Кое е обидното: Буркини или поглед към задните части?

За англичаните е шокиращо да се изисква от някой да се разголи
Обновена: 20 авг 2016 21:36 | 20 авг 2016 12:41, Камелия Цветанова
284
Кое е обидното: Буркини  или поглед към задните части?
Снимка: Reuters, архив

Забраната на буркините на някои френски плажове предизвика вълна от критики в англо-саксонските страни, които възприемат соченето с пръст на религиозното облекло като пречка за интеграцията, предаде БТА като цитира Франс прес.

Още по темата

"Френска глупост", написа авторът на уводни статии във в. "Таймс" Дейвид Аронович. Той коментира, че подобни забрани могат да бъдат издавани само от "изкривено съзнание" и създават повече проблеми.

Наистина ли носенето на буркини е по-обидно, отколкото погледът към задните части на жена на зряла възраст с класически бански?, попита Ремона Алай от британската организация "Експлоринг ислам фаундейшън", която работи за по-доброто разбиране на исляма.

Във Великобритания не е рядкост да бъде видяна изцяло забулена жена в някои градове или квартали със значително мюсюлманско население и това няма да породи полемика като във Франция, посочва АФП.

Най-известният пример за носене на буркини освен това не е с мюсюлманка, а Найджъла Лосън, телевизионната шеф-готвачка, която през 2011 година бе облечена така на плаж в Сидни, за да избегне потъмняване на кожата, припомня агенцията.

"Буркините ми дават свободата да плувам и да ходя на плаж и нямам чувството, че предавам вярата си", каза Айша Зияудин пред британската телевизия Би Би Си.

"Шокиращо е да се изисква от някой да се разголи или да напусне", коментира също за Би Би Си Мариам Уилес.

Това разделение между британци и французи се обяснява с културните различия между двете страни, между френската политика на асимилиране и британския мултикултурализъм, твърди д-р Сара Силвестри от "Сити юнивърсити" в Лондон.

Според нея тези два модела на интеграция са в криза, те вече не са ясно приложими или разбираеми, двете страни се вглеждат една в друга, за да се поучат и потенциално да променят начина, по който отнасят към малцинствата.

В САЩ някои намират за нелогично да се наложат правила, така че да се попречи на жени, които са задължени да спазват правила.

Дебатите за буркините, пише Аманда Тоб в "Ню Йорк таймс", отиват отвъд религията и носенето на облекло: става дума да бъде предпазено немюсюлманското мнозинство французи да се изправи пред променящия се свят.

В Австралия, откъдето е създателката на буркините - дизайнерката Ахеда Занети, дрехата също е възприемана като средство за интеграция.
Там така се обличат инструкторка по плуване и спасителка.

Според журналистката Сара Малик, работеща в Сидни, забраната за буркините е "атака срещу малцинствата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
4
 
! Отговори
Екатерина преди 7 години
Буркините не са средство за интеграция, а точно обратното - позволяват да се заявиш като различен и заставяш другите да се съобразяват с това. Всъщност буркините интегрират нас към арабския свят. Европейската цивилизация е светска. Тя е изумително постижение на човечеството - икономически, научно, технически, обществено, правово и т. н. И всичко това е резултат от ценностна система, коренно различна от мюсюлманската. Щом на арабите им харесва при нас, да се нагодят към нас и да живеят светски.
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZASCHTO V 21 VEK STANA SPOR ZA BYRKINITE PREDI TOVA NIKOI NE GI BRYSNESCHE?NQKOI PLASCHTA ZA TIQ BYRKINI MILQRDI VYRVETE MMMA SI.
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те англичаните са измислили гейщината, та няма нищо за чудене! Как ще си продължат вида ако смятат за срамно междуполовото еротично въздействие? Ей това е въпроса!
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж ся пич, една красива жена и без дрехи да влиза или излиза от морето, няма нищо неестетично. Дори би било грешно да е с дрехи. Виж, за други трябва да направят носенето на буркини задължително. А за някои от тях и лицеви маски.
118
1
 
7
 
! Отговори
И двете! преди 7 години
Отговарям директно на въпроса в заглавието - и двата варианта са обидни и смешни, защото са крайности. Нито изцяло забулените, нито крайно разголените жени са естетична гледка! Тези дето влизат.изцяло "опаковани" в морето не са нищо повече от фанатици с догматично мислене, а в "християнските" страни всяко разголване е приемливо, както и различни морални задръжки отдавна са отпаднали, но това няма нищо общо с християнството. Има един афоризъм: Само редовното посещение на.църква не те прави истински християнин, така както посещението на гаража не те прави кола! Всеки трябва да има собствен
117
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Покайте се, защото небесното царство наближи.""Аз съм пътят, истината и животът."Иисус Христос- Бог и Спасител на човеците
116
1
 
8
 
! Отговори
до един българин преди 7 години
"Българино" ти или си т.ъ п или си евреин. За истинските българи ще поясня - насочвайки конфликта насам Израел излиза от фокуса. Разбитите страни Сирия, Египет, Ирак и в бъдеще Иран имаха да връщат на евреите. Може да сте умни еврейчетата, но и ние сме. Затова ни мразите. А такива като Софиянски, Божков, Герганчето, Надето, все ще им намерим цаката. Все пак и нашия Господ е евреин. А ние за разлика от вас наистина сме благословени и ще се издигнем отново.
115
1
 
8
 
! Отговори
спарено преди 7 години
Да си закрият и лицата.Да е компресът пълен.
114
4
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: няма лошоЕ, айде сега, какво са ти виновни пак евреите?А Иван Костов и той ли е виновен? Само че той не е евреин, да знаеш!
113
3
 
15
 
! Отговори
няма лошо преди 7 години
И нинджите се обличат така когато са на работа. Това са стари японски традиции. Шегата настрана. Евреите ни е.аха мамата след 2000 години усилия най-накрая успяха. После обаче не знам как ще се справят с руснаците, китайците и японците, но сигурно имат план и за там. Единственото готино е, че няма как да се инфилтрират там както тук. Тук то не е Софиянски, то не е Васил Божков и мн.други *** със сменени имена.
112
6
 
5
 
! Отговори
киноман преди 7 години
До Анонимен 175 Никой не те кара да ги гледаш Гледай си вашите ***!
111
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само твърда ръка трябва срещу този бич на днешното човечество -исляма. Никаква толерантност и никакъв опит за разбиране на тези, които не толерират и не желаят да разбират и уважават страните, които ги приютяват. Ако свтовните лидери не унищожат това раково образувание, целият свят ще се задуши бавно от тези бързо множящи се безможъчни съшества, на които единствената цел е да превземат света.
110
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе ко искат със шинели да влизат да плуват ко ми дреме за изчанчени съзнания,само да не се опитват да го налагат на другите,че тия са много нагли
109
2
 
23
 
! Отговори
До 173 преди 7 години
В мюсюлманския свят да не би мъжете да не оглеждат силуетите на забулените жени?Нали преди време имаше статия по този въпрос - дори в страните, в които е задължително да се носят никаби, фереджета и бурки, мъжете много точно отгатвали особеностите на фигурата на всяка жена само като наблюдават очертанията на силуета и нейната походка.Това природата го е заложила у мъжа - да наблюдава очертанията на женското тяло, правят го дари и несъзнателно.
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 177"сложете бурка на Емануела и Преслава"---Ама и на Камелчето Ц (го) сложете ...
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сложете бурка на Емануела и Преслава
106
2
 
22
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Съгласен съм бурките да се разрешат, но... само в Буркина Фасо!
105
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз предлагам да спрат турските сериали по българските телевизии
104
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто трябва да има разпределение. Примерно мюсюлмански плаж където всички са облечени. На нормалните плажове не бива да допускат жени с буркини. Същото като с нудистите. Създава се излишна драма с това.
103
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кой е обидното:..."---ТОЙ е обидното, че днесбегето все такива неграмотни журналисти предлага.А, иначе, да погледнеш към задните части на мадама СЪВСЕМ НЕ Е ОБИДНО, ТО СИ Е СЪВСЕМ ЕВРОПЕЙСКО (италиянско, френско, българско) и даже е ЛАСКАТЕЛНО за дамите. Изобщо не говорете за бурките, които дори в собствената им религия ги разглежда САМО КАТО УТРОБИ, да раждат гаджалчета ...