Бивш китайски генерал с доживотна присъда за подкупи

Това е най-високопоставеният военен, осъден от десетилетия
26 юли 2016 11:12, Елка Василева
7
Бивш китайски генерал с доживотна присъда за подкупи
Генерал Го Босюн. Снимка: архив, Reuters

Китайски военен съд издаде доживотна присъда за приемане на подкупи срещу бившия генерал Го Босюн, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Той е най-високопоставеният военен, осъден от десетилетия.

74-годишният Го беше лишен от военния си чин и имотите му бяха конфискувани, съобщава агенция Синхуа. Преди да се пенсионира през 2012 г., Го беше заместник-председател на влиятелната Централна военна комисия и един от 25-те членове на Политбюро на управляващата Китайска комунистическа партия.

Според анонимни източници, цитирани от хонконгския в. "Саут чайна морнинг пост", Го е приел 80 милиона юана (12,3 милиона долара) и е присъждал по-високи чинове в замяна на подкупи. Миналата година започна разследване за корупция срещу сина му, генерал майор Го Чжънган, припомня ДПА. Оттогава се очакваше да бъдат предявени обвинения и срещу бащата, отбелязва АП.

Китайски медии цитират прокуратурата, че Го е признал обвиненията за подкупи.
Сюй Цайхоу, друг бивш заместник-председател на влиятелната Централна военна комисия, също беше разследван за корупция, но през март почина от рак. Той е бил пряк подчинен на Го в комисията.

Китайският президент Си Цзинпин неотдавна насочи към висшите офицери фокуса на своята кампания срещу корупцията, засягаща както високопоставени, така и редови чиновници.

Корупцията в китайската армия е широко разпространена най-малко от 90-те години насам, когато военни започнаха да ръководят хиляди фирми и ведомства, припомня ДПА.

Има информация, че високопоставени генерали са натрупали смайващи състояния чрез корупция. Някои смятат, че подобни практики са подкопали морала и боеспособността на китайската армия, отбелязва АП. Президентът Си непрекъснато подчертава, че офицерите не бива да се замесват в престъпления и да следват партийното ръководство.

Засега най-високопоставената политическа фигура, изправена пред съда, беше бившият шеф на вътрешната сигурност Чжоу Юнкан. На 11 юни миналата година той получи доживотна присъда за приемане на подкупи, злоупотреба с власт и разкриване на държавни тайни, припомня ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай Боже и при нас.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех да имаше начин да внесем 200-300 китайски съдии и 30-40 румънски прокурори ще останем без политическа класа на 100 политици я има некорумпиран я не .ама пак лошо ще требе да строим нови затвори т.е. допълнителни разходи ядец пак Бойко ще вземе заем и после ще ......
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Китай добре, а в България кога?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ли ще доживеем да чуем подобна новина и у нас:" Лишен от правителствените /военни/ почести и отличия,и личните му имоти конфискувани" !?Това никога не би станало докато съществува тази пародияна "американска" демокрация у нас, а подобни кардиналнипромени в обществото ни биха се осъществили единствено само след:1./ ВОЙНА2./ПРЕВРАТ
1
1
 
9
 
! Отговори
ПРАВИЛНО е преди 7 години
Така е при комунизма-няма прошка за продажниците.Той да се радва,че не са го застреляли...