Джихадистът, вдъхновил редица атентати във Франция

Рашид Касим ги направлявал дистанционно от Сирия
Обновена: 13 сеп 2016 22:08 | 13 сеп 2016 21:12, Елка Василева
17
Джихадистът, вдъхновил редица атентати във Франция
Рашид Касим. Снимка: БТА

От Сирия е насочвал редица извършени във Франция атентати, а в интернет постоянно отправя призиви към убийство - 29-годишният французин Рашид Касим, бивш социален работник, заминал за териториите на джихада, се превърна в приоритет за разузнавателните служби, пише Франс прес.

Нареждания, които Касим е отправил чрез кодираната поща Телеграм, са били приложени дословно от групата жени, които неуспешно се опитаха да взривят насред Париж пълна с бутилки газ кола.

Роденият в югоизточния френски град Роан бивш рапър е споменат в десетина разследвания на неотдавнашни атентати или планирани нападения из Франция, заяви запознат източник.

Той е вдъхновил убиеца на полицай и приятелката му през юни в околностите на Париж и директно е дал нарежданията си на двамата убийци на свещеника в нормандска църква, който беше заклан в края на юли, каза източникът.

Името му е изречено и от задържана в началото на август тийнейджърка, която твърди, че се готвела да извърши атентат, а също от друга радикализирана девойка, която е в ареста от средата на август, след като е пускала призиви към насилие в Телеграм.

Смята се, че Касим е направлявал и 15-годишен юноша, който е заподозрян, че искал да извърши атентат и в събота бе арестуван в Париж.

"Допреди шест месеца още беше непознат. Изглежда действа извън официалната линия на "Ислямска държава", но тя му позволява да действа, тъй като е придобил голяма известност и защото много кандидат-джихадисти се обръщат към него", отбелязва запознат със случая източник.

Касим е израснал с майка си в жилищен квартал в Роан. Там той е работил от 2010 до 2012 г. като социален работник, който помагал на тийнейджъри в училищното им образование, а самият той не е създавал проблеми.

Касим израства в не особено религиозно семейство и е женен за приела исляма французойка. През 2011 г. изказванията му се променят според местната преса.
"Той се радикализира в интернет и се опита да склони млади хора да приемат радикалния ислямизъм. Някои вярващи заплашиха да го издадат, ако не си тръгне", каза генералният секретар на джамия в Роан Абденнур Бентуми.

Касим повече не се е върнал в джамията. Социалният център "също имаше неприятности с него, защото правеше религиозна агитация", спомня си представител на общината.

Касим записва рап албума "Бойно кръщение" под псевдонима Оранеца с две пророчески заглавия - "Аз съм терорист" и "Рап атентат".

После има неясноти с какво се е занимавал. Някои говорят за престой в Алжир през 2011 г., а после пътуване до Египет през 2012 г. Кога е отишъл в бойните зони в Ирак и Сирия? Бивши съседи казват, че е напуснал Роан едва миналата година, но тези свидетелства не са потвърдени.

Във всеки случай Касим изчезва от полезрението. Появява се отново в края на 2015 г. във Facebook като апологет на джихада. След сигнал до властите страницата му е закрита.

Остава частният му канал в кодираната мрежа Телеграм с повече от 300 абонати. В тези послания той призовава към убийства, като подробно описва как да се действа и какви мишени да се нападат.

В края на юли се появява с черна брада, чалма и камуфлажна униформа в пропаганден видеоклип на ИД в чест на извършителя на атентата в Ница от 14 юли, в който бяха убити 86 души. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ааа преди 7 години
Пропаганда, този нагримиран и изтупан актьор какъв бец може да е. От де са му тези чисти дрехи, няма край холивудския сценарий. Жалко че наистина загиват хора, само че не от този на снимката.
10
0
 
1
 
! Отговори
БХК преди 7 години
БХК презовава за смиреност и толерантност.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вижте какво може да излезе от рапър, с не особено религиозен произход
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Рашид Касим, бивш социален работник,"От далече му личи! С какъвто се събереш такъв ставаш.... И като дойдат французи, нританци, германци и почнат да ни поучават за проблемите в обществото ни. Вземете нашите *** тогава и си ги гледайте и те няма да ви забравят.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интегриран французинпример за интеграция на толерастите
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PRIEMAT GI DAVAT IM RABOTA JILISHA SOZIALNI POMOSHI VSICHKO POSLE GI BILI VZRIVIAVALI AMI KAKVO ME INTERSUVA TOVA DA GI VZRIVIAVAT
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада", която ме вдъхновява да я наторя с естествена тор, за да растат боровинки, хвойна и да гнездят застрашени орнитоложки видове.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава снимка за илюстрация в учебник по психология
3
1
 
10
 
! Отговори
98485 преди 7 години
и кво ме боли за касим, герой на труда ли ще го правим
2
4
 
4
 
! Отговори
Bread преди 7 години
A v bg se vdahnovili da svaliat dds - ot 20% - na 2%...
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Джихадистът, вдъхновил редица атентати във Франция"Хюсеин Обама?