Австрия предаде на Франция двама терористи

Подозират ги, че са искали да се включат в парижките атентати
Обновена: 29 юли 2016 21:35 | 29 юли 2016 21:17,
1
Австрия предаде на Франция двама терористи
Снимка: Архив Reuters

Австрия предаде на Франция двама мъже, за които се подозира, че са искали да участват в атентатите в Париж от 13 ноември и които са били арестувани в бежански център в Австрия през декември, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прокуратурата в Залцбург съобщи днес в комюнике, че става дума за 29-годишен алжирец и 35-годишен пакистанец, срещу които Франция е издала европейска заповед за арест.

Френското правосъдие подозира, че Адел Хадади и Мохамад Усман се опитали да стигнат до Франция миналата есен, за да участват в нападенията в Париж, при които загинаха 130 души и бяха ранени над 350.

Двамата заподозрени са пристигнали на гръцкия остров Лерос на 3 октомври 2015 г., смесвайки се с големия поток от сирийски бежанци. По същото време на гръцкия остров пристигат и двама иракчани, които вечерта на 13 ноември се взривяват до "Стад дьо Франс" в парижкия квартал Сен Дени.

При пристигането си в Лерос бъдещите камикадзета от Ирак, чиито имена не са известни, преминават без проблем граничната проверка. Гръцката полиция обаче разбира, че паспортите на Хадади и Усман са фалшиви и ги задържа.

На 28 октомври обаче те са освободени и се отправят към Австрия, където са настанени в център за бежанци до ареста им на 10 декември.

Алжирецът Хадади се е присъединил към групировката "Ислямска държава" през февруари 2015 г., а пакистанецът Усман е бил пиротехник на две пакистански джихадистки групировки, близки до Ал Каида.

След ареста си в Австрия Хадади казал на следователите, че искал да отиде във Франция да довърши мисията си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Даром преди 7 години
И ние има какво да им им исипем - стотици маали и со все бежанци.