Узбекистанският президент е в реанимация с мозъчен кръвоизлив

Състоянието му е стабилно, заяви дъщеря му
Обновена: 29 авг 2016 14:56 | 29 авг 2016 13:32, Елка Василева
3
Узбекистанският президент е в реанимация с мозъчен кръвоизлив
Ислам Каримов. Снимка: архив, Reuters

Узбекистанският президент Ислам Каримов е получил мозъчен кръвоизлив и е настанен в реанимация. Състоянието му е стабилно, предадоха агенциите, като се позоваха на съобщение на дъщеря му Лола Каримова-Тиляева в Инстаграм.

Седемдесет и осем годишният Каримов, който ръководи Узбекистан още от времето когато страната му е съветска република и има обширни властови правомощия, няма очевиден наследник.

Още по темата

Това означава, че евентуална смяна във властта вероятно ще бъде решена от представители на тесния му семеен кръг и на висшето държавно ръководство, отбелязва Ройтерс.

"Към момента е твърде рано да се правят каквито и да било прогнози, свързани с бъдещото му състояние", написа Каримова-Тиляева, цитирана от Ройтерс. "Ще бъда благодарна на всеки, който подкрепи баща ми с молитви."

Правителството на Узбекистан, най-многолюдната страна в Централна Азия, заяви вчера, че Каримов е настанен за болнично лечение, но не даде повече подробности.

Ако не бъде постигнато единодушие за властови преход, това може да дестабилизира населената предимно с мюсюлмани 32-милионна страна, която отдавна е мишена на ислямистки бойци и има стратегическо местоположение на север от Афганистан, посочва Ройтерс.

Каримов няма синове, които да бъдат разглеждани като фаворити за негови приемници с оглед на патриархалната култура. По-голямата му дъщеря Гюлнара не се е явявала публично, откакто няколко медии съобщиха през 2014 г., че е поставена под домашен арест.

Другата му дъщеря Лола е постоянен представител на Узбекистан в ЮНЕСКО.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари