Брюксел до Борисов: Визите ще паднат, когато Турция е готова!

"Ние изпълняваме споразумението за бежанците, очакваме същото от Анкара"
26 авг 2016 16:00,
159
Брюксел до Борисов: Визите ще паднат, когато Турция е готова!
Снимка: Reuters

Европа ще обяви дали е възможно сваляне на визите с Турция през септември, когато ще излезе следващият доклад на Европейската комисия. Той ще оцени готовността на Анкара за свободно пътуване в Шенген.

Това съобщи говорител на Европейската комисия по повод призива на премиера Бойко Борисов от Истанбул ЕС да изпълни обещанието си към Турция и да отмени визите под заплаха от нова бежанска вълна.

Домакинът на Борисов, Бинали Йълдъръм заяви, че това трябва да стане до края на октомври. В противен случай Европа щяла да бъде "поставена в огромен риск".

Експерти на Европейската комисия и Европейското бюро за бежанците са били вчера и в сряда в Турция, за да се запознаят на място със свършеното от правителството за изпълнение на оставащите 7 от 72-та европейски критерия за сваляне на визите.

Още по темата

Техните наблюдения ще залегнат в доклада, с който Европейската комисия трябва да предложи на страните членки дали да свалят визите за турски граждани.

В последния доклад от май Брюксел установи 7 пропуска, два от тях тогава бяха определени като "обективно неизпълними" - за биометричните паспорти с пръстов отпечатък и за споразумението за връщането на нелегални имигранти от ЕС в Турция.

Причината беше, че те трябваше да започнат да се прилагат от 1 юли, т.е. след издаването на доклада. Сега тези два критерия също ще бъдат анализирани, тъй като сроковете за тях вече са в сила, поясни днес говорител на Европейската комисия.

Останалите 5 условия, които Турция не изпълнява според последния доклад на Брюксел са: определението за тероризъм, което позволява преследване на политически опоненти и журналисти, правното сътрудничество с Кипър, която Анкара не признава за независима държава, стандартите за борба с корупцията, защитата на личните данни и сътрудничеството с полицейската агенция на ЕС Европол.

От тези условия с най-голяма политическа тежест е промяната на законодателството за борба с тероризма. Многократно президентът Ердоган заяви, че няма да свие обхвата на дефиницията, а различни европейски функционери, включително Европейската комисия заявиха, че без изпълнение на това условие, отпадане на визите няма да е възможно.

Мисията на Брюксел в Турция се е запознала и с хода на преговорите за членството на страната в ЕС, съобщи говорителят. Европа пое ангажимент да ускори тези преговори като част от споразумението за бежанците. От началото на годината ЕС се съгласи да отвори една преговорна глава - за икономиката и финансите.

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че ЕС не е променил позицията си по отношение на споразумението за бежанците.

"Ние спазваме споразумението от наша страна и очакваме същото от другата. Не се отказваме от нито една част от него и го подкрепяме в цялост", заяви говорителят по повод обвиненията от различни турски официални лица, че Европа не съблюдава ангажиментите си.

Вчера Европейската комисия коментира друго изявление на премиера Бойко Борисов, според когото в ЕС няма солидарност по отношение на миграционната криза и всяка страна "панически се спасява сама".

По този повод говорителят на Юнкер заяви, че миграционният проблем може да се реши само с общи усилия и че той засяга всички членки на ЕС, не само граничните държави.

Споразумението между ЕС и Турция за бежанците влезе в сила на 20 март. Според него Турция се задължава да приема обратно незаконните имигранти от Гърция и да се бори срещу трафикантите на хора. Срещу това ЕС се ангажира да приема по един сириец от Турция за всеки върнат от Гърция сирийски бежанец, да свали визите за турски граждани при изпълнение на всички критерии за това, да ускори преговорите за членство на страната в ЕС и да плати до 6 млрд.евро за бежанците, намерили подслон в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Боже,докъде стигаме преди 7 години
Да държиш на Ердоганя боздуганя и да си българин - по- голямо унижение не знам.Срам и позор за България.Да станат героите ,да видят позорите.
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже мой, какво унижение. Борисъв (Бърдоква) при султана (при Ногай, внукът на Чингиз Хан). Борисъв, тройките по история са ти били по милост, за да не биеш детето на учителката.Не помниш ли, че първият посечен от турците, след влизането в Търновград е предателят, отворил им градските порти?
110
2
 
6
 
! Отговори
gtf преди 7 години
борисоф е уникален ***, показа нагледно как не се прави политика. Изобщо не знам какво прави на този висок пост. Този човек е предател и ще остане в историята, като най-некадърният управник на страна с близо 1300+ годишна история.
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хан солоИ Турция е в НАТО
108
0
 
2
 
! Отговори
h do 128 преди 7 години
не съм бил матерял комунист като бойко как да ги пратя като не съм откраднал нищо от бг
107
3
 
4
 
! Отговори
h преди 7 години
българия трябва да бъде подарена на Китай те знаяткак да наложЪт ред и без това сме определени за демографско унищожение ние Българите пък и е пълно с предатели а КИТАЙ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ С ТАКИВА ИЗ....И.
106
2
 
10
 
! Отговори
Lothbrok преди 7 години
Бялата раса си отива, цяла Европа е пълна с му..ргави хора......
105
3
 
4
 
! Отговори
До 126 преди 7 години
Бих се притеснил ако дъщерята беше в Русия. То и на Путин дъщерите са на запад, така, че не мисли, че това е лошо. Ако можеш и ти изпрати твоите натам.
104
1
 
1
 
! Отговори
До 124 преди 7 години
Хич те няма с мисленето. Та нали ако всичките 80 млн се изнесат ще оставят територията си за нас. Кеф ти Стамбул, кеф ти Одрин, кеф ти Егея...
103
2
 
9
 
! Отговори
h преди 7 години
на бойко му дреме на х........за българите той се интерсува да е угоден на господарите си нали те са го поставили а нали знаете че дъщеря му е В САЩ и е женена за американец сиреч отказала се е от българия
102
0
 
10
 
! Отговори
Флоров и Очите преди 7 години
До АнонименСтанимир Флоров и Митьо Очите движат всичко с трафика, Нова ТВ не излъчиха продължението с далаверите на Алгафари от Харманли, не са спрели да возят с рейсове и камиони хора към Сърбия, не са спрели, станаха милионери, елате в Свиленград да ги видите, купиха си моторници, камиони, тирове, къщи като палати - трафиканти на афгани и пакистанци
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
според мен по добре 3 млн бежанци отколкото 80 млн турци,предполагам и европейците така мислят
100
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премиера излезе най- курназ от племето. Аферим, ашколсун! Щом всичкото *** е мобилизирано да го плюе значи им е бръкнал здраво. Бъркай смело Бойко!
99
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе хора защо толкова сте злобни и песимисти? Какво лошо има в това че човека посетил Турция, и Ердоган и йълдъръм и тепосещават бг какво е лошото, къде е проблема, или голяма част тука сте *** ли са?
98
6
 
32
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
БОКО СЕ ОПИТА ДА СЕ НАПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН, НО Е ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА И НИКОЙ В ЕВРОПА НЕ ГО ПРИЕМА СЕРИОЗНО.
97
2
 
13
 
! Отговори
Преводач преди 7 години
Преводача на Борисов от български на турски е под всяка критика, пълен резил.
96
1
 
18
 
! Отговори
12 преди 7 години
Борисов се направи на посредник. А знае ли, че посредникът винаги е л.....о? И винаги е виновен?
95
3
 
26
 
! Отговори
Много въпроси преди 7 години
БОРИСОВ за пореден път се показа като безгръбначно в голямата политика,чудно с какво го държат турските служби та го призоваха на пожар да прави антиевропейски изказвания от Анкара!!!
94
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неадекватен Борисов. В момент, когато се опитват да игнорират исканията на Ердоган той се прави на нов троянски кон
93
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце е пратеникът на Турция в Европа. Това е фатално за страната ни.Страхлив, гнусен безродник.