Байдън на крака при Ердоган: Пращаме Гюлен, ако даде Господ!

САЩ насърчават Турция да затвори границата със Сирия
25 авг 2016 07:00,
113
Байдън на крака при Ердоган: Пращаме Гюлен, ако даде Господ!
Снимка: Ройтерс

САЩ нямат намерение да защитават турския ислямски проповедник Фетхулах Гюлен и американските юристи събират материали за съда в рамките на искането на Анкара за неговата екстрадиция, каза днес вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от ТАСС, след срещата си с турския президент Тайип Ердоган в Анкара.

Байдън каза, че Турция е предала много нови материали по случай по време на сегашната му визита.

"Пристигналата с мен делегация от експерти сега проучва уликите и доказателствата за предаване в съда по всички правила. Никой в САЩ, нито президентът, нито който и да е друг, не може да вземе решение за екстрадиция. Само съд може да екстрадира престъпник", каза Байдън. Той добави, че "САЩ нямат никакви намерения или причини да защитават Гюлен или когото и до било още".

Байдън изрази надежда, че "ако даде Господ, ще бъдат събрани достатъчно улики срещу Гюлен". Веднага щом се съберат достатъчно такива доказателства, те ще бъдат представени пред федералния съд и той ще се произнесе по тях.

Ердоган, цитиран от Ройтерс, на свой ред, призна необходимостта да се подготвят материали за съда и напомни, че съществуват редица двустранни споразумения със САЩ, които изискват екстрадирането.

"Според тези споразумения такъв човек, като Гюлен, най-малко следва да бъде задържан и временно поставен под арест. Но засега той е на свобода и продължава своята дейност", посочи турският президент.

Представители на Белия дом, цитирани от Ройтерс, съобщиха по-късно днес, че служители на американското правосъдие внимателно проучват представените от Турция материали, свързани с турското искане за екстрадиция на Гюлен. Предоставена е много информация и САЩ се отнасят сериозно към нея, добавиха те.

Турските власти смятат Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., за главен организатор на опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли.

Байдън каза още, че САЩ подкрепят операцията на турските въоръжени сили, която днес доведе до освобождаването на крайграничния сирийски град Джараблус и до изгонването на джихадистите оттам.

Байдън се извини на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не е посетил по-бързо страната му след опита за преврат миналия месец, предаде Франс прес.

"Извинявам се. Искаше ми се да бях могъл да дойда по-рано", каза Байдън на Ердоган.

Турският президент упреква западните си съюзници, начело със САЩ, че не са проявили солидарност след опита за преврат от 15 юли и не са дошли в Анкара, отбелязва АФП.

САЩ смятат, че границата на Турция трябва да се контролира от Турция и на нея не трябва да се намира никаква друга група, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

На съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара Байдън също каза, че армията на САЩ е осигурила въздушна подкрепа на турската операция в Северна Сирия.

"Сирия трябва да е цяла и единна, а не разрязана на парчета", каза Байдън.

Един от проблемите в отношенията между САЩ и Турция е разногласието им по политиката към Сирия. САЩ подкрепят кюрдските Сили за защита на народа в борбата им срещу "Ислямска държава" в Сирия, а за Турция тази група е клон на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води въстание в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, отбелязва Ройтерс.

САЩ насърчават Турция да затвори границата си със Сирия, каза говорител на Белия дом.

"САЩ от известно време насърчават турците да предприемат решителни действия за затваряне на границата между Турция и Сирия", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в България е обратното съда казва не, но Мутрата казва да и всички противници на султана му се предават вързани в чувал. Затова Ердоган каза на САЩ да взимат пример от Мутрата как се изпълняват султански поръчки, а не да шикалкавят. Срам ме е че съм българин.
68
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 7 години
А Бойко и компания падат на колене пред посланника на САЩ в България! После не се учудвайте, че пенсиите в Турция са повече от заплатите в Бългрия!
67
1
 
6
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Снимката казва всичко! Коментарът е излишен!
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадостинРадуковТи да не би да си от Юруш? Че тя е по-умряла и от бесепето! Много е унизително да си ибрик-чия! Такъв ли си?
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте, записвайте си и се учете от султана.
64
10
 
3
 
! Отговори
КОМИНТЕРНА преди 7 години
До Илханами не си идвай..това го правиш по твое желание.НИкой не те задължава да си идваш.Просто си стой в анадола при другите маймуни.
63
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GurhanЗащото не е важна цел и защото кюрдите щяха да свършат тази работа, но турците това не ги устройва! А турците ги търпяха докато имаха полза от тях и правеха алъш вериш!
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадостинРадуковРадостине, вземам си думите обратно, ти си по-*** от Нинова. Нахвърлял си тук едни и в резултат-голяма каша. Многообразен е състава на ИД, но основното попълнение от военни специалисти идва от бившите военни на Садам и от настоящите руски републики. Само като прочетеш имената на полевите командири и от къде са може и да ти светне, но на теб едва ли. Чети не само руски сайтове!
61
2
 
9
 
! Отговори
Gurhan преди 7 години
Плитък ти знаеш ли какво е Джераблус-село с диаметър 500м, на 100м от браздата! Че това не би било проблем и за македонската армия! А дали е играч Ердоган ще го определи историята! Имаме поговорка: От два стола, та на земята!------Защо тогава от 6 години НАТО,Русия и "Международната коалиция" не можаха да освободят града?
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68Плитък ти знаеш ли какво е Джераблус-село с диаметър 500м, на 100м от браздата! Че това не би било проблем и за македонската армия! А дали е играч Ердоган ще го определи историята! Имаме поговорка: От два стола, та на земята!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То излиза,че Ердоган или някой до него като съд трябва да пишат прошение до американския съд и дал Господ съдът да го екстрадира след добри улики да обере пешкира за всичко,всички и да са доволни от туй,че се прибира нещо подобно като при случая с Ал Капоне дето наистина сякаш съдът го екстрадира след куп улики дето там вършил и да не лежи там го пратили в родното му място преблизително,но дали от там са писали искане или само на думи им го пратили,как сега искат да го търкат по гърба,и Йоджалан
58
3
 
7
 
! Отговори
Илхан преди 7 години
Абе смешници гледайте България на какво дередже е ! Срам ми е когато идвам там щото само крадат каквото могат. Ач кюпеци ...
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадостинРадуковРадостине, като типичен бесепар изпускаш част от картинката и съответно с това прецакваш цялата картинка. Американците обучаваха талибаните за борба срещу съветската армия и сега си жънат последствията. ИД обаче е нещо друго и ако ми кажеш каква е целта да ги въоръжава и обучава някой ще е добре. Умен си колкото Нинова!
56
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една истина , и това е Турция е най силният играч в момента а Ердоган е най добрият политик в Европа и света това е така и той го доказа наистина за броени часове беше превзета джераблус . А еврогейивете къде са?
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
90% от проблемите днес идват от подобни заглавия на смешни медии като днес бг. На крака ... бетер сте от жълт вестник.
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отворете си очите - САЩ се пънаха, пънаха и сега изпращат Байдън на крака при Ердоган и му обясняват как ще направят всичко възможно да екстрадират Гюлен. Позволяват им напълно незаконна операция срещу ИД и кюрдите. Същите кюрди, дето доскоро бяха съюзници на САЩ. Как според вас се "чисти" местност? Със смърт. За която никой не говори. Така се отнася САЩ със съюзниците си! Каква е гаранцията, че утре Турция няма да поиска и България? И САЩ да си затворят удобно очите. Защото така им изнася...
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "ТАЙНИТЕ" Да така са султана и императора, но интересният въпрос е: кой е жената и кой мъжа?
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдателМного си си наблюдателен!!! Колкото глух слепец! Браво , откри най-после топлата вода! Загря нещо, което се знае от векове, ча ВСИЧКИ силни на деня се водят от геополитическите си интереси! Дори не ти е неудобно да споделиш нещо толкова очевадно!
51
3
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
ааааааааааааааа на американците им сръбна г.ъза оцет като Реджи отиде до Москва и сега вече мило и драго дават, ха ха
50
3
 
6
 
! Отговори
как стават нещата преди 7 години
Хванах златна рибка в синьото море Каза ми да искам три пъти подред Първо си поисках дървена глава рибката ми каза умно я избраНародът щом разбра за моята глава каза ти ще бъдеш ти бъди държавната глава...