Засилва се властта на президента на Азербайджан Алиев след референдум

Отваря се и път към висшия пост за сина му - 19-годишния Гейдар
27 сеп 2016 09:44, Елка Василева
4
Засилва се властта на президента на Азербайджан Алиев след референдум
Илхам Алиев. Снимка: Reuters

Избирателите в Азербайджан одобриха с огромно мнозинство удължаването на мандата на президента от 5 на 7 години, предаде ТАСС, като се позова на неокончателни резултати от произведения референдум.

По данни на Централната избирателна комисия след преброяване на бюлетините от 70,2 процента от избирателните секции 91,2 процента от избирателите са подкрепили удължаването на президентския мандат.

Съответният член от конституцията се допълва от предложение президентът да може да обявява предсрочни избори за държавен глава.

Президентът за първи път получава право да разпуска парламента - според оповестените резултати 87,4 процента от избирателите са гласували в подкрепа на това предложение за промяна в конституцията.

Данните от референдума показват, че 89,3 процента от избирателите са одобрили създаването на длъжностите първи вицепрезидент и вицепрезидент, които да бъдат назначавани и освобождавани от президента.

Азербайджанците удължиха с референдум президентския мандат, но опозицията и правозащитници разкритикуваха вота, целящ според тях да заздрави династическата власт на семейство Алиеви, предаде Франс прес.

Промените предвиждат и премахване на предвидената минимална възраст за кандидат-президентите. Така потенциално отварят път към висшия пост за сина на Илхам Алиев - 19-годишния Гайдар, който ще може да наследи баща си, забелязва АФП.

Опозиционни групи организираха протести преди референдума, като разкритикуваха опитите на президента Алиев да запази властта на семейството си над богатата с петрол бившата съветска република в Кавказ.

Петдесет и четиригодишният Илхам Алиев управлява Азербайджан с желязна ръка, откакто през 2003 г. почина баща му Гайдар, който бе начело на страната от 1993 година. Сегашният държавен глава може да получи неограничен брой мандати, след като оспорван референдум премахна през 2009 г. лимита от два последователни мандата.

Според "Амнести интернешънъл" новите законодателни промени ще предизвикат "нарушения на свободата на сдружаване". Правозащитниците отправиха критики срещу "арестите и сплашването", с които според тях е била придружена кампанията за референдума, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
същинска гербаджийска работа.и боко иска да стане като азерския феодал
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви и Конкретен пример За Модерна Диктатура чрез подмяна на вота и изборна измамаИ в България искат да направят Нещо ПодобноГерб,РБ
1
0
 
7
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Хамериканците няма ли да ги демократизират?! Ко, не!