Как демокрацията и свободата в Турция ерозираха

Започна влошаване на демократичните институции
25 юли 2016 10:51, Бойчо Попов
65
Как демокрацията и свободата в Турция ерозираха
снимка: Ройтерс

 Събитията, последвали проваления опит за военен преврат в Турция преди две седмици, породиха вълна от коментари, обявяващи началото (или излизането наяве) на диктаторски режим в страната. Същевременно някои от западните държави се обявиха в подкрепа на управляващите в Анкара, обяснявайки позицията си със защита на демократично избраната власт.

Дали Турция на Реджеп Тайим Ердоган все още е част от клуба на либералните демокрации, или вече е част от така наречените изборни авторитаризми? Даването на твърд, еднозначен и безпристрастен отговор на този въпрос е почти невъзможно, и със сигурност извън обхвата на една статия.

По тази причина Адриан Николов от Инфограф обобщава тенденциите в динамиката на няколко от най-важните и влиятелни индекси, които отразяват състоянието на демокрацията, свободния пазар, медиите и гражданското общество на Турция, и ще обобщя информацията, която те предоставят за страната. С всичките им абстракции, условности и методологически особености, съчетаването им относително добре представя развитието на демократичните институции и пазарните отношения, поне на фундаментално равнище.

Въз основа на пет индикатора Economist Intelligence Unit (EIU) разпределя страните в света в четири категории – пълни демокрации, демокрации с недостатъци (flawed democracies), хибридни и авторитарни режими.

През 2015 г. Турция е сред хибридните режими, като заема 97 място от 167 държави, и се нарежда между Уганда и Тайланд, със средна оценка от 5,12/10. Най-ниската си оценка страната получава на компонента „граждански свободи“ - 2,94/10 – ниво, сравнимо с това в Конго и Бурунди. За сметка на това, EIU е на мнение, че изборният процес и плурализмът, както и политическата култура на Турция са доста над средните равнища. Не е изключено обаче тези оценки да се променят значително след събитията от последните седмици.

През последното десетилетие индексът на демокрацията в Турция е относително статичен, като между 2006 и 2012 г. се покачва до 5,76. След 2012 г. обаче започва значителен спад, като до 2015 г. индексът се срива с над половин единица. Периодът на спад съвпада и с „втвърдяването“ на режима на Ердоган.

Индексът на Freedom House (FH) е сходен с този на EIU, но е с по-тесен фокус върху гражданските свободи и политическите права. Последното му издание е от 2016 г., като Турция получава оценка 3,5/7 (тук 1 са най-свободните държави, 7 – най-малко свободните), с прогноза към влошаване. Според FH гражданските свободи (4/7) в страната са в относително по-лошо състояние от политическите права (3/7). Организацията мотивира своите оценки с насилието срещу кюрдските организации, преследването срещу членове на опозицията и представители на медиите, корупцията и липсата на върховенство на закона.

В исторически план индексът на свободата в Турция не се променя особено. Първото му изменение е през 2003 г., към по-висока свобода, тогава мотивирано с подобряването на опазването на човешките права и провеждането на свободни избори. През 2013 г. обаче FH коригира индекса с 0,5 надолу заради „политически мотивирани кампании срещу активисти, журналисти, профсъюзни лидери, студенти и военни“. Много е вероятно масовите арести и уволнения, които последваха опита за преврат, да доведат до нова корекция надолу в следващото издание на индекса.

За разлика от предишните два индекса, този на Heritage се съсредоточава единствено върху икономическата свобода. Въпреки това няки от подиндексите, които формират крайната оценка на държавите, свидетелстват и за състоянието на демократичните и пазарни институции – от значение тук са върховенството на закона, ниската държавна намеса, ефективността на регулаторите и отвореността на пазарите.

Въпреки че стойността на обобщения индекс на икономическа свобода остава относително стабилна през периода, няколко от подиндексите се изменят значително. Докато свободата на търговията и свободата на инвестициите са се подобрили значително от началото на хилядолетието, то правата на собственост и свободата от корупция са ерозирали много. Повечето показатели достигат най-високите си стойности към края на първото десетилетие, след което започват постепенно да намаляват.

Прави впечатление, че подобно на предишните индекси, и този на Heritage започва да спада последните няколко години. Посочената причина за това е, че докато икономиката се модернизира и се радва на стабилен растеж, партията на Ердоган „прокарва ислямистка програма и разваля евроатлантическите връзки на страната“.

В тазгодишния индекс на свобода на медиите Турция се нарежда към дъното – на 151 място от общо 180 държави, включени в него. Стойността на този индекс сочи постепенно влошаване в медийната среда. Той достига своята най-висока стойност (22,7, като тук 0 е най-добрият резултат) през 2008 г., но се срива до 70 през 2012. През последните години тенденцията е отново към влошаване, а през 2016 г. свободата на медиите в страната е сравнима с тази в Конго и Таджикистан.

В обяснението към оценката си за Турция Reporters Without Borders (RWB) се обосновава със систематизирана кампания на Ердоган срещу медиите, преследване на журналисти заради „обиди към президента“, систематичното цензуриране на Интернет и обвиненията срещу медиите в тероризъм.

Докато много от останалите индекси включват корупцията като индикатор, изготвяната от Transparency International класация се съсредоточава само върху нея. Въпреки че точното измерване на нивата на корупция е на практика невъзможно, индексът дава достатъчно добра представа за проблемите на страните с нея и позволява сравнения.

Своето най-добро постижение тук Турция достига през 2013 г. - 5/10, което я поставя сред страните, които са относително свободни от корупция (с нива сходни на България, Македония и Ямайка). Подобно на другите индекси обаче, след това започна низходяща тенденция, като през 2015 г. оценката на страната е 4,2 - доста близко до нивото от 3,8 през 2000 г.

Polity индексът измерва и сравнява съперничещите си тенденции към демократизация и авторитаризъм, класирайки страните по скала от -10 (напълно авторитарен режим) до +10 (напълно свободен режим). Обобщеният индекс до голяма степен потвърждава описаните по-горе тенденции. До 2012/13 Турция се движи към по-стабилна и установена демокрация, след това следва рязък завой в посока авторитаризъм. Въпреки това страната още е относително далеч от напълно авторитарните режими и вероятно през следващите няколко години ще стане ясно дали тенденцията към авторитаризъм ще продължи.

Индексът “Правене на бизнес” на Световната банка отразява регулациите на бизнеса и защитата на правата на собственост. Това е единственият индекс, който не следва тенденцията на останалите. Тъкмо обратното, според експертите на Световната Банка условията за бизнес в Турция се подобряват, независимо от утежняването на политическата ситуация. Причината за това най-вероятно се крие в методологията на индекса, който измерва преди всичко лекотата на започване на бизнес, данъчната среда и достъпа до ресурси, но не и политическата обстановка. Доброто класиране в този индекс е и в съответствие със запазването на високото равнище на някои от компонентите в идекса за икономическа свобода на Heritage.
 
Разгледаните индекси разкриват ясна тенденция: в началото на десетилетието в Турция е започнала ерозия на демократичните институции, свободния пазар, гражданското общество и медиите. Повечето от организациите, които изготвят тези класации, дават негативна прогноза за развитието на страната в близко бъдеще. Не би било учудващо събитията, които последваха опита за военен преврат, да ускорят тези негативни тенденции.

Повече по темата четете в Investor!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 7 години
Сега ще видят те една демокрация !
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПО ДЕМОКРАТИЧНА И СВОБОДНА :))))))НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ, НЯКАКВ ПЕНСИОНЕР В САШ ДА МИ КАЗВА КОЙ ЩЕ МИ Е ПРЕЗИДЕНТ, И КАК ЩЕ ЖИВЕЯ АЗ :))))))))НЯКАКЪВ ПЕНСИОНЕР В САЩ НЯМА ДА МИ КАЗВА КОЛКО ЩЕ ПЕЧЕЛЯ,КАКВО ЩЕ ЯМ, КАКВО ЩЕ ПИЯ, КАКВО ЩЕ ГЛЕДАМ, КАК ЩЕ СЕ ОБЛИЧАМ :))))))САМ ЩЕ СИ РЕША :)))))))))))ДА ПАРВЯТ КАТО ВЯТЪРА :)))))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
39
0
 
3
 
! Отговори
Стойчо преди 7 години
Не ни занимавайте с Турция и Русия, пишете какво става в България. Дайте да си оправим нашата къщичка, а за руснаците и турците има кой да мисли.
38
1
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 7 години
ТЕ СИ ИДВАТРЕДОВНО ,БЕ ...ОНЯ ОТ АНСБАХ , НАЛИ И ТОЙ Е МИНАЛ ОТ ТУКА...??!АМА , НАЛИ ИМАМЕ "ДАНС" И ЕДНА ЦЕЛА АРМИЯ ОТ КЛАТИКУРНИЦИ ...КОИТО ВМЕСТО ДА ПАЗЯТ НАЦИЯТА И ДЪРЖАВАТА --ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИ И ТРУПАТ МИЛИОНИ ,КАТО ДРАШКОВ, К.КИРОВ , ТРАКТОРА И ДР.!!!КАТО ГИ ГЛЕДАМ--ВСЕ СА СЕ ОХРАНИЛИ КАТО ШОПАРИ ЗА КОЛЕДА ...!!!САМО ЕРДОГАН ШЕ ВИ ОПРАВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте какво идва от Турция към нас:в сайта pan.bg има статия за 15000 бежанци, влезли в България, а нашите управници мълчат. Поне да кажат нещо.
36
5
 
1
 
! Отговори
АМАН ОТ ОПЛАКВАЧИ... преди 7 години
ТУРЦИЯ СИ Е ДОБРЕ , БЕ....РАБОТЯТ СИ И СЕ РАДВАТ НА ЗДРАВАТА РЪКА НА ЕРДОГАН!ТУКА В БЪЛГАРИЯ СТЕ ЗЛЕ---ЗАЩОТО ВИ УПРАВЛЯВАТ ТИЯ , КОИТО ЗАЛАГАТ БОМБИТЕ ПО СВЕТА---КОМУНИСТИТЕ И ИСЛЯМО-СОЦИАЛИСТИТЕ!!!ВСЕ ТАКА ЩЕ СТЕ---ДОКАТО ГИ ТЪРПИТЕ!!!/...нема кво да се жалите --по-добро нема да дойде.../
35
3
 
3
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Дали от българска завист за успехите на Турция или от омраза породени от национални комплекси за малоценост разни български анализатори злобеят че Турция преврата не успя . И не забравят че Турция ни защитава в момента от ислямистите да плъзнат по наша територия.Забравят и факта че и опозицията е против преврата.
34
0
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ПРИ НАС Е ПО ДЕМОНТРАГИЧНО ОТ КОЛКОТО В СЕВЕРНА КОРЕЯ И ТУРЦИЯ.ВЕЧЕ 26 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯТА ОКРАДЕ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ НАРОДА,РАЗПРОДАДОХА СЕ БОГАТСТВАТА ОТ ДЕМОНКРАДЦИТЕ НА ЧУЖДИ БОГАТАШИ,НА НАС ОСТАНА БЕДНОТИЯТА И СИРОМАШИЯТА .МОЖЕШ ДА ГОВОРИШ ВСИЧКО,НО КОЙ ЛИ ТЕ ЧУВА,МОЖЕШ ДА РАБОТИШ ВСИЧКО,НО НЯМА РАБОТА,МОЖЕШ ДА ХОДИШ НАВСЯКЪДЕ,НО НЯМАШ ПАРИ,МОЖЕШ ДА СЕ СМЕЕШ И ПСУВАШ,НО НИКОЙ НЕ ТЕ СЛУША.КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ, А КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ В ТИНЯТА.
33
0
 
1
 
! Отговори
В момента преди 7 години
Турция прилича на СЕВЕРНА КОРЕЯ и на соцстраните преди 1989, където "гражданите искат" и всики гласуват 100% за ОДНА партия.Както вожда на Северна Корея- не се допускат външни наблюдатели, да чуем какво ще кажат "осъдените на смърт".ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ на интеличенцията; това е Сталински метод и си го спомняме след 9.09.1944- подмяна на всички ОБРАЗОВАНИ хора- смърт или изселване.
32
0
 
1
 
! Отговори
но не от 34 преди 7 години
До До 34С някои условности за смисъла и обхвата на ппонятието "честни", може да кажем през 1933 г. Хинденбург е все още президент по Ваймарската конституция, а Националсоциалистите начело с Хитлер и Рьом частично печелят изборите. Става и без четене на книжки, стига и гледането на тематичната поредица по Нешънъл Джиографик.
31
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
Докато наблюдаваш си пропуснал да размишлявал.Я кажи през коя година Хитлер печели с честни избори.Името Хинденбург наблюдавал ли си го някъде.Я вземи да понаблюдаваш малко книжки!!
30
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 7 години
Проблем в турция не е демокрацията, а ислямизацията и то салафитския ислям. Ще проумеят това мюсюлманите- защитници на ердоган, като почнат като в иран да им трошат сателитните чинии, да им спират интернета, да им турнат скафандри и да забранят музиката и усмивките по улиците. Където се появи исляма, само смърт и разрушения остават. И мрак и нищета. Не гледайте абу даби и дубай, вижте останалата част от саудитска арабия, филми колкото искате за тоя който иска да разбере истината.
29
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Голям смях може единствено да предизвика определянето на Турция за демократична държава! А за да им се смръзнат усмивките на тия дето я определят за такава е редно да им се припомни - Хитлер идва на власт точно с честни избори ! Удобна къса памет!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Християнството си е много хубаво нещо. Лошото е, че хората само се наричат християни, но са много далече от тази вяра. Още преди 3500 години са дадени 10-те божи заповеди и в тях е казано всичко. Достатъчно е хората да ги спазват и ще живеят добре. Но явно не сме дорасли да се наречем истински християни.
27
0
 
4
 
! Отговори
до "твоя табота преди 7 години
АКО ЗНАЕШ САМО КОЛКО СИ ПРАВ. Има нужда от промяна в световен мащаб. И все пак има разлика. Ако съм в Турция и напиша в интернет какво мисля за Ердоган веднага ще ме приберат и ще ми се случат и по-лоши неща. Слава богу за сега тук може да се пише против политици без лоши последствия.
26
1
 
15
 
! Отговори
Кой е демократът преди 7 години
Какъв демократ е например Меркел? Тя кого попита от германците да кани ли ислямисти-терористи в Германия? Никого. Като че ли Германия е нейна собственост. И това демос-народно кратос-управление ли е? Все едно аз да поканя в къщата на съседа тумба пияни варвари, които да изнасилят жена му, да съсекат с мачете дъщеря му, да открият стрелба на месо по внуците му...И Меркел била демократка пък Ердоган не бил видите ли окото ми мига.
25
1
 
6
 
! Отговори
Твоя работа,не моя преди 7 години
До демоДо демо-самоубийственият демократ.Демо, самоубивай си се като искаш от самоубийствена демокрация и самоубийствен хуманизъм. Не самоубивай другите с пошлата си пропаганда. Нито това в България, нито това в ЕС, нито това в САШ е демокрация. Това е олигархична комуно-капиталистическа диктатура използваща за манипулация на опростенчения народ лъжовно термина демокрация.
24
4
 
9
 
! Отговори
демо преди 7 години
Единственото държавно устройство, което се формира в ислямските страни, са различни форми на диктатура. Съответно и в Турция. Чисто правно разгледан ислямът е в толкова голямо противоречие с демокрацията и хуманизма, че би трябвало да е забранен като престъпен и човеконенавистен.
23
7
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Това е дворецът на президента. Който и да е президент ще се шири там. Не е личен дворец на Ердоган.Изясни ли ти се?
22
2
 
9
 
! Отговори
Нима не трябва преди 7 години
И България се нуждае от реформи алаЕрдоган, но не по ердогановски.Нима не е нужно да бъде уволнена полицита, некомпетентна и пазеща само управляващата клика? Нима не трябва да бъдат взети лицензите на професорите-сергей-игнатовки, които създават оръжия за масово унищожение -неграмотни висшисти, чрез некомпетентността си, въздигната в професорски сан? Нима не трябва да бъдат уволнени журналисти ала Коритаров? Нима не трябва да бъде изгонена Америка за унищожение на България и подобни фондации?