Почина Шимон Перес

Бившият израелски президент и държавник си отиде на 93 години
28 сеп 2016 07:29, Красимир Ангелов
29
Почина Шимон Перес
Снимка: БТА

Бившият израелски президент и виден държавник Шимон Перес почина тази сутрин на 93-годишна възраст в Тел Авив, съобщи Ройтерс, като се позова на израелското радио.

Преди две седмици Перес постъпи в интензивното отделение на болница "Тел ха Шомер" край Тел Авив с тежък инсулт. Лекарите решиха да поставят пациента на командно дишане и в изкуствена кома. Вчера обаче специалистите съобщиха за рязко влошаване на състоянието му, посочва ТАСС. 

Още по темата
Смъртта на носителя на Нобелова награда за мир за 1994 г. беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден, отбелязва Франс прес. Валден каза, че Перес е починал в съня си в 3 часа тази сутрин (полунощ по Гринуич). Той не даде повече информация, а само уточни, че на сутринта ще има пресконференция.

Шимон Перес на практика бе последният от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир, припомня АФП.

Видни израелски и световни фигури почетоха паметта и личността на бившия израелски президент.

Исак Херцог, председател на израелската опозиционна Партия на труда, която на няколко пъти е била оглавявана от Шимон Перес, изказа съболезнования във връзка със смъртта на бившия държавник и го нарече "един от най-великите лидери, които Израел е имал". Той беше учител, приятел и велик водач, който ще остане завинаги в паметта и историята на Израел, каза Херцог, като се сбогува с Перес "с болка и любов".

Съболезнования изразиха и други израелски ръководители, включително членове на правителството. Премиерът Бенямин Нетаняху засвидетелства дълбоката си лична печал от кончината на големия държавник.

Барак Обама също почете паметта на Перес и изтъкна, че бившият президент никога не е преставал да вярва в мира, посочва Франс прес. Американският президент и съпругата му Мишел заявиха, че ще помнят Перес като скъп приятел, олицетворение на самия Израел.

С кончината на Шимон Перес Израел изгуби лидер, който от първия до последния си ден се бореше за сигурността, благоденствието и за неограничени възможности за страната си. Близкият изток изгуби пламенен защитник на мира и помирението, отбелязаха в изявление Хилари и Бил Клинтън.

Шимон Перес беше най-вече човек на мира. Изказвам най-дълбоки съболезнования на близките му и на хората в Израел, каза канадският премиер Джъстин Трюдо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четейки този форум с голяма мъка констатирам какви примитивни твари има в родината ми.
12
4
 
3
 
! Отговори
Dino преди 7 години
Kakvo mi puka!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
умря един ***.
10
8
 
3
 
! Отговори
Русия е противна преди 7 години
Почивай в мир, Шимон! Въпреки, че целия КПСС преди, а сега ѝ управляващите са евреи/хазари и подкрепяйки арабските ***, те го правиха просто за пари ... простено им е!
9
10
 
18
 
! Отговори
Кеф преди 7 години
Голям кеф. Сите ционисти и юдеи да го последват по най бързия начин. Да си отдъхнат народите
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще обсъди ционизма със Свети Петър.
7
7
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Може би най-умерения ционист....Направо ангел,като го сравним с останалите рептили!
6
6
 
11
 
! Отговори
Bulgaro преди 7 години
Shimon Peres....ubietca na nevrustnite palesticheta....mnogo familii ocherni ti....mnogo hora razplaka! .....Dnes e vidov den.....neka peshta v koyato shte gorish...oganya da ne ugasva nikoga!....Dnes e praznik!!
5
7
 
15
 
! Отговори
! преди 7 години
какво ли го правят сега в она свят тия, на които им отне живота тоя терорис....
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде и ИСРАел след него
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега цялото наше правителство ще сложи едни траурни физиономии и ще пращат едни скръбни съболезнователни телеграми...
2
9
 
22
 
! Отговори
... преди 7 години
Голем праз.. Или ся ше въведем ден за национален траур ?
1
14
 
26
 
! Отговори
Арийчо преди 7 години
Боже! Каква добра новина, направо днес ми е едно усмихнато утро. Дай Боже повече такива новини от Израиля.