Решението за тероризма – изкореняване на радикалната идеология

Забраната на бурките няма да помогне в борбата с терора
Обновена: 27 авг 2016 07:18 | 26 авг 2016 21:10,
100
Решението за тероризма – изкореняване на радикалната идеология
Снимка: Архив, Reuters

Европа е подложена на натиск. Интегрирането на кандидатите за убежище и други мигранти - 1,1 милиона само в Германия за 2015 г. - в европейското общество е огромно предизвикателство, което се усложнява от рязкото увеличаване на престъпленията, извършени от новодошли.

Ситуацията се влошава още повече поради факта, че много европейски мюсюлмани са се радикализирали. Някои се отправят към Ирак и Сирия, за да се бият на страната на т. нар. Ислямска държава (ИД), а други извършват терористични атаки у дома. Прибавете реториката на популистки политически лидери, която често е възпламеняваща и националистическа, и нарастващата несигурност все повече се превръща в тема номер в Европа, пише Брахма Шелейни в "Проджект синдикът".

Много европейски страни предприемат действия за укрепване на вътрешната си сигурност. Техният подход обаче в най-добрия случай е непълен.

Германия и други държави са въвели нови мерки, включително назначаване на повече полицаи, ускоряване на процедурите по депортиране на мигранти, извършили престъпления, и правото да отнемат германското гражданство на присъединилите се към чужди "терористични групировки". Други стъпки включват засилване на надзора над обществени места и създаването на нови структури, насочени към разкриване на потенциални терористи чрез дейността им в Интернет.

Натискът да успокоят обществото е довел Белгия, България, Франция и Холандия, както и швейцарския кантон Тичино и италианската област Ломбардия, до забрана на бурките (пълно покривало на тялото, носено от ултраконсервативните мюсюлманки) и други покриващи лицето ислямски дрехи на някои или всички обществени места. Няколко френски града от крайбрежието забраниха и буркините - покриващ цялото тяло бански костюм, които някои мюсюлманки носят на плажа.

Дори Германия се поддаде на натиска на съюзниците на канцлера Ангела Меркел и предложи забрана на покриващото лицето мюсюлманско облекло на обществени места, когато се изисква установяване на самоличността, въпреки че вътрешният министър Томас де Мезиер първоначално беше против. Това облекло, както сочи логиката, не допринася за интеграция.

Никакви вътрешни мерки за сигурност обаче, и особено изискванията за облекло, не могат да гарантират безопасността на Европа. За да намерят истинско решение, европейските лидери трябва да се преборят с идеологическите корени на предизвикателствата, пред които са изправени.

Проблемът не е ислямът, както твърдят много популисти (и както предполага забраната на бурките и буркините).

Мюсюлманите от дълго време са част от европейското общество - те са били около 4 процента от населението през 1990 г. и 6 на сто през 2010 г. Предишни миграционни вълни от мюсюлмански държави не доведоха до подем на терористичната активност в Европа. Например, в началото на 1960-те, около три милиона турски мигранти се преселиха в Германия, за да посрещнат нуждата от работна ръка на процъфтяващата й икономика, без да поставят никаква заплаха за националната й сигурност.

Днес тази заплаха е породена от радикалния ислямизъм - фундаменталистка идеология за прекрояване на обществото по закона на шериата. Освен че са понесли ужасни страдания и насилие, много от днешните бежанци, идващи от разкъсвани от война страни като Ирак и Сирия, са възприели радикална ислямистка идеология и особено призиви за джихад. Някои може да са бойци на ИД, под прикритие на бежанци, целящи да извършат атентати в Европа. Служители от американското разузнаване многократно са предупреждавали за тази възможност.

Насилието и ислямската реторика, на които са били изложени, може да са оказали силно психологическо влияние дори върху мнозинството бежанци, които наистина търсят безопасност. След като са живели толкова дълго в зони на конфликт, адаптацията към мирно общество, управлявано от закони, изисква от новодошлите да възприемат нови навици, с които да се изправят пред истинските предизвикателства, без да прибягват до престъпления.

При това в сметката не са включени дълбоките психологически белези, които ще измъчват много от бежанците. Проучване разкрива, че над 50 на сто от мъжете и жените, прекарали време в зоните на войни, страдат поне частично от посттравматичен стрес, който се свързва с повишен риск от прояви на насилие.

За много европейци тези фактори означават, че ключът към опазването на сигурността в Европа е контролирането на бежанския поток, включително чрез подобряване на процедурите по проверка. (Такива процедури много често липсват просто заради броя на прииждащите бежанци.) Има също случай на задържане на бежанците в Близкия изток, въпреки че ключов механизъм за това - споразумението на ЕС с Турция, в момента е изложен на риск заради политическите вълнения след провалилия се опит за атентат срещу правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец.

Терористичната заплаха обаче няма да бъде елиминирана, дори Европа да се огради с крепостна стена. Все пак, някои атентати, включително тези в Брюксел и Париж, бяха извършени от европейски граждани - мюсюлмани, които са се радикализирали в собствените си домове.

Според директора на Европол Роб Уейнрайт, около 5000 европейски джихадисти са били в Сирия и Ирак, а "неколкостотин" вероятно замислят нови атентати в Европа, след като се завърнат у дома.

Единственият начин да се справим ефективно с терористичната заплаха е да се преборим с радикалната ислямистка идеология, която стои в нейната основа. Това означава да работим за затваряне на религиозно-индустриални средища в Саудитска Арабия, Катар и навсякъде другаде в Персийския залив, които използват многото си пари от петрол, за да финансират разпространяването на екстремистката идеология.

Това означава и стартиране на съгласувана информационна кампания за дискредитиране на тази идеология, точно както Западът дискредитира комунизма през Студената война - критичен компонент за крайния успех. С това трябва да се заемат всички велики сили, но особено спешно Европа, заради близостта й до Близкия изток и най-вече до нови джихадистки крепости като Сирия, Ирак и Либия.

За да надвием терористите, трябва да обезсилим системата от вярвания, която оправдава действията им. Забраната на бурките и други мерки на европейските власти, които вземат на прицел исляма като такъв, са повърхностни и контрапродуктивни, тъй като създават разделение в европейското общество, а не се заемат с идеологическите основи на тероризма.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
6
 
! Отговори
God преди 7 години
В интерес на истината турски радикали има много малко както в ЕС така и в самата Турция. Ислямските ид.иоти идват основно от арабските страни и Афганистан. Защо не се радикализират християнски мигранти или юдеи или будисти, а все мюмюни. Ествествено, че ислямът е проблема. Това е религия на омразата към различния. Без ислям света ще бъде много по-добро място.
48
0
 
3
 
! Отговори
Исус Христос го е преди 7 години
казал, съвсем ясно и категорично: Аз съм Пътя, Истината и Живота"!
47
1
 
2
 
! Отговори
SeoKungFu преди 7 години
Името на автора се произнася Бра(х)*** Челани, като фамилията е почти като Челайни, но и-краткото е много бегло загатнато, а х-то в Брахма е придихано, произнася се приглушено. Но това са успяли крадливите БТА да ви продадат като транслитерат.Инвесторджиите от кумова срама сложиха линк де :D
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението за тероризма - недопускането на повече талибани в европа !
45
0
 
5
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Една Цивилизация функционира, когато има обединяваща я идеология/религия. Когато тя се изчерпа/избледнее, Цивилиз. умира - Шумерска, Вавилонска, Римска, Византия, това се случва в момента и с Англо-саксонската. А през това време, ислямът е набирал сили, наврян в кучия г*з. Времето за промяната е дошло. Ще стане голямо противопоставяне, войни между хр. и мюслите. Отвратени от ужаса, хората ще поиската решение и ТЕ/ОНИЯ/ЗНАЕТЕ ГИ ще го дадат - НСР /Нов Световен Ред/. А световното стадо блее....
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трябва да кацнат извънземните и да е*ат майката на всички религии. Болни и промити мозъци ... Единственото красиво нещо до което са довели са великте пирамиди и някой и друг храм в архитектурно отношение.Цитат от уикито:"През първите 18 години от въвеждането на инквизицията са изгорени на клада над 10 хиляди души, в т.ч. еретици, евреи и мюсюлмани. 1808 г.-само в Мадрид са изгорени на клада около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания..."
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетихте ли се за понятието ГОСПОДСТВУВАЩА ИДЕОЛОГИЯ . А каква е идеологията на Демокрацията - и тя пет пари не струва .
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Покайте се, защото наближи царството небесно."Иисус Христос
41
0
 
17
 
! Отговори
един Българин преди 7 години
"Натискът да успокоят обществото е довел Белгия, България, Франция и Холандия, както и швейцарския кантон Тичино и италианската област Ломбардия, до забрана на бурките"Не натискът да успокояват обществото е довел до забрана на бурките в България, а това че сме сравнително трезво мислеща държава и не искаме да се радикализираме за Исляма. Айде сега като не приемаме бурките ни нарекохте страхливци, паникьосани. Да ви припомням ли че България се е борила повече от 5 века с Исляма?
40
0
 
8
 
! Отговори
S преди 7 години
На всеки що годе с ъкъла си е ясно какво ще стане. Няма да стоим и да гледаме и в крайна сметка ще се отървем от тази напаст, но ще има жертви, много жертви !
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е сблъсък на цивилизациите, това е сблъсък на цивилизация и изостанала ретроградност, това е сблъсък на развитието срещу застоя. Но и "запада" губи непрекъснато позиции с елементарни неща - например, преекспонирането на "сексуалното самоопределение и свобода" до степен да отврати огромна част от собственото му население! Едно е търпимост към "различните" отклонения от стандарта и съвсем различно да се налагат на обществото като норма, води до загуба на обществена подкрепа в огромен мащаб
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баварски министър на финансите на Markus Söder иска да се върнат в страните им на произход, в следващите три години, стотиците хиляди бежанци дошли в Германия . Те трябва да се върнат в страните си,за да подпомогнат тяхното възстановяване. Те не са в състояние да се включат в чужда култура.Сигурността на местното европейско население трябва да бъде абсолютен приоритет е казал Зеехореф. В същото време новите закони ни определят като, че сме длъжници на някого.
37
0
 
17
 
! Отговори
ф преди 7 години
Виждате ли как днешната цивилизация е подвластна на заразното зло на изопачаването .Ако журналистката беше с ума си щеше да напише ето такова заглавие- Справяне с ислямизма ,изкореняване на исляма в Европа и Америка и карантина в Близкия изток и Африка. Но на нея мозъка й е промит от глупости и лъжи от всякакви централи и лаборатории ,затова тя е заразена както останалите в тази професия. Така вместо да помагат ,те стават трансмисия на заразата .
36
1
 
10
 
! Отговори
Де Гол преди 7 години
На времето френския президент Де Гол каза.Трябва да изкореним комунизма така че повече да няма матросовци Зои Космодамянска я и прочие.Трябва да направим така че комунизма в края на века да бъде лош болезненспомен.Ние комсомолците тогава се смеехме на думите му.Но то взе че стана.Явно за да продължи човечеството напред трябва да се освободи от мракобесния ислямизъм.Радикализма.И за това научния икономически и военен потенциал трябва да разработят стъпка по стъпка краха на тази идеология.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На дрогарката Бракма Шиле йни мога да и кажа че спасението от радикалния ислям се нарича Русия и в частност Владимир Владимирович Путин.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изк.юмителна ванипулацияАко са бежанци, те отиват в съседни мусулмански страни.Обаме тези, които идват в Европа , имат съвсем друга целНиго искат работа, нито ингеграцияТе са обикновени натрапнициНахалници
33
1
 
19
 
! Отговори
дц преди 7 години
Сблъсакът на цивилизациите е неизбежен!Комромисът - невъзможен!Единственият възможен вариянт е - или ние тях, или те нас!Рано или късно, ще ни се наложи да си премерим силите!Победителят ще пренапише историята!
32
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Заплахата от ислямски тероризъм идеално обслужва антидемократичната и антихуманна система на Новия световен ред.Създавайки ислямския тероризъм, те го използват като оправдание за ограничаването на гражданските и човешки права на хората.Страхувайки се от терористични нападения обществото е податливо и лесно приема да бъде контролирано и следено. Хората ще се съгласят дори да бъдат чипирани, само и само да бъдат предпазени от терораНали все пак всичко се прави в интерес на нашата сигурност ! :)
31
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Истината е, че лъжедемокрацията на Новия световен ред и не иска, и не може да се справи с ислямския тероризъм.Не може, защото е прекалено толерастки настроена и объркана от собствените си извратени евроатлантически "ценности".Западът няма адекватни лидери като Путин. Това е факт !Брюкселските чиновници и Обонго Кенийски станаха за смях пред света.Злобната бабичка Килъри Клинтън ще е още по-зле и от кенийския шебек.Те и не искат да преборят тероризма, защото самите те го създават.
30
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 7 години
До Анонимен 48Ти кого си мислиш, че лъжеш... ? Май себе си !