Путин пред дилема: Как да съхрани системата?

Ройтерс: Той е заложник на собствената си популярност
29 сеп 2016 16:07, Елка Василева
104
Путин пред дилема: Как да съхрани системата?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин изглежда политически непобедим, след като управляващата в Русия политическа партия спечели най-голямото си досега парламентарно мнозинство в изборите този месец. Но той се изправя пред все по-трудна дилема: как да гарантира оцеляването на една система, в центъра на която се намира самият той, пише Ройтерс.

С приближаването на президентските избори, които трябва да са през март 2018 г., 63-годишният Путин трябва да реши дали да си кандидатира отново или не. Трябва също така да реши дали да не изтегли вота по-рано - за 2017 г., за да пренастрои системата достатъчно рано с оглед на рисковете пред една стагнираща икономика.

Малцина извън най-тесния му вътрешен кръг знаят какво ще предприеме той.

Повечето кремълски наблюдатели са уверени, че той ще се кандидатира отново и ще спечели, отлагайки въпроса за наследника до 2024 г. Други обаче смятат, че той може да поднесе изненада.

Погледнато отвън, оставането му изглежда очевиден избор. Допитванията дават на Путин рейтинг на одобрение от около 80 процента. Управляващата партия "Единна Русия" току-що спечели 76 на сто от местата в парламента, а анексирането на Крим утвърди имиджа му на спасител на страната в очите на много руснаци.

Но под повърхността проблемите пред Путин се множат. Сред тях са прогнозите за анемично икономическо съживяване, липсата на очевиден наследник, апатия сред избирателите, собствените му оплаквания колко физически уморителна е работата му, както и рискът от дестабилизиращи вътрешнокланови междуособици в системата.

Все повече изглежда, че единственият начин за Москва да "презареди" отношенията със Запада би бил оттеглянето на Путин. САЩ и ЕС наложиха икономически санкции на Русия заради действията й в Украйна през 2014 г., и засега е малко вероятно те да бъдат отменени.

Политическият анализатор от московското Висше училище по икономика Николай Петров смята, че Путин може да запази легитимността на системата, ако предаде властта на лично избран от него наследник преди 2018 г. "Това е възможен сценарий", каза той пред Ройтерс, но изрази скептицизъм, че Путин ще избере този път, макар да е под натиск да намери алтернативни начини за съхраняване на широката подкрепа за системата освен национализма и задграничните военни авантюри.

"Путин е заложник на собствената си популярност", посочи Петров. Хора, които го познават, казват, че той се чувства все по-изтощен. В случайно уловен момент пред микрофони миналата година се чу как се оплаква, че малко спи. Бивш високопоставен служител, близък до Кремъл и пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че Путин, който е на власт като президент или премиер вече 16 години, "остарява и е изморен".

Политикът от либералната опозиция Дмитрий Гудков, който загуби мястото си в парламента на изборите този месец, каза пред Ройтерс, че Путин сигурно ще се кандидатира отново, независимо от всичко, защото се страхува, че ако ако се оттегли, става уязвим за съдебно преследване заради действията си в Украйна.

"При многото врагове във и извън страната той започва да се чувства все по-несигурен. Сега не изглежда подходящо време да предаде някому контрола", отбеляза Гудков.

Путин обаче обича изненадите. Мнозина смятаха, че той няма да отстъпи президентството през 2008 г., но той го направи, макар и за да се завърне триумфално на същия пост 4 г. по-късно. Според близък до Кремъл източник изходът от президентските избори в САЩ и това каква политика спрямо Русия ще подеме първоначално победителят, вероятно ще окаже влияние върху решението на Путин.
Путин силно се влияе от глобалната политика и не би се кандидатирал, ако няма необходимост от "силна ръка", каза източникът, като добави, че "в противен случай той ще предаде властта на (премиера Дмитрий) Медведев".

Кандидатката на демократите Хилари Клинтън би възприела твърда линия спрямо Москва, за разлика от републиканския претендент Доналд Тръмп, който каза, че иска да рестартира отношенията с Русия, смятат хора, близки до Кремъл.

Икономическите прогнози са мрачни. Повече от две години след налагането на санкциите от Запада ефектът им като че ли започва да отслабва и се очаква скромен ръст на икономиката догодина. Малкото чуждестранни инвестиции, които в миналото играеха главна роля за даване на тласък на ръста, означава, че (икономическото) съживяване ще отнеме години. Очаква се ръстът през 2017 г. да достигне едва около половин процент и да остане на това равнище за дълъг период.

Поддържането на някаква видимост на масова подкрепа също става все по-трудно на фона на признаците, че все повече избиратели смятат участието си в изборите за безсмислен ритуал. Избирателната активност на изборите на 18 септември спадна до най-ниското си постсъветско равнище. И макар да няма признаци за сериозна нервност сред елита, съюзниците на Путин започват да се безпокоят, че един ден може да се появи заплаха отвътре в системата.

"Нашата държава винаги се разрушава отгоре и отвътре", писа след изборите Дмитрий Олшански, коментатор на прокремълския всекидневник "Комсомолская правда", добавяйки, че привидната победа на държавата може да е измамна. Подобни страхове, както и необходимостта от чистка сред високопоставените чиновници, за да се създаде впечатление, че системата се самообновява, обясняват защо през последните месеци Путин шумно смени куп висши длъжностни лица в Кремъл, от сферата на сигурността, и в регионите. И този процес като че ли продължава.

Путин ще трябва скоро да реши кога да свика следващите президентски избори. Алексей Кудрин - икономически съветник на правителството и бивш финансов министър, предложи за тези избори да не се чака до 2018 г. с аргумента, че това би позволило на властите да спечелят нов мандат за започване на трудни реформи. Кудрин, който е съюзник на Путин, не каза кой според него трябва да се кандидатира, но според елита в страната той има предвид Путин.

Финансовото министерство подхрани спекулациите, че такова решение вече е взето, като публикува през юли писмо, в което се говореше за президентски избори през 2017 г.

Според същия близък до Кремъл източник сега изгледите за предсрочни президентски избори са над 50 процента. Политически анализатор Петров смята, че е много вероятно да има предсрочен вот, освен ако Тръмп не спечели президентските избори в САЩ и не вдигне санкциите.

Друг близък до Кремъл източник, пожелал анонимност, каза: "Състоянието на икономиката няма да бъде по-добро през 2018 г. и населението ще се изнерви. Ще има по-силни негативни настроения, рейтингът на Путин ще започне да спада, а нашите финансови ресурси ще започнат да се изчерпват. Всичко това е в полза на предсрочни избори."

Дори ако, каквото е преобладаващото очакване, Путин реши да се кандидатира отново, той ще трябва да започне да подготвя наследник. След години на раболепно отношение (към властта) от страна на държавната телевизия, много избиратели признават, че трудно си представят политическия живот без Путин.

"Президентът ще се окаже в капан. Легитимността, с която се ползва един харизматичен лидер, не се предава автоматично на неговите наследници", отбеляза този месец московският "Карнеги център".

Единственият друг политик, чиито прояви се отразяват редовно от държавната телевизия, е премиерът Медведев. Той бе президент в периода 2008-2012 г., за да помогне на Путин да заобиколи конституционната забрана някой да изкара повече от два последователни президентски мандата. Той остава потенциален наследник, макар че мнозина избиратели намират неговия стил за твърде мек.

Спекулациите за други възможни наследници варират от военния министър (Сергей Шойгу - бел. ред.) до гуверньора на централната банка и до новия и неизвестен шеф на президентската администрация. След изборите се появи едно ново име - Вячеслав Володин - бивш заместник шеф на президентската администрация. Путин казва, че той трябва да бъде новият председател на парламента - пост, който би му дал значима публична позиция.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
за демократите преди 7 години
Вот какие слова Ванги о Владимире Путине и России записал советский писатель Валентин Сидоров , дважды встречавшийся с Вангой в 1979 году: Все растает, словно лед, только одно останется нетронутым слава Владимира, слава России. Слишком много принесено в жертву. Никто не сможет остановить Россию. Все сметет она со своего *** и не только сохранится, но и станет властелином мира.публикувано е 1996, 4 години преди Путин да влезне във властта...Слепите прогледнаха, само тъпите НЕ
55
0
 
0
 
! Отговори
наплюйте Ванга преди 7 години
През 1979 година казала, че "се топи дори и лед, но само едно нещо ще остане остава непроменено - славата на Владимир, славата на Русия. Той успява да отстрани всичко от пътя си и ще стане господар на света" ... Русия отново ще се превърне в империя!По това време рядко, употребявали думата Русия - всички я наричали СССР. На кой Владимир това, остава загадка. Тълкуватели на нейните пророчества посочват трима. Средновековният руски княз Владимир Долгоруки, Владимир Ленин и Владимир Путин.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сосорските подмадурковци се подсичат но и техния ред идва, всички ще дават очет пред народния съд
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да почне да подготвя дъщеря си за поста....
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой не е знаел или не е вярвал КОЙ е терориста 1 на планетата Земя, да чуе Джон Кирби - официален представител на САЩ от снощи.Терористични Заплахи към държавата Русия - това си позволяваше само ИДИЛ.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е бил(силно впечатлен) от коментарите и мненията на евроатлантическите триполови прасета ,дето са на копанята на Америка (за ) България и сега след като е (прочел и разсъждавал ) върху коментарите им ,дилемата на Вовка е сега в кой крачол да си го премести.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИНСТВЕНАТА ДИЛЕМА ПРЕД ВОВА Е КОЕ КОПЧЕ ПЪРВО ДА НАТИСНЕ ,ЗАЩОТО АКО Е ЛЯВОТО ЩЕ ЗАМИНЕ ИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ И ЕВРЕЙСКИЯ НЮ ЙОПРК,А АКО Е ДЯСНОТО ОТИВА ЗАПАДННИТЕ КРАВАРСКИ ОБОРИ-ЩАТИ .ТОВА МУ Е ДИЛЕМАТА НА ВОВА,А НАШАТА ДИЛЕМА Е КАК СЛЕД ТОВА ДА СЕ РАЗПРАВИМ С ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ТРИПОЛОВИ *** ЦАПАЩИ БЪЛГАРИЯ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ .
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин, зарежи ги тези дилеми, ами кажи кога ще си прибереш обратно руските мизеpници дето ги наплоди из България?
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
boiko ima poveche mandata ot Putin
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин пред дилема: В мавзолея или при Немцов !
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОставетЕ ПУТИН КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА НАС-КАК СМЕ ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ ??
45
4
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 7 години
Чета ти глупостите и се чудя дали живеем на една и съща планета?За Сащ и тяхното отроче Идило да кажеш нещо или все Русия ви е в главата,кой кво направи Путин виновен?Барем да ви плащат за глупостите къде пишете,ако ли не сте за посмешище...
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кравите пред дилема Путин си знае работата
43
3
 
9
 
! Отговори
567 преди 7 години
Източник Ройтерс - само това е достатъчно за да е ясно съдържанието!
42
7
 
21
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Мине немене 2 дена и публикувате поредната просторна статия за Русия,с един и същ подтекст а и надтекст. Дано поне взимате по някой лев,щот ако го правите от чист журнализъм говори зле за вас. Няма да свалите Путин с публикации в нащи а и в руските медии.Рейтинга му е 80% не защото е хубав и обичан.Просто руснаците видяха и осъзваха какво се случва със страни където т.н. демократични революции победят.Украйна,Грузия, целия близък изток та даже и България.Хората предпочитат деспот пред анархия.
41
12
 
4
 
! Отговори
anoniemn преди 7 години
Проблемите на Русия са най-вече поради спада на цените на нефта и газа, които достигнаха десетгодишни минимуми, но вече отново се покачват, което ще доведе до нов техен максимум между 2018-2022 г. и до нов икономически бум за Русия, която се подготвя за това отсега.
40
2
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Плевнелиев
39
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1913 г. Романови честват пищно 300 г. управление на династията. Всичко е прекрасно, народът обича царя, царицата, престолонаследника и княгините!След 5 г., през 1918 г. всичко е рухнало , а от Романови не е останало нищо!Путин не е нито Петър Велики, нито Екатерина Велика!
38
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е примитивна и технологично изостанала държава ! Единственният начин да я забележат е като създава и поддържа тероризма в цял свят !!! Русия в злобата си към ЕС поддържа Асад , подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Но коварството е в това че по този начин пречи и на тръбите от Египет и Израел и други източници на газ да достигнат ЕС !!!
37
4
 
5
 
! Отговори
за 64... преди 7 години
"БРАВО"....но , не за дълго....ха,ха,хааааааааа