Провалят ли се преговорите за TTIP между САЩ и ЕС?

В контекста на политическата ситуация преговорите могат да забуксуват
30 авг 2016 11:22, Екип на Bloomberg
28
Провалят ли се преговорите за TTIP между САЩ и ЕС?
Снимка: Reuters

Натрупаха се няколко негативни развития в преговорите за TTIP между САЩ и ЕС. От една страна, кандидат-президентската надпревара в САЩ и позицията на Тръмп и Клинтън по този въпрос, а от друга - с потенциалното излизане на Великобритания от ЕС Европа загуби най-силния си поддръжник на Трансатлантическото търговско споразумение. Това коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тодор Галев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Голямата заплаха както за САЩ, така и в глобален план не са преговорите за Трансатлантическото сътрудничество, а за партньорството в района на Тихия океан. Заради тези страхове пострадаха преговорите и бъдещето на TTIP, коментира от своя страна преподавателят от СУ доц. Костадин Грозев. 

"Преговорите за TTIP трябваше да произведат резултати преди президентската кампания в САЩ и особено преди престоящите избори във Франция и Германия през следващата година", смята той. 

По думите му в момента сме навлезли в политическо говорене, което до голяма степен обрича преговорите на забуксуване, ако не и на тотален неуспех.

Доц, Грозев поясни, че преговорите се водят по 27 глави, а противоречията са големи, поради което реалните шансове за достигането до споразумение са много малки. 

По-голямата търговска интеграция със САЩ винаги е добър шанс за развитие на България, коментира още Галев. По думите му в периода 2006-2014 българските фирми с американско участие са се увеличили и като брой, и като присъствие.

"Заетите в тези фирми от 11,5 хил. са скочили до 22 хил., докато оборотите са се увеличили почти три пъти - от приблизително 700 млн. евро до над 2 млрд. евро през 2014", коментира още той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Васил преди 7 години
Основната идея в TTIP e да се "улесни" намирането на пазар на компаниите (щот като че ли нямат цял континент), чрез подсигуряване на пазара в държавите подписали това. Т.е. държавите не могат да откажат, дори и поради да речем забранени съставки в храните например. Така компаниите ще могат да съдят държавите в международен съд, за неустойки, въпреки че е в противоречие със закон.За това има и противоречия, дано ЕС устиска и се наложи, иначе всички ще го ядеме, макар и расло в гъби и памук :)
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TRQBVA DA SE PROVALQT USA SA MRYSNA KOCHINA.
21
10
 
0
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Щатите са стотина години напред
20
0
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До ShoppАми то и в европарламента не са ги чели всичките тия 27 глави на ТТIP!Американците не позволяват!???Защо ли?От малкото съдържание добило публична известност обаче се разбират доста неприятни и вредни за ЕС неща-примерно че американски съдилища ще решават търговските спорове и за въвеждането на американски стандарти навсякъде,за ГМО-то да не говорим.Специално за американския съд-той на практика се оказва структура подчинена на корпорациите.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
освен компютри и айфони нищо друго качествено не знам от щатите,със сигурност не желая да купувам от там селскостопанска продукция,и колите им не желая ,храната им също,не зная на европееца да му трябва нещо от там.Само технологиите и разработките са им на ниво но те могат да се произвеждат навсякъде.На мен като европеец не ми трябва нищо произведено там,единствено от развитие на високи технологии и патенти имаме необходимост
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако сащ и ес сключат договора пропадналите американци ще сезадържат на повърхноста на западното блато за сметка на европа.иначе в тинята
17
0
 
17
 
! Отговори
шопе, преди 7 години
Защо бягаш от въпросите? Та какво американско си купуваш от там? И защо като го има на Илиянци ще го поръчваш от САЩ.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има огромна разлика между китайските неща за американския пазар и тези за нашия.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм в щатите и мога да заявя, че и там има само китайски стоки. А от техниката, няма нито една американска. Само май един вид хладилници. Та кой се подиграваше, че руснаците не произвеждали нищо. И в щатите е същото.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнеш от облекла и обувки до инструменти. Всичко от там е по-качествено. Не, че и сега няма, но е по-скъпо. Чипса си е наш роден.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Какво качествено мога да си поръчам оттам? Помогни ми в избора!
12
0
 
17
 
! Отговори
шопе, преди 7 години
Я ни светни какви стоки купуваш от Сащ, че не се сещаме за никакви. Освен чипс, кетчуп, друго не знам. Но тях ги има и тук.
11
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки който има познати в Америка ги е използвал да му донесат нещо качествено от там. Споразумението ще ви спести неудобството да молите познати. Купувайте руски стоки тогава.
10
2
 
8
 
! Отговори
Обама преди 7 години
ще ви видя сметката, хаха, смешни европейчета... ще подписвате всичко що ви даваме, и ще ми ядете гмо-масура без да мрънкате !!хахаа
9
0
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До Коце кметаЗащо си мислиш,че само миналото на наш Кратун е криминално?Настоящете му не е по-различно,само че на друго ниво.....
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не на TTIP ! Не на ГМО ! Не на шистовия газ! Всичко това води до отравяне, стерилност, рак, нови болести, деградация на личността и дори може да се превърнеш в путинофил!
7
1
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Прибързано е да се радваме на провала на TTIP!Американците все още могат да изкарат някой коз от ръкава и да пробутат на ЕС това заробващо споразумение.Защо е заробващо ли?Ами когато всички права се дават на едната страна,а задълженията остават за другата,какво да бъде?Отношенията САЩ-ЕС след подписване на ТТIP ще бъдат от типа господар-слуга!
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ттип се проваля навсякъде в европа, а на нас тук ни говорят за ползите от него...вие за балами ли ни взимате бе ?
5
2
 
15
 
! Отговори
Коце кмета преди 7 години
До 1: Стефанов: Ще се отрази благотворно, защото ще ни управлява ГМО тиква, а не банкянска тиква. Съответно градинския зеленчук няма да има криминално минало.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
повече права на корпорациите, и орязване на гражданските свободи.частни съдилища, хлорирани пилета, гмо царевици, приватизация на водоснабдяването...това ли наричате свободна търговия и просперитет ???