Да си съюзник на Турция е трудно и САЩ го научиха

Целите са несъвместими, а Гюлен все още не е в Анкара
26 авг 2016 19:25,
134
Да си съюзник на Турция е трудно и САЩ го научиха
Снимка: архив, Ройтерс

Турското военно нахлуване в Сирия, започнало в сряда с американска подкрепа, е възможно най-добрата илюстрация  за мъчителната сложност на външната политика на Вашингтон, пише Ню Йорк Таймс в редакционен материал.

Декларираната цел на офанзивата е прогонването на екстремистите на "Ислямска държава" от една от последните им крепости и снабдителни линии на сирийско-турската граница. Тази задача, както и по-тясното въвличане на Турция в битката срещу ИД, очевидно е в интерес на Америка. Това обаче предизвиква и нови усложнения.

Един основен приоритет на Турция през по-голямата част от сирийския конфликт е да се държат сирийските кюрди по-далече от нейните граници поради опасения, че те ще дадат стимул на кюрдските бунтовници в самата Турция. Така че освен изтласкването на ИД от границата на страната, турската офанзива за освобождаването на пограничния град Джараблус от джихадистите има за цел още и да предотврати завземането му от сирийските кюрди, които са най-надеждните съюзници на Америка в Сирия.

Несъвместимите цели в Сирия са само един от източниците на напрежението, влошило турско-американските отношения до нова най-ниска точка. Нарастващият авторитаризъм на президента Реджеп Тайип Ердоган предизвика значително безпокойството във Вашингтон и другите западни столици, наред с неговата масирана кампания срещу политическите му противници след неуспелия опит за преврат миналия месец.

Мудният отговор на Вашингтон на турското искане за екстрадиране на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, който сега живее в Пенсилвания и е смятан от Анкара за архитект на заговора, само задълбочава антиамериканските настроения в страната.

В тази каша от конфликтни интереси администрацията на Обама е права да поставя ударението върху борбата срещу ИД и да се опитва да предотврати по-нататъшно влошаване на отношенията с Турция. В тази страна се намира военновъздушната база Инджирлик, която е от критично важно значение за американските въздушни операции в Сирия. Освен това Турция, наред с Русия и Иран, трябва да бъде част от всяко решение за прекратяване на сирийската гражданска война.

Посещението на вицепрезидента Джо Байдън в Турция в сряда, съвпаднало с началото на сухопътната операция, имаше за цел да поправи накърнените отношения. Той внесе помирителна нотка, като се извини на Ердоган, че не е дошъл на визита след проваления опит за преврат, и не спомена публично нищо за репресиите на правителството, като в същото време посочи, че САЩ се отнасят сериозно към турското искане за екстрадиция на Гюлен. Той също така подкрепи турското искане кюрдите да стоят на изток от река Ефрат.

Има хора, които биха предпочели Байдън да каже онова, което повечето американски ръководители наистина мислят: че арестите от Ердоган на превратаджиите и заговорниците изглеждат като опит да бъде запушена устата на всяка опозиция; че е възмутително поведението на Турция, която не опровергава конспиративните теории, според които САЩ са съучастници в провалилия се заговор; че Турция е подкрепила с твърде малко улики искането си за екстрадиция на Гюлен и че авторитарното поведение на Ердоган го прави твърде ненадежден съюзник.

Администрацията на Обама е права да полага усилия да предотврати едно влошаване на отношенията с Турция. Тя е важен съюзник от НАТО в една от най-невралгичните точки в света и на нейна земя са складирани и ядрени оръжия на алианса. Вашингтон даде да се разбере колко високо цени своя съюз с Турция. Това обаче не трябва да дава на Ердоган картбланш да нарушава човешките права или да репресира политическите си противници.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: ТурцияОбамаГюлен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
0
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 7 години
ТУРЦИЯ Е СИЛА С КОЯТО СЕ СЪОБРАЗЯВАТ РУСИЯ И САЩ !!! БАЙДЪН ОТИДЕ ПРИ СУЛТАНА !!! ПУТИН ОМЕКНА СПРЯМО ТУРЦИЯ(НЯМА ДРУГА СТРАНА СВАЛИЛА РУСКИ САМОЛЕТ) !!! КИТАЙ И ТУРЦИЯ СА В ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ !!! КЮРДИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ СЪДБАТА НА АРМЕНЦИТЕ !!! КЮРДИТЕ БЯХА ИЗПОЛЗВАНИ И ПРЕДАДЕНИ НА ТУРЦИЯ !!!
44
1
 
0
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Ама то сини, червени пембяни етнически до един всички ПРЕДАТЕЛИ
43
0
 
4
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Няма по ка.лпави политици от нашите.И турците са интересчии и американците си гледат интереса и руснаците също.А НИЙ СМЕ СЕ ОБЗАВЕЛИ С ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Борисов прави и невъзможното в най-кратки срокове да заличи окончателно българската държавност и да присъедини страната към братска Турция!Благодарим ти, сикаджио! Успех!Всеки гербер - с фес!
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-трудно е да си съюзник на България - винаги ти се разпада дружинката.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом криводзурлатия булгароид се е разквичал като гуденце по коледа значи фъркатият турчин пак му бърника в газо с тютюнджийската мотика!
39
12
 
12
 
! Отговори
ДА ПОДЧИНИШ :) преди 7 години
ДА СИ СЪЮЗНИК НА ТУРЦИЯ Е УДОВОЛСТВИЕ,ДА ПОДЧИНИШ ТУРЦИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО :))))))
38
3
 
5
 
! Отговори
Урок преди 7 години
Да не си съюзник със САЩ е много трудно и те ще го научат
37
1
 
12
 
! Отговори
дц преди 7 години
Със съюзник като САЩ и врагове не ти са нужни!Останалото са .... нюанси
36
10
 
16
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
Да си съюзник на Турция въобще не е трудно . Достатъчно е да играеш с открити карти и да не си двуличник. Ако много държави по света преглъщат и търпят тези две условия , Турция не е от тях. Дано янките са го разбрали. Ще си проличи от по нататъшното развитие при случая "гюлен".
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турция е велика сила и като такава си гледа интереса."Турция е регионална сила, великите сили са в състояние да влияят в световен мащаб за разлика от нея. С няколко елементарни хода бързо можеш да я поставиш в положение партер.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ти на ромски ли искаш да ти рука че да го разбираш?????
33
15
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Га агата ви рука нещо ке слушате, да не заиграт тежки османлийски шамара!Тюркийе да не да ви е балканскию бантустаней бyлгapиcтаней?!
32
0
 
6
 
! Отговори
>:) >:) >:) преди 7 години
Много хора загинаха лицемери
31
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е велика сила и като такава си гледа интереса.
30
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе те турците да не се ерчат много на щатите, щото Инджирлик да не стане като Гуантанамо. Хем е в Турция, хем не можеш да влезеш в него.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия ше се опраат. Ама ния къв ше го апнеме бедна вие фантазията. Наш банкянски селенжър се усети ама вече и картофите му са вътре и нема вадене а покрай него и на нас. Честити картофи.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са много лоялен съюзник - да се зайграват със смъртния враг за турчина. Ердоган му разказа играта на Обонго и сега последният е принуден да подкрепи турската офанзива в Сирия, която всички знаят е насочена срещу кюрдите!
27
2
 
7
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
А на Турция и ФАЩ едновременно ? Виждаме резултата в България!!!
26
6
 
20
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Турция няма съюзници. Има приятели и врагове. Кюрдите са им изконен враг. Не съм наясно откога и защо имат разногласия. Но там нещата никога няма да се успокоят. Кюрдите са вироглави. Даже и ИДИЛ не ги уплаши.