Спипаха в Полша иракчанин с взривни вещества

Задържането му става преди посещението на папата
25 юли 2016 18:16,
8
Спипаха в Полша иракчанин с взривни вещества
Снимка: Архив Reuters

Иракски гражданин, у когото е намерено съвсем малко количество взривни материали, е задържан в полския град Лодз преди откриването на Световните дни на младежта и посещението на папата, който ще участва в събитието, предаде Франс прес, позовавайки се на националната прокуратура и на съда в Лодз.

Според полски медии следи от експлозиви са открити и в Краков, където неотдавна бил отседнал 48-годишният иракчанин и където за Световните дни на младежта се очакват няколкостотин хиляди млади католици, както и папа Франциск.

"Мъжът е във временен арест за два месеца. Обвинен е в притежание на взривни вещества, което представлява престъпление срещу обществената сигурност. Главната прокуратура започна разследване", каза за АФП говорител на съда в Лодз.

Човекът е чужденец, вероятно иракчанин. Самоличността, националността му и подробностите около пребиваването му в Полша се разследват, добави той. Според полски медии иракчанинът има документи, позволяващи му постоянно пребиваване в Европа.

От прокуратурата уточниха, че мъжът е задържан от агенти на службата за национална сигурност в четвъртък в хотелската му стая в Лодз, където при претърсване били намерени следи от експлозиви, но в количества, които не биха могли да предизвикат експлозия.

Първоначално бе съобщено, че арестуваният е заподозрян в подготвяне на терористични актове.
Преди това полската частна телевизия "Полсат нюз" съобщи, че вчера в хотел в Лодз е задържан 48-годишен иракчанин. Според телевизията у задържания имало бележки, говорещи за подготовката на терористични актове, насочени основно срещу френски търговски обекти в Полша.

Мъжът живял няколко години в Швейцария, а после в Швеция, в Полша пристигнал преди няколко дни, съобщи телевизията, позовавайки се на неофициални източници.

Сега службите издирват евентуални съучастници на иракчанина и значителни количества експлозиви на територията на цяла Полша, допълни "Полсат нюз".

За охраната на младежкия католически форум в Краков, продължаващ до 31 юли, са мобилизирани 40 000 души. За сигурността ще се грижат 20 000 полицаи (7500 от които - по улиците), 9000 пожарникари, 800 сътрудници на службата за правителствена охрана и 11 000 граничари.

Пред журналисти полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак тази сутрин каза, че в рамките на мерките за Дните на католическата младеж на около 200 души е било забранено влизане в Полша.

Правителството във Варшава не разкри какъв е разходът за мерките за сигурност за събитието, но е известно, че в проектобюджета за 2016 г., приет през септември миналата година, за тази цел са били заделени близо 23 милиона евро.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Когато чета папа, преди 7 години
си мисля за нов кейк,институцията няма потенциал и авторитет, масите да се заслушат.Парите са им водещата сила за голямо съжаление,същото е с нашите попове.Като ще им мие нозете на пришълците да ги мие ,то на думи всички сме големи
6
1
 
5
 
! Отговори
Polska преди 7 години
Охххххх, изплаших се! Добре, че са го предотвратили!
5
1
 
9
 
! Отговори
Така е преди 7 години
То се оказа, че полската полиция е много по-добра, от колкото немската.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15.12.2015г. - "Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова да се прави разлика между терористи и бежанци"
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според полски медии иракчанинът има документи, позволяващи му постоянно пребиваване в Европа."Демек БЕЖАНЕЦ.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да пази братска Полша! Добре че са те да дават акъл на *** от Западна ЕВропа. Който е разпалвал войни той да си носи последствията - Полша и България не са виновни с нищо че да ни взривяват пещерняците!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поживял в Швейцария, Швеция... Нека му е зле в Швейцария...Т'паци меки китки!