Ердоган с радикални реформи след опита за преврат

Шефът на генщаба минава на пряко подчинение на президента
Обновена: 31 юли 2016 10:02 | 31 юли 2016 09:32, Красимир Ангелов
153
Ердоган с радикални реформи след опита за преврат
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили на страната след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предаде Ройтерс.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза той в интервю за телевизионния канал "Хабер". Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб.

Още по темата
Ердоган посочи, че шефът на генералния щаб - най-висшия военен в страната, както и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера.

Тази промяна ще изисква конституционна промяна и следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс. Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет. Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това, според Ердоган, ще повиши тяхната ефективност.

Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него. Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж.

Преди дни проправителствен вестник открито написа, че пучът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган, припомня Ройтерс, нарече "срамна" позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа.

Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били "прочистени" от там. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Ердоган бе избран за президент през 2014 г. и оттогава досега турската прокуратура е завела над 1800 дела за обида срещу държавния глава. Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи и дори деца, посочва Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
за пишман турчина преди 7 години
Живеещите в България турци са равнопоставени граждани на страната и допускането, че с нещо са разделени и ограничени по смисъла на закона е опит за дестабилизация на държавата, държавно предателство! Та, кого и от кого защитава Местан в България?! Българските граждани от българското правителство? и не, няма да има точка! Нито днес, нито утре за вмешателството във вътрешните работи на Републиката България от вън! и не подлежи на тълкуване!!!
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лютви Местан е кукла на конци, а конците й се дърпат от турско! Класически пример за национално предателство и човек прокарващ не просто чужда, а антибългарска политика в парламента. Затова и в този сайт го подкрепяте и славословите. Истината си е истина.Казват, че доста скъпо се е продал, като за ниското си качество. Добри имоти си закупил в турско, явно и той има златни мини от баща си!
84
5
 
6
 
! Отговори
Халкларън ДОСТу преди 7 години
Лютви Местан е борец за свобода, развитие, просперитет. Той е гарант моделът на Делян Пеевски ( Шиши ) или Ахмед Кремълския(човекът с порциите) повече да няма почва в България.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казваш, че Местан е турчин, а пък партията му била "българска",ЗНАЧИ защитава турски интереси и е национален предател!!!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че янките сами вкараха турците в руските прегръдки, ясно. Че имат сметка от слаба Европа го знае начинаещ политик. Че целенасочения поток от "бежанци" е оръжие, което и Ердоган използва, го знаем. Но това не променя факта, че е опасен с непостоянното си и ограничено мислене. Семейството му има милиони. Да не е наследил златни мини от баща си, пък никой да не знае? Или златната мина се казва Турция?
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган НЕ Е ПРИЯТЕЛ на България! Тия ги разправяйте на старата ми шапка! И пак невинно да попитам: МЕСТАН ЗАЩО СЕ КРИ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО ОТ СВОИТЕ?
80
0
 
13
 
! Отговори
планове на юдео-масо преди 7 години
Преврата е дело на ЦРУ,като Гюлен само изпълнява поръчката на САЩ.Целта е слаба и дестабилизирана Турция в която да има размирици. ИД да влезе в Турция и да я превземе и дапочне гражданска война в Турция.Милиони бежанци да тръгнат от лагерите на турска територия към Европа. ИД да стане страна граничеща с ЕС (България). Европа да бъде поставена в състояние на реална война с хора, които не се интересуват от нищо и искат единствено да убиват.САЩ искат да ликвидират Европа, защото самите те загиват.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A va6ite televizii pokazaha li kak te do sutrinta zastrelvaha sivilni i onq koito se e ka4il na mosta i ot tam strelq?
78
3
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 7 години
НАЙ ЛОШОТО Е ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕВРАТАТия самолети и тия Бомби Няма Как Да не Са билиНАТОВСКИ!!!ЧЕСТИТА ВИ ОКУПАЦИЯ БЪЛГАРИ!!!!
77
8
 
7
 
! Отговори
до анадолски преди 7 години
И затова избихте войничетата, които се предаваха?
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма полза от размирици, парите изискват предсказуемост. На никого не му пука, кой диктатор ще управлява, ако държи нещата под контрол. Лошото е, че Ердоган е НЕПРЕДСКАЗУЕМ, в лошия смисъл, защото си вярва, че има мисия. Добавено към едностранчивото му религиозно образование и невероятното честолюбие става опасен за всички играчи в региона, и най вече за държавите, с които граничи. Редовите турци по добре в бъдеще няма да живеят, ще ги залъгват с ... "величието" на османската империя.
75
4
 
6
 
! Отговори
Зафер преди 7 години
Не искаме ататюрк, ние сме мюсюлмани, искаме Ислям, искаме джамии .. Хей хей хей
74
4
 
4
 
! Отговори
Извън играта преди 7 години
Е, кво като турците са станали 80 млн.? Значи повече хора предстои да страдат.
73
0
 
2
 
! Отговори
до 103 преди 7 години
Както те искат НЕКАКТО ТИ ИМ ПОЗВОЛИШе верният Отговор!!!!
72
0
 
6
 
! Отговори
до 100 преди 7 години
Планетата я дисбалансира САЩ и слугите им от НАТО с техните Воени Операций и Сваляне на Режими Ще си понесът последствията както Следва
71
3
 
4
 
! Отговори
Извън играта преди 7 години
Във всяка една форма на управление, вие сте просто роби на системата зад която стоят други, не и вие, с вас си играят както си искат.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су 34 NO 800 HILQDI ne sa opredelili etnosa si ,ne vqrvam tova da sa bulgari zashtoto bulgarina se tupa po gurdite che e bulgarin i ne moje da iztarve tazi podrobnost
69
5
 
5
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ТУРЦИЯ Е 80-МИЛИОННА СЪСЕДКА НА БЪЛГАРИЯ, В БЪЛГАРИЯ ИМА 1 МИЛИОН ТУРЦИ :)-----------Като "турци" на преброяването от 2011 г са се определили 370 000 души, милион бяхте до 1989 г.
68
1
 
6
 
! Отговори
Извън играта преди 7 години
Вие сте егати филмарите, няма истинска демокрация, всичко е различна форма на диктатура, едната е по-либерална, другата е силно ограничаваща и консервативна, накрая винаги печелят олигарсите, корпорациите и онези които имат мн пари и власт. Говоря за това, че вие постоянно си търсите някакви водачи и лидери, и накрая винаги сте прецаканите, а сега не стига че пак ще е така, ами докато сте алчни и несъобразителни, дисбалансирахте планетата, което ще видите до какво ще доведе.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Naselenieto na BG e napolovina bulgari i nebulgari i po uchilishtata uchenicite ot balgarski proizhod sa 48 protiv 52 procenta ot drugite etnosi,kolkoto i da lujete kogato dannite govorqt i bogovete mulchat