Европопулисти взеха на прицел "бъзлата" Меркел

Атаките в Германия са удобен повод за атака срещу канцлера
27 юли 2016 16:22, Бойчо Попов
123
Европопулисти взеха на прицел "бъзлата" Меркел
снимка: Ройтерс

След атентатите в Германия редица водещи политици на дяснопопулистките и национално-консервативните партии в Европа използваха насилието за критика срещу германската политика по отношение на бежанския въпрос, коментират ДПА и Франс прес.  

За холандския десен популист Герт Вилдерс е пределно ясно кой носи вина за всичко това – германският канцлер Ангела Меркел. Той пусна в Twitter фотомонтаж, в който Меркел е показана с окървавени ръце.

Благодарение на "бъзливи типове" като Меркел и холандския премиер Марк Рюте "границите са отворени и ислямът има картбланш да нахлуе", пише Вилдерс. "Благодаря на Ангела и на Марк за пускането на тези терористи".

Бежанската политика на Меркел е трън в очите на десните популисти. Но критиката им е спорна. Нападателите от Вюрцбург, Ансбах и Мюнхен не са пристигнали на Запад с последния бежански поток. Така например атентаторът от Вюрцбург, който нападна пътници в регионален влак с брадва, е бежанец от Афганистан, който живее в Германия отдавна. Атентаторът от Ансбах, който е от две години в страната, е получил преди година отказ на разрешението за постоянно пребиваване.  

Нападателят от Мюнхен пък въобще няма връзка с терористи и е роден в Германия, макар че има ирански корени. Всички тези аргументи обаче удобно се пропускат от популистите.

Бившият председател на британската евроскептична партия Ukip Найджъл Фараж нарече решението на германския канцлер да пуска лесно бежанци на територията на страната "най-лошото", което европейски политик е взимал от 1945 г. насам.

"Опасявам се, че Германия е в една катастрофална ситуация и никога няма да е това, което беше", заяви той наскоро пред радио BBC.

И френският Национален фронт използва атентатите за яростна критика.

"Приемането на мигранти е лудост, както постоянно предупреждаваме", написа вицепредседателят на партията Флориан Филипо в Twitter. 26-годишната племеничка на ръководителя на партията Марин Льо Пен - Марион Льо Пен, която е депутат, отива по-далече: "Колко терористи има сред милионите бежанци на Меркел? 10? 100? 1000? Това е безотговорно".

Ив Унгария дясноконсервативният премиер Виктор Орбан се присъедини към дискурса на Вилдерс и Льо Пен. Още преди атентатите в Париж той обяви, че "очевидно има връзка между имигрантския поток и тероризма".

В спора с разпределението на търсещите убежище в Европа той заявява, че "квотният принцип само разпределя тероризма из Европа". На 2 октомври той възнамерява да организира референдум в страната именно по темата за квотите, а кампанията вече стартира. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.