Минск се пазари с Москва, иска авиобази

Беларус трябва да се превърне в сива зона, настоява Кремъл
24 авг 2016 16:22, Анисия Иванова
19
Минск се пазари с Москва, иска авиобази
Снимка: БТА

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев участва в руско-беларуски консултации по въпросите на сигурността, съобщи пресслужбата на Съвета. Както е известно, Беларус опира на западните граници на Русия.

Преди време президентът на Беларус Александър Лукашенко не разреши създаването на единна система за противовъздушна отбрана (ПВО) на територията на републиката и разполагане на руска военновъздушна база. Сега приближени до властта в Минск анализатори говорят за натиск на Москва върху съюзника й, пише в свой анализ "Независимая газета".

Президентът на Научноизследователския център "Мизес" Ярослав Романчук каза пред "Независимая газета", че Кремъл продължава да решава задачите си в Беларус, при което Лукашенко трупа изгоди за своята страна.

При противопоставянето си на НАТО Русия може да използва територията на Беларус за създаване на конвенционални и хибридни заплахи за западните страни и Украйна, се казва в доклад на Центъра за стратегически и политически изследвания, озаглавен "Беларус в контекста на противопоставянето Русия-НАТО: заплахи и предизвикателства за суверенитета, независимостта и националната сигурност. Стратегически изводи и препоръки".

Автори на доклада са ръководителите на центъра Арсений Сивицкий и Юрий Царик, смятани за свързани с властта анализатори.

В анализа си те отбелязват "безпрецедентния военен и политически натиск", на който е подложена понастоящем тяхната страна от Русия. По мнението на анализаторите този натиск е свързан с опитите на руското ръководство да въвлече Беларус в противопоставянето, включително военно, със страните от Запада. "Стратегическа цел на тази политика е подкопаването на евро-атлантическото единство, включително и дезинтеграцията на ЕС и НАТО", се подчертава в доклада.

Според авторите крайна проява на натиска на Москва върху Минск е разполагането по границата с Беларус на руски войски в количество, което потенциално е достатъчно за осъществяване на беларуска територия на мерки от хибридна война, аналогични по мащаб на осъществените в Източна Украйна.

Съществената роля на Беларус, твърдят анализаторите, във външнополитическите стремежи на Русия е обусловена от няколко обстоятелства. Запазвайки своята неутрална позиция по отношение на украинската криза, а също пълния и ефективен контрол над своята територия, Беларус се явява като значим донор за регионалната стабилност и сигурност. "Закривайки западното стратегическо направление и същевременно провеждайки строго отбранителна политика и реализирайки мерки за укрепване на доверието със страните от НАТО, Беларус осигурява пълното неутрализиране на военната заплаха по даденото направление", се казва в доклада.

Освен това Беларус, който има отношения за всестранно стратегическо партньорство с Китай, стремително развиващи се позитивни отношения със САЩ и ЕС и същевременно съюзнически отношения с Русия, се изявява в качеството на потенциално важна платформа за международно сътрудничество, която помага да се намали ролята на фактора сила в международните отношения.

"По тази причина стратегията на Москва диктува необходимостта от промяна в международната ситуация и статута на Беларус. В частност за реализирането на стратегическия замисъл на Кремъл, е необходимо Република Беларус да бъде превърната от донор за сигурността и стабилността в източник на предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността в страните от НАТО и Украйна", смятат експертите.

Според тях "от суверенна държава Беларус трябва да се превърне в сива зона - територия, на която и през която Руската федерация ще проектира сила и ще управлява конфликтната динамика в региона".

По тази причина разполагането на руски войски на границата с Беларус се осъществява по начин, който да осигури решаването на задачата за проектиране на сила в достатъчно кратък интервал от време, отбелязват експертите. Те обръщат внимание върху това, че руските войски се групират в района на град Клинци в Брянска области и на град Елня в Смоленска област, което им позволява в кратки срокове (от 8 до 16 часа) да стигнат до Гомел и Орша на територията на Беларус и да продължат нататък към Украйна.

Руският военен експерт Виктор Литовкин коментира сценария, описан в доклада, по следния начин: "В Москва никой никога не е предлагал на Беларус да става "източник на предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността на страните от НАТО и Украйна".

Такива постановки няма в нито един държавен документ с по-голяма или по-малка значимост. Затова подобно твърдение може да бъде оценявано като зле скроена провокация. Нещо повече - да бъде представен Минск като "източник на предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността" е практически невъзможно. Той какво ще прави, постоянно ще провежда учения до границите на Полша и Литва? Или ще съсредоточава на тази граници настъпателни потенциали? А може би неговите изтребители и бомбардировачи, както става с изтребителите на НАТО, ще изпълняват постоянно бойно дежурство на границите на алианса и ще разузнават неговите военни обекти, при което на тях ще се появят приспособления за употреба на ядрени оръжия, каквито има на натовските изтребители?

Беларус не прави нищо от това и не възнамерява да го прави, пък и Русия никога не е подтиквала и не подтиква към такива действия. Да, ние възнамерявахме да създадем единна система за ПВО, а също авиационна база за защита на съюзното небе от неканени гости на територията на братската република, която е член на Организацията на Договора за колективна сигурност и има двустранен договор с Русия за взаимопомощ. Но президентът на Беларус по известни на него причини се отказа от тази перспектива. Той има пълното право. Както има и пълното право да води независима от Русия политика, насочена към защита на националните интереси на страната. Така, както той ги разбира.

И в Москва се съобразяват с това. Освен това Русия няма абсолютно никакъв интерес от изостряне на отношенията нито с НАТО, нито с Украйна и да се говори нещо противоположно на това е откровена глупост, ако не и злонамерена инсинуация в духа на информационно-психологическата война, целяща разкол между Москва и Минск."

Президентът на беларуския Център "Мизес" Ярослав Романчук каза за "Независимая газета": Ние от двайсет години сме съюзници във военно, икономическо и парично отношение. Четиридесет и пет процента от нашия експорт се падат на Русия. Върви и финансова помощ за Минск, наистина народът не усеща това заради неправилната икономическа политика на Лукашенко. Кремъл продължава да решава своите задачи на своя територия. Вярно е, че Лукашенко отказа на Москва у нас да бъде разположена военна база на Руската федерация. Но ако Москва бе настояла по-силно, разрешението би било получено. Лукашенко си позволява понякога да се озъбва, но на практика той се пазари - иска нещо да получи. Сега у нас са дислоцирани руски военни самолети, военнослужещи се обучават в руски военни академии. Лукашенко укрепи и контролира западните граници, защищавайки първо своята страна, а след това и Русия. Но същевременно той води преговори с ЕС. Съюзната държава ще се запази. Наистина Лукашенко не приема всичко - например той никога няма да приеме идеята за руския свят, защото това противоречи на представата му за независима държава. Но Беларус не е Грузия и не е Молдова, тя винаги ще остане свързана с Русия, но с управляема независимост."

По мнението на Романчук Кремъл има свои представи за това какво трябва да се прави с Беларус. Обаче Минск все пак ще внася своите ограничения в този дневен ред. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Анонимен 13 : НАТО е отбранителен съюз на наи-развитите и цивилизовани държави !!!И е разположил войски из целия свят а войните дето ги води са мирни и разрушаването на Югославия, Либия, Ирак, Сирия са за постигане на още по-приятен мир и благоденствие на избитите.Ба ти т ъ п а к а.
12
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради тъпите игри на русия , въпреки своето технологично и икономическо изоставане да се докаже като военна суперсила , вместо да работи в услуга на населението си , а не да тероризира съседите си пак ще страдат невинните , но за съжаление зомбирани руснаци ! НАТО е отбранителен съюз на наи-развитите и цивилизовани държави !!! Трябва такива като русия агресивни , примитивни и технологично изостанали държави да се държат под контрол !!!
11
1
 
15
 
! Отговори
Гогата преди 7 години
Беларус - 25% от населението са евреи. Най-жестока съпротива срещу германците с над милион жертви. Капитан Ио́сиф Бори́сович Шпи́ллер, беларуски евреин, командир на 1-ви танков батальон тежки танкове КВ-1, 1-ва танкова. При Красногвардейск на 20 август 1941 неговият батальон унищожава 43 немски танка от 1-ва и 8-*** танкови дивизии на вермахта. Лукашенко бе първият, който изгони шоро.ош.оидите и хранителните вериги още в началото на 90-те. Никога не подценявайте беларусите!
10
0
 
7
 
! Отговори
SD преди 7 години
До БайрактаревВърне се няколко години назад и сподели мнение за Беларус .Лукашенко ги смаза още преди да има Тунис Либия Египет и Сирия .Нещо къса памет имаш .
9
6
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Значи щом са опозиция значи са ***.Когато не можеш да напишеш 2 опониращи изречения най-лесно е някой да го наречеш "***", "путинист" или "американска ***". Щом се свали някое правителство и веднага почвате с конспиративните теории.
8
7
 
29
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Не бъдете наивни. Лукашенко много добре си знае, че ако я няма Русия с Путин и при него продажниците - протестъри - демократи - наркомани ще развеят цветните знамена. Поне скорошните опити в Казахстан и Армения никой не ги отрича.Тъмната задокеанска енергия продължава да носи "демокрация", преврати и "благополучие"
7
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белорусия и Русия са едно семейство. Евразия се обединява, От Китай до Минск искат един съюз. Това е съвсем нормален процес, както при ЕС.
6
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой вече не вярва на Московски сълзи.
5
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бла бла бла. Дезинтеграция ще има при хаганата. А вие русофилски *** ще почуствате the power of the china side и много ще ви боли отзад. Тогава ще ви изритаме от България завинаги и за добро.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БайрактаревБелорусия се нарича ***.
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕЗАВИСИМИТЕ ГЪЗЕТА *** СРЕЩУ ОБЕДИНЕНА ЕВРАЗИЯ
2
8
 
19
 
! Отговори
Байрактарев преди 7 години
Беларус за разлика от Русия се развива добре. Работеща икономика, ниска престъпност.
1
9
 
13
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Някой знае ли кога е съществувала държава Беларус?Чел съм за Полша-Жеч посполита, Литовското княжество, Русия, Прусия.Интересно ми е тези какви са - май *** от полско-руските войни.