Антитероризъм – добре, а кадри по киберсигурност?

Експерт: Да спрем да осигуряваме приходи на ИД
29 юли 2016 14:22, Екип на Bloomberg
4
Антитероризъм – добре, а кадри по киберсигурност?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законите, които се пишат, не третират как да обучим и създадем кадрите по киберсигурност. Държавата следва да направи програми и да образова специалисти в тази област и след това да ги назначава. Това каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него засиленото присъствие на службите ще продължи и трябва да се въведат такива технологии, които да позволят в реално време да се извършва мониторинг на целия трафик и да се извличат данните, които са необходими за съставянето на политики, свързани със сигурността.

"Това у нас, а и в редица европейски държави дори още не се обсъжда", посочи той, допълвайки, че в момента основното оръжие на държавните институции в борбата срещу кибератаките е цензурата, защото нямат ресурс за друго. 

Иванов коментира и мрежите за комуникация на ИДИЛ, казвайки, че тя успява да привлече едни от най-добрите IT специалисти в света.

"Това, което не се дискутира в публичното пространство, е защо оставяме ИДИЛ да има толкова големи приходи в момента и защо никой не ги контролира. Ако няма пари, тя няма да може да направи нищо", допълни експертът. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото от както свят светува парите са отговора на всичко! Не го казвам аз, пише го в Библията.
1
0
 
1
 
! Отговори
gост преди 7 години
Трябва да има не някои да прави квото си иска а стига толкова