начин она с пироните, ако беше успял да се намъкне - щеше да отнесе 15-тина, 15 още със себе си. *** не - нищо не е станало.Немската пропаганда в действие. В услуга на правителството, но срещу народа си!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кръвожаден будист е бил
2
1
 
10
 
! Отговори
обърквация преди 7 години
Как ще е знаел? Това е било нещастен инцидент, причинен от поставена двойка в същия ден на един крехък младеж в амок. Дори извършителя не е знаел, че ще получи двойка и прочее. Най-вероятно и афганеца се е мислил за германец и е бил тотално антимигрантски настроен. Вие мейнстрийм медии не четете ли? Вече обявиха, че престъплението е дело на антимигрантски настроени местни граждани. Дори проведоха дълбокомислени дискусии по темата по телевизии разни.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ше го пуснат след броени дни и ше казат по телевизията да нее виновен горкия и във някоя стаичка двамката са играли видео игри.