Във Франция: С буркини на Ривиерата

Засега във Вилньов-Лубе, скоро и в други градове
26 авг 2016 18:17, Александър Попов
34
Във Франция: С буркини на Ривиерата

Френският Държавен съвет отмени забраната за носене на буркини в намиращия се на Лазурния бряг град Вилньов-Лубе, предаде Асошиейтед прес.

Решението на Държавния съвет, който е най-висшата административна инстанция, засяга пряко само забраната във Вилньов-Лубе, но се очаква обвързващото решение да създаде правен прецедент за всичките около 30 общини, наложили подобни забрани, отбелязва АП.

Още по темата

Адвокатите на две правозащитни организации оспориха законосъобразността на забраната пред Държавния съвет. Според тях разпоредбите нарушават основни свободи и кметовете са престъпили правомощията си, нареждайки на жените какво да носят на плажа.

Кметовете се позоваха на притеснения за обществения ред след довелите до жертви нападения на ислямски екстремисти това лято. Много служители на общините заявиха, че буркините подтискат жените, припомня АП.

Адвокат Патрис Спинози, представляващ Лигата за човешки права заяви пред медиите, че решението би трябвало да създаде прецедент и че други кметове би трябвало също да го спазят. Той подчерта, че жените, на които са били наложени глоби могат да ги оспорят, позовавайки се на днешното решение.

Генералният секретар на Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ) Абдала Зекри заяви, че "това решение, проявяващо здрав разум, ще помогне за успокояване на силното напрежение сред нашите мюсюлмански сънародници, особено сред жените", отбелязва АФП.

В решението на френския Държавен съвет се предупреждават кметовете, позовали се на принципа на светския характер на държавата, че за да забранят достъпа на жени в ислямски плажни облекла до плажовете, те трябва да посочат доказани рискове за обществения ред, достъпа до плажната ивица, сигурността при къпане, хигиената или приличието.

"Оспорваното решение е довело до сериозно и очевидно незаконно нарушаване на основни свободи като свободата на движение, свободата на съвестта и личната свобода", се добавя в решението, цитирано от АП.

Кметът на корсиканското селище Сиско заяви, че няма да отмени забраната, наложена след сблъсък на плаж на 13 август. "Тук напрежението е много, много, много силно и няма да я отменя", каза Анж-Пиер Вивони пред медиите. Той добави, че не знае дали някоя жена наистина е носела буркини в деня, когато жители на Сиско влязоха в сблъсъци с произхождащи от Северна Африка посетители на плажа. Необходими бяха дни, за да се изяснят събитията, довели до насилието. Мнозина незабавно приеха, че причината е била в това, че някои от посетителките са носели буркини.

Забраната на буркините стана символ на напрежението, породено от въпроса за мястото на исляма в светска Франция, отбелязва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
do преди 7 години
Да си изберем Велик Инквизитор като ще е религиозна война то западна европа е измислиле това нещо. Въвеждасе инквизиция във всяка страна и правила по християннски закони всички останали да си ходят в пустинята да копаят нефт.
26
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
*****- в превод и субтитри означава мало умни
25
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
КРАЙ, превзеха ни,няма оттърване от тях. Вероятно има нужда от революция и управляващите в европа да бъдат отстранени щото най вероятно са слепи и *** и не виждат какво се случва в еврора ИНВАЗИЯ.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаранция, че е по-добре. Продавам всичко и заминавай.
23
0
 
5
 
! Отговори
Бай Колю преди 7 години
Няма надежда за Европа-ония ги гърмят, газят и взривяват и въпреки това няма признаци за идване в съзнание никакви. Аз съм в Канада. И тука отива на халифат работата-е от оня ден разрешиха на жените-мюсюлманки от Федералната Полиция да носят забрадки на работа. А имат задължителна униформа уж (една червена такава).Да ти пикам на *** демокрация. Замислям се дали пък в Сев. Корея не е по-добре...
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сте роби в съзнанието си. Това е по-страшно от това да си роб някому.
21
5
 
8
 
! Отговори
stavri преди 7 години
Обърка се тоя свят предлагам робство по мирен път ние европеиците да им станем слуги щото са мислюмани
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затоплянето на климата доведе до това пингвини да се разхождат по френски плаживе.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един момент ще се стигне до там че за да не се напрягат психически мюсюлманоте и да няма напрежение в малоумният Ес да гласуват закон според който всички които не са мюсюлмани са задължени да се самоубият като преди това са прехвърлили парите и имуществото си на мюсюлмани.Или известно време да им слугуват пък после да се удавят...
18
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако показването на сливата е благоприличие Да,а и кой ще търсите в Саудия,или искате"***"
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ходят по бикини ще се вижда калашника или гърмяшия пояс
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А правозащитниците защо не се преборят за правото на европейките като отидат в Саудитска Арабия например да ходят по улиците така както е прието в Европа
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да има абсурди,като да се затворил в манастир и да не се омъжва и да чакаш"отчето"да полее сливата да има абсурди...
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде няма нужда.....аман от защитници на права! Ама като гръмне бомбата гледате да сте по-надалеч нали? Нещастия глупави!!!!!
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
манете ги тея водолази не ми дреме за техния морал и правила,тея са толкова напълнени с религия че просто не са живи
12
1
 
27
 
! Отговори
Vvv преди 7 години
Как пък няма някой път, да опази Господ, някой терорист да се взриви на миитинг на защитниците на права? Много интересно ше стане.
11
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че има прекрачване на правомощия и нарушение на изконни права! Не може в 21 - вия век да наредиш на който и да било какво да носи на плажа, на улицата, в киносалона или където и да било. В халифата да, но в християнска правова държава - абсурд!
10
0
 
33
 
! Отговори
Аз до 7 преди 7 години
Много си прав бях чела някъде,че баща и брат оставили така да се удави едно мюсюлманско момиче.Не можело да е докосват,това е голяма простотия честно.Тези бурки и буркини въобще не ги прави по честни или целомъдрени ама замазват очите на ревнивите си мъже!
9
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки има право да се облича както иска!
8
5
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Кой е казал че ислямизацията е лесен процес, като първия секс е. Напред назад се луташ докато стане, после не боли и свикваш.....