Брюксел – резервна писта за атентаторите

Камикадзетата готвели удар по Европейското по футбол във Франция
25 авг 2016 14:30,
5
Брюксел – резервна писта за атентаторите

Каликадзетата от Брюксел се взривили на 22 март на летището и в метрото след драматична промяна на плановете в последния момент. За това пише днес белгийският вестник "Соар", позовавайки се на публикация на френското списание "Пари мач".

Братята Ибрахим и Халид Бакрауи се готвели да направят удари по време на Европейското първенство по футбол във Франция и по летище "Схипхол" край Амстердам, съобщава източник от следствието. Те трябвало спешно да променят плановете си, след като на 15 март полицията разби тайна квартира на заговорниците в Брюксел, а три дни по-късно залови последния оцелял от терористите, ударили Париж през ноември, Салах Абдеслам.

Не е ясно как са били подбрани целите във Франция и Холандия, но е извесно, че Ибрахим Бакрауи е депортиран обратно в Европа от Турция именно през летището на Амстердам, след като е бил арестуван през 2015 г. в близост до сирийската граница.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи след атентатите, че Анкара е предупредила, че Бакрауи вероятно се е връщал от лагер на "Ислямска държава", която по-късно пое отговорност за атентатите в Брюксел. 32 души загинаха, а над 400 бяха ранени, след като Ибрахим Бакрауи и още един терорист се взривиха на летището, а Халид Бакрауи - в метрото на Брюксел.

Според публикацията Брюксел не е бил приоритет на подготовката им за удара и те са изучили местата на последвалите атаки, едва в последния момент. Изводите са направени от следствието, въз основа на данни от лаптопа на терористите, изхвърлен от тях в улична кофа за боклук, в близост до квартирата, в която са пренощували преди атентатите.

Новите разкрития подлагат под съмнение защитната теза на Абдеслам, който твърди, че не е знаел и не е имал общо с подготовката на атентатите в Брюксел. По време на разпитите, непосредствено след залавянето, той сътрудничеше на следствието, но престана да говори след ударите от 22 март. В момента Абдеслам се намира във френски затвор, след като беше екстрадиран от Белгия по искане на френските власти, за да отговоря за атентатите в Париж, където бяха убити 130 души, а над 700 - ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква резервна, той си е направо основна писта.
4
1
 
3
 
! Отговори
ИД е лъжа преди 7 години
Ще видите как ИД магически ще изчезне след като ни сложат чиповете ако сме живи още!
3
1
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
И само да си продължа... смятам, че правителствата на великите сили са главните виновници за смъртта на всички невинни жертви при атентатите! С наличния си военен потенциал, без никакво затруднение, биха могли за кратък период /най-много за месец/ да неутрализират тази терористична "държава"! Но вече описах защо не го правят и мисля, че още дълго време няма да го направят...
2
0
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Не ми се вярва, 1Мисля, че правилно не ти се вярва. Доколкото ми е известно, бизнесът с оръжия и военна техника е един от най-печелившите в световен мащаб и е подкрепян от правителствата на всички велики сили, което означава, че постоянно някъде по света трябва да има бойни действия. Отделно всяка страна предвижда ежегодно в бюджета си средства за издръжка на армията си и подмяна на въоръжението й. Така че не виждам как бихме могли да живеем в един спокоен свят, без войни ...
1
1
 
11
 
! Отговори
Не ми се вярва, преди 7 години
че светът не може да се справи с ИД; това е някаква долна измама, кражби и велики световни интереси. Навремето нарочно създадоха мюсюлманството в противовес на християнството, на принципа "разделяй и владей" - само щот Мохамед не бил приет от верската общност. И до ден днешен държат половината част от света в невежество, за да не може обикновените хора да се разбират, с цел да властват олигарсите.