Турция зове САЩ за строги действия срещу кюрдите

Вицепремиерът Куртулмуш настоя и за позиция по екстрадирането на Гюлен
3 сеп 2016 09:01,
36
Турция зове САЩ за строги действия срещу кюрдите
Снимка: архив Reuters

Турция очаква по-решителни действия от САЩ към кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които не са се изтеглили източно от река Ефрат в Северна Сирия. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, който е на посещение в САЩ.

Вече напрегнатите отношения между Вашингтон и Анкара допълнително се обтегнаха след нахлуването на Турция в Сирия миналата седмица. Операция "Ефратски щит" има за цел да прогони както групировката "Ислямска държава", така и сирийските кюрди от пограничните с Турция райони, припомня БТА.

"Бихме искали да видим натиск от САЩ върху сирийските кюрди, за да се прехвърлят те източно от Ефрат. Поради това ще е много полезно да извършим тази операция заедно със силите на САЩ", каза Куртулмуш.

Той отбеляза, че Вашингтон има отговорността да работи с натовския си съюзник Турция "по всички терористични заплахи", имайки предвид разногласията на двете страни по отношение на политиката за Сирия.

САЩ подкрепят СЗН в борбата срещу ИД, докато Анкара приема тази кюрдска милиция като свързана със забранената Кюрдска работническа партия и се тревожи, че напредването на СЗН ще насърчи екстремистите в населената главно с кюрди югоизточна част на Турция, отбелязва Ройтерс.

СЗН казват, че вече са изтеглили силите си от района на турската военна операция. Официални представители на САЩ също заявяват, че СЗН като цяло са се изтеглили източно от река Ефрат, но това се оспорва от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

САЩ призовават Турция да избягва конфронтация с кюрдските сили и вместо това да се съсредоточи върху съвместната борба срещу ИД.

Куртулмуш също заяви, че Анкара би искала да види изразено намерение на Вашингтон, че е готов да придвижи въпроса с екстрадицията на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява, че стои зад опита за преврат през юли.

"Не става дума за това кога ще стане, а какво е намерението. Бихме искали да видим истинското намерение на властите на САЩ за екстрадицията на този човек", заяви турският вицепремиер. Той добави, че изкореняването на симпатизантите на Гюлен в Турция ще продължи "с всички средства".

"Ще отнеме известно време, може би месеци или години", каза Куртулмуш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кюрдиСАЩТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Путин да вземе да им отцепи едно пърче земя от Турция,да го нарикът Кюрдистан-както Крим,и всичко да приключи.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо кюрдите трябва да български проблем и защо по тази тема трябва да взимаме отношение, и то задължително в полза на съседите, които търпим от няма на къде?
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В български сайт не се пише на латиница. Отделно, да пишеш с главни букви се счита за лош тон в мрежата.
22
1
 
3
 
! Отговори
Porobitel преди 7 години
OT KOMENTARITE STAVA QSNO CHE NA BALGARITE IM HARESVA DA KOLENICHAT PRED KRAVARITE.NEKA VSE DA STE IM TAKA PISLUSHNI. BELKIM OCCELEETE.
21
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
оон да изпрати межд набл'датели да проверят какво става в турция не излизаникаква информация колко от арестуваните са живи и т-н
20
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
мисля че на всеки който коментира му е ясно че кюрдите са живите бомби де то се гърмят на обществени места и убиват невинни хора
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЮРДИТЕ ОТ ПКК ДА СЕ НАСТАНЯТ В БЪЛГАРИЯ,ТОГАВА ПАК ЩЕ СИ ГОВОРИМ :))))МИСЛЯ , ЧЕ ВЪВ ФОРУМА ИМА АГЕНТИ НА ПКК,ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СА ПОЧНАЛИ ДА СЕ НАСТАНЯВАТ :))))КАТО ПОЧНАТ АТЕНТАТИТЕ, ЩЕ ВИ ВИДЯ КОЛКО ЩЕ ГИ ЗАЩИТАВАТЕ :))))МЕЖДУ ДРУГОТО 60 % ОТ БЕЖАНЦИТЕ НЕ СА СИРИЙЦИ , А СА КЮРДИ :))))ТРЪГНАЛИ ПКК ДА ЗАЩИТАВАТ :))))))))))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в турция няма ли живеещи българи и си говорят свободно български и никой не ги кара на сила да ходят в джамия даже и не стават за въпрос нали така и още нещо в българия живеят руснаци англичани и тези си говорят на висок глас техните езици за тях защо не става въпрос дайте някакво обяснение
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е, че кюрдите са МИЛИОНИ и не се припознават като турци. Нито като сирийци, иракчани или иранци. И си искат земята и държавата. И този проблем няма как да се реши според правилото "Има човек, има проблем. Няма човек, няма проблем"
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма намерение ничии имена да сменя, проблема е в съдържанието на главите, ако се имаш за турчин, няма защо да си налагаш в чужда държава турските нрави. За това иде реч. И за спиране на ислямизацията на държавата, под прикритие за някакви "права" и "свободи". Тук е БЪЛГАРИЯ!!
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ нямат правото да отвърнат и да подтискат една свободна Кюрдия.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в никоя държава по света в днешно време не се говори за възродителен процес освен в бг и за това ще работите за по 500 лв заплата и ще мизерствате и ще ходите на гурбет че ка то ва няма някой комшия да ва замести
13
1
 
11
 
! Отговори
до 11 ататюрк преди 7 години
100% си прав но като някои селяни все още си говорят за възродителни процеси вече нещата се променят ти си представи че някой да иска насила де те кръсти от иван на асан дали ще ти е приятно
12
13
 
10
 
! Отговори
възродителен... преди 7 години
Като резнем на турците икономическата изгода и търговията с нас, като престанем да ви ходим по курортите и да излъчваме скапаните сериали за бабички, като спрем "побратимяването" на общините и регламентираме ислямските духовници по места да не са им промивали главите във вашите училища, нещата сами ще си дойдат по местата. Нещата не опират до едните имена, а до съдържанието в главите. Исляма по принцип минава мозъците с ютия и изисква само сляпо подчинение като в армия. Затова са векове назад..
11
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако до 5 год се появи нов Ататюрк гаджарите може и да прокопсат. А дано, ама на дали. С тоя изтрещялия Ерджолан дето си мисли, че е хванал Мехмет за шлифера нищо добро не ги очаква турците. Изпокара се с всички велики сили и със съседите си и си скъсаха взаимоотношенията изграждани с десетилетия. Сега се усетиха вече, ама е късно либе за китка. Успех в изолацията си!
10
13
 
15
 
! Отговори
Ататюрк преди 7 години
Има хора, които коментират тук с ясно изразена принадлежност към турската държава. Въпреки това пишат на чист български език, което означава, че се водят български граждани. Много уважавам турците, но не и тези, които не се чустват граждани на България. След като се чуствате турци - багажчето и в Азия!
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЮРДИТЕ СА СЕ НАСТАНИЛИ В ГРАДОВЕТЕ НА СИРИЙЦИТЕ,АКО САЩ НА ВЗЕМЕ МЕРКИ, ТУРЦИЯ ЩЕ ГИ СМАЧКА НАБЪРЗО,ТАКАВА НАГЛОСТ Е НЕДОПУСТИМА ,ПОСЛЕ ВИКАТ ИМАЛО БЕЖАНЦИ ,КЮРДИТЕ КАТО СА ИМ ВЗЕЛИ КЪЩИТЕ, КАК ДА НЯМА БЕЖАНЦИ :))))))))))
8
6
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
опитайте да видим как ще го направите този възродителен процес не сме 1984г а 2016 вече всичко е друго и не забравяй за тези 500 години турска империя много е съмнително да си чист гафурин не се знае тези турски войници какво са си позволявали
7
6
 
10
 
! Отговори
до номер 3 преди 7 години
Кюрдите в Турция се множат в Турция като зайци и до 20г ще се изравнят по население с турците в Турция.Има квартали в Истанбул и Измир дето турчин не стъпва.От Сирия и Ирак получават американско оръжие скоро имаше клип как в Турция свалят турски хеликоптер Кобра.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав си!-време да се върнете към тюркските си основи.