Средно 11 бежанци загиват на ден в Средиземно море

2016 г. е на-смъртоносната за морския маршрут
26
Средно 11 бежанци загиват на ден в Средиземно море
Снимка: архив, Ройтерс

На този ден преди година светът се трогна от снимката на сирийското дете Айлан Кюрди, който се удави, докато семейството му, както стотици хиляди други бежанци, отчаяно се опитвало да достигне безопасните брегове на Европа.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от смъртта на Айлан насам още 4,176 души са загинали или изчезнали в Средиземно море – средно по 11 мъже, жени и деца загиват всеки ден през последните 12 месеца.

През първите осем месеца на 2016 г. 281,740 души са предприели опасното морско пътуване до Европа. Броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в Гърция, е намалял драстично – от над 67,000 през януари до 3,437 през август – след споразумението между ЕС и Турция и закриването на т.нар. Балкански маршрут.

Междувременно броят на пристигащите в Италия е почти непроменен от миналата година – 115,000 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до края на август, в сравнение със 116,000 за същия период на 2015.

Основната промяна обаче е в броя на жертвите. До този момент от началото на 2016 г. на всеки 42 човека, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Италия, 1 е починал. За сравнение, през изминалата година това е бил 1 на всеки 52 човека. Това прави 2016 г. най-смъртоносната за средиземноморието година. Шансовете човек, пътуващ от Либия до Италия да намери гибелта си в морето, са 10 пъти по-големи от тези на опитващите се да преминат от Турция към Гърция.

Тези цифри подчертават спешната нужда от увеличаване на начините за прием на бежанци, като преселване, частно спонсорство, събиране на семейството, схеми за студентски стипендии и др., така че да не се налага бежанците да прибягват до опасни пътувания и услугите на трафиканти.

В резултат на смъртта на Айлан Кюрди, безпрецедентен брой хора изразиха своето съчувствие и солидарност с бежанците в цяла Европа, като много от тях станаха доброволци или пък започнаха да даряват храна, вода и дрехи на търсещите убежище, дори да предлагат да отварят вратите на собствените си домове.

Пристигането на над един милион бежанци и мигранти в Европа през миналата година обаче доведе и до враждебност и напрежение на територията на някои от приемащите страни. Бежанците и мигрантите нерядко стават жертва на расистки и ксенофобски атаки, предразсъдъци и дискриминация.

Основното предизвикателство, с което Европа се опитва да се бори в момента, е предоставянето на нужната подкрепа и услуги, чрез които на бежанците да им бъде даде шанс да се интегрират успешно и да могат да допринесат за обществото, в което са попаднали, посочват от ВКБООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Малко са.По 1000 на ден.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са бежанци, а някой насила ги товари в тия лодки, както навремето при " възродителтия процес"
20
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
До Анонимен19този превоз се организира от италиянската мафия и тя ги спасява след това около либия.........................Не е работа на мафията, а на Турция. Всички пристигащи африканци са мюсюлмани. Преди Берлускони подхвърляше някакви пари на Кадафи, онзи си ги прибираше и не ги допускаше до брега. Сега либийският бряг е разграден двор. Там чакат 3 милиона чер**нилки, да влязат в Европа.
19
0
 
8
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
До едИма план за спасяване, казва се "Маре нострум". Африканските "шведи", щом се качат в гумените лодки, след 20 метра ги пукат и тъпите италианци тичат да ги спасяват.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този превоз се организира от италиянската мафия и тя ги спасява след това около либия
17
0
 
9
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Не са проблем удавените,а "спасените"....Все пак никой не ги е качил насила в лодките!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
AMI PREMAHNETE VIZITE ZA AFRIKA A PAK NIE DA IZLIZAME OT FALSIVIAT EVROUNION ZAPADNA EVROPA AFRIKA I JUJNA AZIA DA SI PATUVAT ZAEDNO NIE I BEZ TOVA IM PRECIM NITO TE NI ISKAT NITO NA NAS SA NI NUJNI
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ!ДЕ ДА БЕШЕ СЕ ОБЪРНАЛА И ТАЯ ЛОДКА ОТ СНИМКАТА ПРЕПЪЛНЕНА СЪС СЪСЛИ!
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е техен избор -да останат и да се борят за държавата си или да търсят по-лесен начин за живеене -на помощи .Не разбирам защо им съчувстват някои
13
1
 
21
 
! Отговори
ед преди 7 години
Не мога да разбера , какво дирят италиански кораби на 15 км от либийския бряг? От какъв зор трябва да спасяват хора от либийското крайбрежие? Егати малоумната политика!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Средно 11 бежанци загиват на ден в Средиземно море."---Тц-тц! Слаба работа ...
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега какво очаквате? Да роним сълзи за "горките хорица"? Къде, на ***.йната си, са тръгнали и кой ги е викал?? Никой на никого не е длъжен, най малкото Европа на мераклиите за хубав живот на готово! Европа е работила, да работят и те! Какво стана, като изпъдиха белите хора от Африка? Рухна цялата изградена инфраструктура, фермите подивяха, само местните се размножават в геометрична прогресия и като *** си търсят донор.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интегрира се човек който иска да се развива,осъзнаел е,че е едно нищо никому непотребен ***,но е твърдо решен да стане човек и да промени животът си.Над 80% от бежанците не искат да се променят и смятат ,че светът им е длъжен.Със всичко.Поради тази причина интегряцията е обречена на провал.
9
1
 
23
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Никакво спасяване !Стрелба под ватерлинията
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От неделя насам 14.000 бежанци спасени близо до либийските граници .Имат сателитни телефони и се обаждат на италианските морски сили че тругват, знаят им телефона, и корабите отиват да ги спасяват на 10-15 км от либийския брягНашественици, колонизация на Европа
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са !
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И 1000 успешно идват в ЕС.След 10 години ще са повече от населението на Италия и Франция.И тепърва ще са започнали да идват.Защото са 1000 000 000.Всъщност повече.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак манипулации тип "dw", мирка нямате, явно парички отработвате.
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бежанци ?Хайде стига бе, скакалци нашественици хиляди
3
0
 
28
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
на 6500 идващи на ден, 11 са нищо.