За първи път жена ще бъде губернатор на Токио

Юрико Койке е била министър на околната среда и на отбраната
9
За първи път жена ще бъде губернатор на Токио
Снимка: Reuters

За първи път жена беше избрана за губернатор на Токио, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски телевизии.

Днес в японската столица имаше избори за губернатор. Според екзит пол допитвания на японски телевизии за четиригодишен губернаторски мандат е избрана Юрико Койке. Тя е на 64 години и е била в миналото министър на околната среда, а после и на отбраната. Говори свободно английски и арабски. Основната й задача ще бъде да следи как японската столица се подготвя за домакинството на Олимпийските игри през 2020 г.

Ще водя политиката на Токио по един безпрецедентен начин. Токио ще бъде град, който никога досега не сте виждали, каза Койке по време на двуседмичната предизборна кампания.

Тя каза, че ще работи за едно Токио, в което всеки може да блесне, в което животът на всички - от децата до възрастните и инвалидите - ще се подобри.

Мандатът на Юрико Койке ще приключи точно след откриването на Олимпийските игри през 2020 г.

До изборите се стигна, след като досегашният губернатор на Токио Йоичи Масудзое подаде оставка в края на юни, обвинен, че е използвал средства от политически фондове за лични цели.

Като губернатор на Токио Койке ще управлява икономика с мащабите на тази на Индонезия. Тя ще трябва да се захване с проблема с недостига на детски ясли и градини и да продължи да подготвя 13,6-милиардния мегаполис за евентуално голямо земетресение - риск, за който се говори все повече след мощния трус и последвалото го цунами в
Япония през март 2011 г.

Койке е член на управляващата Либерално-демократическа партия на Япония. По време на предизборната кампания обаче тя така и не получи официална подкрепа от съпартийците си. Нейната партия дори издигна друг кандидат - бившия министър на вътрешните работи комуникациите Хироя Масуда. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
СС преди 7 години
Стига бе, според статията Токио се оказва с население два пъти по-голямо от населението на Земята?! Кога са се развъдили толкова тези японци? Ц ц ц ц :) :) :)
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз не очаквах , че Япония ще тръгне по пътя на излагацията .
2
7
 
3
 
! Отговори
ах горк0то Токио преди 7 години
къдет0 жена е хванала рък0водна функция, нищ0 добр0 не 0чаква нейните и3биратели и п0дчинени. От Токио не го о4аквах
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност не е герберунгелска крадлива калинка.