Турските власти знаели за преврата година по-рано

Твърдят, че прехващали криптирани съобщения на Фетхуллах Гюлен
158
Турските власти знаели за преврата година по-рано
Снимка: БТА, архив

Турските власти са започнали да прехващат повече от една година преди опита за преврат съобщения, разменяни чрез приложение за криптиран чат, между симпатизанти на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат на 15 юли, съобщи турски служител, цитиран от Франс прес.

Според служителя, пожелал анонимност, турското разузнаване е започнало да разшифрова тези послания, изпращани чрез приложението ByLock, от май миналата година.

Наблюдението им е помогнало да научат имената на 40 хиляди симпатизанти на гюленисткото движение, между които имало 600 военни с висок ранг.

"Голям брой от хората, идентифицирани благодарение на ByLock, са директно замесени в опита за държавен преврат", е казал служителят.

Събраните данни са позволили на разузнаването да разкрие тяхната мрежа или поне по-голямата част от нея. По-късно пучистите спрели да използват чат-а, след като усетили, че не е сигурен.

Според Анкара те са си разменяли по време на преврата послания чрез WhatsApp - чат във Фейсбук, който от тази година предлага пълно криптиране на комуникациите.

Тази седмица турският министър на енергетиката Берат Албайрак заяви, че властите са изготвили списъци с членовете на мрежата на Гюлен още преди пуча. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 7 години
То е естествено, че са знаели, нали и те са участвали !
60
0
 
21
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 7 години
Е как няма да знаят !!! Нали сами си го организираха !
59
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям " преврат", голямо чудо. Начин за елиминиране на неудобните и бетониране на властови султански позиции .
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекалено много информация за Турция . Ако Тръмп спечели на политическия небосклон изгрява звездата на Китай . Край на кризите и междуособиците .
57
0
 
18
 
! Отговори
KZL преди 7 години
"чрез WhatsApp - чат във Фейсбук"???
56
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест , турското разузнаване знае , ЦРУ не знае .
55
0
 
26
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
То бива и да не знаят за преврата.Миналата година в авторитетни западни медии се появиха статии коментиращи възможността за смяна на Ердоган чрез преврат,целта явно е била да се сондира общественото мнение и западните политици доколко е приемлив тоя начин за решаване на проблема.А САЩ имат проблем с Ердоган и то голям!В никакъв случай не могат да допуснат да загубят Турция като съюзник,а Ердоган е прекалено самостоятелен играч.Е,явно не са направили добре сметката-пореден провал на ЦРУ!
54
1
 
32
 
! Отговори
по-тежко от преди преди 7 години
Това потвръждава факта че е бил дирижиран. Путин и Ердоган пок ще се сдушат. Ние да му мислим.
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо? Не те интересува ли? Нали и теб утре тия същите ще те смелят от бой бе, глyпак! Тогава ще почне да те интересува..
52
5
 
22
 
! Отговори
A.C.A.B. преди 7 години
На европейското един такъв фен влезе на терена и се снима с Роналдо. На Копа Америка скоро друг фен се снима с Меси по-същия начин. Само в България може да те размажат от бой с палки няколко униформени изpодa. Пожелавам им бял ден да не видят от тук нататък. Мерси.
51
4
 
23
 
! Отговори
ФК Леевски ДС преди 7 години
Във сайта на Пеевски не се ли пише на турски ?
50
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
опита за преврат беше извършен от хора, които действително искаха да разкарат диктатора терорист, но за голямо тяхно съжаление бяха подведени, финансирани и координирани точно от него без дори да го осъзнаят, бяха подведени жестоко относно броя и огневата им мощ и в общи линии бяха изкарани за да бъдат пионки в един некадърно скалъпен театър, нужен на амгъл да си зарадва фанатиците и да затвърди диктатурата симежду турция и фащ няма конфликт, всичко е преструвка с цел изпързалване на русия
49
4
 
22
 
! Отговори
мразя куки преди 7 години
видиш ли полицай - размажи го от бой !!!
48
4
 
26
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименТурция е основана през 1923-та година от останалите части на Османската империя. Преди това е имало османска империя - сбирщайн от народи над 30. Турското племе също е участвало. И българското е имало солидни привилегии. Имало е основни забрани за него. Да не участва в управлението на държавата и във войската. До 1800 година такова е положението на турското малцинство в Османската империя. Империя подобна на Римската, Византийската и на Александър Македонски.
47
14
 
27
 
! Отговори
ГEРБ forever преди 7 години
България и Турция са приятелски държави,па са си и рода.Време е вече двете държави да се обединят,защото обединението прави силата!
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименPO dobre pitay na maika si ili prababa
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНАДОЛСКИИскам да видя - католици, евреи , румънци.....и арменци как ще се молят на български? Симеонов ли ще им е бог ?
44
1
 
23
 
! Отговори
Додо Бг преди 7 години
"Твърдят, че прехващали криптирани съобщения на Фетхуллах Гюлен"ИЗВИНЯВАЙ, каква е тази дума "прехващали" и какво значение има??
43
8
 
22
 
! Отговори
DO 58 преди 7 години
Az puk ti otgovarqm ,,Anasini siktimi domuzlari
42
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"РАДВАЙТЕ СЕ , ЧЕ ИМАТЕ ПОНЕ 1 СТАБИЛНА СЪСЕДНА ДЪРЖАВА, МОЩТНА И СИЛАНА,"Турция не е стабилна държава, нито е силна. Ако беше обратното, тогава нямаше толкова лесно да се организира преврат.