Задкулисни пазарлъци при избора на шеф на ООН

"Файненшъл таймс": Няма изявен фаворит сред кандидатите за поста
Обновена: 15 сеп 2016 10:30 | 15 сеп 2016 10:17, Елка Василева
12
Задкулисни пазарлъци при избора на шеф на ООН
Снимка: архив, Reuters

Очакваше се избирането на новия генерален секретар на ООН тази година да бъде безпрецедентна проява на прозрачност. Кандидатите трябва да са публично обявени от правителствата на страните си и да бъдат препитани от членовете на ООН. Дори водиха телевизионен диспут, пише в. "Файненшъл таймс".

С навлизането на избора в решаващия етап обаче процедурата се връща в по-познатите задкулисни пазарлъци, в които доминират съперничествата на европейската политика и напреженията между САЩ и Русия, наподобяващи тези от периода на Студената война, пише изданието.

Следващата седмица в Ню Йорк започва сесията на Общото събрание на ООН, в кулисите на която една от главните обсъждани теми ще е изборът на нов генерален секретар, обаче дипломати казват, че няма изявен фаворит сред деветимата кандидати за поста.

Още по темата

На теория новият генерален секретар се избира от 193-мата членове на Общото събрание по препоръка на 15-членния Съвет за сигурност. На практика това означава, че петимата постоянни членове на Съвета за сигурност имат право на вето, като Русия и САЩ в крайна сметка вероятно ще са решаващите гласове, пише "Файненшъл таймс".

В досегашните четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност победител е бившият португалски премиер Антонио Гутериш, който до миналата година бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Той има нужния политически опит и години работа в ООН, които го правят идеален кандидат за поста.

Гутериш обаче не пасва на двата неофициални критерия за тазгодишния вот - ООН да се сдобие с първия си лидер жена и че е ред на Източна Европа да поеме поста. Освен това дипломати в ООН допускат, че Русия едва ли ще иска бившият лидер на страна от НАТО да заеме тази длъжност, пише вестникът.

Според дипломати сръбският външен министър Вук Йеремич, който е на трето място в последното гласуване, също може да се окаже силен кандидат. Предвид сложното политическо маневриране неочакван фаворит може да се окаже външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който е втори в последното гласуване.

Вашингтон обаче ще е нащрек за всякакви сигнали, че подкрепата на Москва за Лайчак се дава при условие Словакия да подкрепи облекчаването на санкциите на ЕС срещу Русия, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Юнак преди 7 години
Светът е по голям от 5 всичко е задкулисно там нищо не е честно.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не обаждате нищо за юнака, кандидат от Македония. Той е преди нашата несравнена кандидатка другарката Бокова
6
1
 
1
 
! Отговори
Буквоед преди 7 години
Ако аргументът е, че Русия не иска представител на натовска държава, словакът също трябва да е аутсайдер. Сред изброените няма нито една жена, а пък се твърди, че полът е критерий
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи,че кандидатите за поста да са най малко 15,набраха ли се толкоз кандидати по препоръки на 15 членото жюри де юре,за откриване на проекта дебати с препоръки и избрана тема,че до финала да се излъчат 5 кой с вето на съвет привет кой не от къде и откъдето1 с шанса без ничие вето да е първенец като на международна олимпиада по приложни науки и други дисциплини.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналото на Бокова дразни само ивоинджевци.Никой не му пука.Ако още от самото начало Борисов беше застанал зад нейната кандидатура,може би щеше да има шансове.Заради мераците на САЩ,които стоят зад Георгиева подкрепата закъсня.Последваха задкулисни игри от страна на САЩ и в частност тяхната слугиня Меркел.Сега нито Бокова нито Георгиева имат шансове.И какво значение има.Какво ще допринесе едната или другата за България.Нищо.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам звездичките на коментар 1 излиза,че *** мисли терминът д у ха не само за орална любов.
2
14
 
4
 
! Отговори
Председател преди 7 години
Не е възможно Кристалина да стане шеф на ООН, а Бокова да остане шеф на ЮНЕСКО - т.е. зам.шеф на ООН.И понеже тя все още е шеф на ЮНЕСКО, няма как да изберат Кристалина - две български шефки никой няма да допусне. И след като даже Сърбия и Македония имат нашите шансове, почтено би било заради скандалите с името си Бокова да се оттегли от надпреварата.Ще улесни всички.
1
20
 
3
 
! Отговори
повдигна се завесата преди 7 години
Все по-ясно става, че България най-вероятно е заложила погрешен кандидат. Русия също си е дала сметка за това и наскоро направи сондажи, които у нас бяха погрешно изтълкувани и предизвикаха безсмислени спорове като между запалянковци. Изглежда България вече е вън от играта. Георгиева може би щеше да има по-голям успех.