"Проамерикански" режим ще има в част от Сирия?

Руски издания прогнозират пълномащабна война в страната
Обновена: 21 сеп 2016 08:23 | 21 сеп 2016 08:22, Елка Василева
43
"Проамерикански" режим ще има в част от Сирия?
Снимка: архив, Reuters

Инцидентът с хуманитарния конвой в Алепо отваря път към пълномащабна война в Сирия, пише в. "Комерсант".

Споразумението за примирие в Сирия, постигнато от САЩ и Русия, е провалено. Подновяването на бойните действия между правителствените войски и опозицията съвпадна с унищожаването на хуманитарен конвой в Алепо, което предизвика шок на Запад и в арабския свят, отбелязва вестникът.

Версиите за трагедията се разминават. САЩ и съюзниците им сочат за пряко или косвено отговорен Дамаск. ООН нарече станалото "атака срещу човечеството". Руското министерство на отбраната обаче категорично отхвърли възможността ударите по конвоя да са нанесени от сирийската армия. Трагедията в Алепо, станала, докато в Ню Йорк работи Общото събрание на ООН, постави в крайно трудно положение Москва - сега й предстои да убеди световната общност, че Дамаск не е замесен в инцидента, за да избегне удар по своя имидж на миротворец в Сирия, добавя "Комерсант".

Още по темата

Атаката срещу конвоя "може окончателно да провали договореностите за примирие между Русия и САЩ", пише "РБК", цитиран от Би Би Си, обобщавайки експертни мнения.

Не се знае със сигурност кой точно е нападнал конвоя, но според Римския статут на Международния наказателен съд умишленото нанасяне на вреди на участници в предоставяне на хуманитарна помощ представлява военно престъпление. "Ако се докаже, че атаката не е нечия грешка и е била извършена преднамерено, тогава може случаят да се смята за военно престъпление", обяснява руският юрист международник професор Дмитрий Лабин.

"Всичко показва, че страните в преговорния процес в Сирия са направили крачка назад", коментира политологът Андрей Сушенцов. По-нататъшното развитие на ситуацията около договореностите между Русия и САЩ на практика е невъзможно да се предскаже, убеден е той.

Войната в Сирия се разгаря с нова сила, констатира "Независимая газета". Т. нар. умерена опозиция и терористите провалиха мирния процес. А САЩ май се отказват от по-нататъшното военно сътрудничество с Русия, договорено в Женева.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби обясни това вчера с "крещящото нарушение на (режима за) спиране на бойните действия" в Сирия. "Все още не сме готови за създаването на съвместен център по прилагане на примирието", заяви той.

Формирането на такъв център се предвиждаше с оглед Пентагонът и руската армия да координират миротворческите си акции в Сирия и да организират съвместна борба срещу терористите. Според Русия няма пречки за подобен процес. Но вчера Кърби решително твърдеше, че "САЩ са възмутени от съобщенията, че в понеделник хуманитарен конвой е бил подложен бомбардиран край Алепо". По думите му затова САЩ "не са готови за напредък по договореностите, постигнати в Женева миналата седмица", напомня изданието.

Отказът на Вашингтон от активни контакти с Москва с цел нормализиране на обстановката в Сирия означава, първо, че опозицията, включително подкрепяната от САЩ, ще продължи засилените войни действия срещу войските на президента Башар Асад. Второ, коалицията начело със САЩ ще продължи да отвоюва от групировката "Ислямска държава" сирийски територии, на които ще бъде установена алтернативна на Дамаск проамериканска власт, прогнозира "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
tic tac toe преди 7 години
До АнонименДо номер 26 Абе пич,САЩ не без помощ от Англия(Тези държави се управляват от свръх богати евреи с доста известни фамилии ако не знаеш) СПОНСОРИРАХА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА,демек насъскаха едни срещу други Германци и Руснаци за щото това е ужаса за тях!Тоест едно евентуално обединение между Русия и Германия.Или си много ''объркан'' или ....
25
1
 
7
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Един от "колегите" пише ,че Русия е настроила всички срещу себе си.Приемам ,че БРИКС е и клуб по интереси ,но все пак това са близо 4000000000 от 7.5 населението на Земята ! Аз съм българин и не съм член на НАТО /не мразя американските войници/ ! Някой много иска- всички украинци да мразят Русия ! Припомням ви: на какво ниво е била Римската империя / в сравнение останалия свят/ преди" играта "на господари,слуги и роби да я унищожи! Ех САЩ...САЩ!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отказът на Вашингтон от активни контакти с Москва с цел нормализиране на обстановката в Сирия означава, че целта на янките не е постигане на траен мир, а раздухване на пълномащабна война в Близкия Изток с помощта на неформалната си армия Идил.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и Сирия не преговарят с Терористи и поддържащите ги страни. Само бой, време е вече за по-сериозни оръжия като вакуумни бомби. Джахаб Ал нусра и ИД трьябва да изгорят в ада на руските и сирийските бомби и това ще се случи.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15 "САЩ, защото ако не се бяха намесили във ВСВ, Русия щеше да е само геогравско понятие."ХахаХаааааааа АВЕ случайно до са ти правили нещо като малък (лоботомия например)
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПРОСТИТУИРАНЕТО оди се ПЕРИ и прегледай дупло за рози
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХаХа хаааа ТОЯ президент на Филипините все повече ми харесва. Родриго Дутерте : първо нарече Обама куччи и син на лека жена, а сега ПРАТИ ЕС по дявволите като избивачи на комплекси :))
19
2
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ами те въведоха ред и затова вие *** виете от яд!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американолизците са позор за България!
17
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Афганистанския комплекс ги тресе яко рашките. Тотален провал и в Сирия след гръмките анонси в началото. Хем обедняха хем настроиха още повече всички срещу себе си.
16
2
 
26
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Разгледайте по-внимателно снимките на камионите. Няма и следа от самолетни бомби - деформации от взривни вълни, разрушени каросерии, кратери от бомби. Тези камиони са били запалени на място. От някои джихадисти, които контролират тази територия. По поръчка на САЩ, за да бъде всички приписано на правителствените войски и на руснаците.
15
14
 
1
 
! Отговори
ПРОСТИТУИРАНЕТО преди 7 години
НА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГОКОЙ Е ПАРТНЬОРА НА РУСИЯ В СИРИЯ?За хазарина Лавров това са САЩ и ИЗраел С подисаното с Кери споразумение ЛАВРОВ раздели като баница СИРИЯ на две - руска и американска ЗОНИ!ЗА РУСКИТЕ ВОЕННИ ТОВА СА ИРАН И СИРИЯ!НЕСЛУЧАЙНО ИРАНСКИЯ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НАРЕЧЕ РУСНАЦИТЕ ПРЕДАТЕЛИ !ЮГОСЛАВСКИЯ СИНДРОМ И МИЛОШЕВИЧ СА ЛОШ ИМИДЖ ЗА РУСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО РИСКУВАТ ДА ЗАГУБЯТ И НАЙ ВЕРНИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ - ПЕРСИТЕ !!ПРОСТИТУИРАНЕТО НЕ ИМ ПОДХОЖДА
14
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русолизците са позор за България!
13
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОвече от век всички злини на света идват от това недоразумение Русия!Виновни за това са най-вече САЩ, защото ако не се бяха намесили във ВСВ, Русия щеше да е само геогравско понятие.
12
3
 
14
 
! Отговори
КОЛКО УДОБНО.... преди 7 години
След като чакаха цяла седмица, руснаците обвиниха САЩ, че не спазват договорките по примирието, а именно това, да разграничат "умерените" тероряги от "неумерените". Вместо това терорягите се прегрупираха, превъоръжаваха и осъществиха нови офанзиви - някъде директно с подкрепата на въздушните сили на коалицията (Дейр ез Зор).Каква по-добра защита от това да се предяви контраобвинения конвоя. амо дето след "въздушните бомбардировки" на руснаците там няма и един кратер!
11
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали като започна сирийската операция рашките за 2 месеца щяха да въведат ред, а то стана цяла епопея. Само удължиха агонията на асад. Накрая пак ще стане каквото САЩ искат.
10
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двата източника "Комерсант" и "Независимая газета" преглеждам често. Те са доста антируски, така че е ясно какво ще пишат. След бомбардировката на сирийската армия от САЩ те трябваше да покажат,че и Русия е същата. Интересно защо не се споменават сателитните снимки за наличие на терористи с джипове до конвоя. Те дори не се споменават. Явно са от "умерената" опозиция, подкрепяняа от САЩ.
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са виновни до доказване на противното.
8
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
естествено е планирано след като убиха 60 войника на сирийската армия и правят провокация с конвоя за да отвлекат вниманието
7
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде отиде прословутият демокрaтичен постулaт ,,невинен до докaзвaне нa противното,,. Кaкто винaги до сегa зa СAЩ товa се прилaгa избирaтелно според инересa им. Нa всички ни е ясно , че товa е гнуснa постaновкa зa излизaне от кaпaнa в който сaми се нaтикaхa a Путин сaмо им мaхaше дa побързaт. СAЩ е гниещ труп и смърди от всякъде зa товa сa в непрекъснaти противоречия със собствените си възгледи и цености