София издигна Георгиева след политманеври Берлин - Москва

Чужди издания: Германците се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея
29 сеп 2016 10:52, Елка Василева
36
София издигна Георгиева след политманеври Берлин - Москва
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Европейският комисар за бюджета Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, след като българското правителство издигна кандидатурата й в последния момент, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Този ход беше предшестван от продължили месеци политически маневри - от Берлин до Москва, минавайки през София, и е поредният обрат в 18-месечната кампания за избирането на наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация, коментира изданието.

Георгиева призна, че има трудната задача да спечели подкрепа преди решаващо гласуване следващата седмица, при което постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН за първи път ще разкрият предпочитанията си към кандидатите за генерален секретар.

"За една седмица трябва да направя това, което другите кандидати са направили за една година", каза тя пред "Файненшъл таймс".

Още по темата

В надпреварата участват още деветима кандидати, а след досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност като фаворит се очертава бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш. В списъка е и още един български кандидат - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Файненшъл таймс" посочва, че българското правителство е оттеглило подкрепата си за Бокова по настояване на Германия. Берлин има благосклонно отношение към Георгиева, която произхожда от същото десноцентристко европейско политическо семейство като германския канцлер Ангела Меркел. Германците обаче се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея, въпреки че имаше информации, че Берлин е отправил призиви в тази насока към руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай този месец.

Руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Германия. Външното министерство в Берлин категорично отрича съобщенията за германска намеса, отбелязва изданието.

В ООН има негласно споразумение, че следващият генерален секретар би трябвало да е жена и да е от Източна Европа, а Георгиева отговаря на тези критерии. Тя също така би била първият човек, говорещ руски, който заема поста. Видната й роля в Европейския съюз обаче създава проблеми, тъй като Брюксел наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна през 2014 г.

Освен това според дипломати Георгиева няма непосредствен дипломатически опит, особено в решаването на конфликти. Някои служители в Европа се оплакват, че тя е вкарана в надпреварата, за да бъдат неутрализирани възможни социалистически съперници като Гутериш, пише "Файненшъл таймс".

Кандидатурата на Георгиева беше издигната ден, след като българският министър-председател Бойко Борисов разговаря по телефона с Путин. Смята се, че Русия като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има ключово значение за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Георгиева, изтъква американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и е работила в Световната банка, е смятана за кандидат с по-големи шансове от Бокова, която се нареди на шесто място на последното от проведените досега предварителни гласувания в Съвета за сигурност. Очаквано беше, че българското правителство ще оттегли подкрепата си за Бокова и ще номинира Георгиева, пише изданието.

Радио Нова Зеландия отбелязва, че според анализатори след включването на Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН шансовете на новозеландската кандидатка Хелън Кларк на практика стават нулеви. На последното гласуване в Съвета за сигурност Кларк се класира седма.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалинка си е истински алчен и подъл ***! Дано не я изберат.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko kaza 4e bulgarina se interesuva ne ot Stalinka, a ot Saniraneto kolko ste mu izlezei taka da e, ama narodnata pesen za Irina moma- Gerb li sa ia izmislili
25
0
 
7
 
! Отговори
ijd.rk преди 7 години
каква софия сънувате бе, днес. лизаческа медия.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от трън та на глог
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то длъжностните позиции на Гутериш и Георгиева се препокриват.но на разни инстанции-кат отговорящи по бежанските въпроси,даже и е началник от по високото ниво,кат даже в последно време е от дясно и ляво на генералния секретар,тя е от ляво и дясно на европейския секретар на комисарите,какъв план да са изнесли,някой да са питали кат глава,не на зеленчук дет му зарината главата,то ли боли я или просто му засипват ринат на нея-аджеба що боли,проблем,щрауса също се рови,но едвали болки с таз сила.
22
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Бойко! Скъсай веднъж за винаги с Москва! От там само беди са ни дошли. Народът е с теб!!!
21
17
 
4
 
! Отговори
Бан Янука преди 7 години
"Кандидатурата на Георгиева беше издигната ден, след като българският министър-председател Бойко Борисов разговаря по телефона с Путин."От Царя Освободителя та до днес (с кратки прекъсваня) Москва ни контролира. Това е факт, другото е мъгла и илюзии.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След целия този цирк, май ще се окаже, че совалките, за които казаха от външно на Русия, от страна на Меркел са истина, въпреки че Берлин обвини Москва в лъжа. Май, май лъжците се оказват други, а и опорните точки дето изтекоха от щаба на Кристалинка срещу Бокова, ще се окажат баш верни.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия била подкрепяла? Германия не е постоянна членка и от нея нищо не зависи. Аз не мога да си обясня нашите ****оум*и ли са? Страните от които зависи избирането на когото и да е за ген. секретар на ООН са:Русия, Великобритания, Сащ, Китай и Франция.
18
0
 
28
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Това си е резил отвсякъде. И да стане шеф на ООН и да не стане шеф на ООН, все е резил. Кка си я представяте тази за шеф на ООН?! То тогава ООН направо да го закриват.
17
0
 
27
 
! Отговори
франко фере преди 7 години
Цветанов ще провежда изборите в ООН.
16
0
 
20
 
! Отговори
поправка преди 7 години
София не може да "издигне", нито да отстрани главния генен инженер на колонията. Това е прекалено важен пост и не подлежи на обсъждане от страна на ***.
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам,голям срам.Позор,резил,интрига,коварство - това е Бойко Борисов,Митов, и Кристалина Георгиева .България е унизена .
14
0
 
18
 
! Отговори
Atom преди 7 години
Нищо и никакви - станаха всякъкви-:)
13
0
 
28
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Ще спечели То туй да не и е България да печели Когато каже вождът
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Какъв плюс, че говорела руски! И моля, Бокова освен и руски, говори френски. А Сталинка?
11
31
 
3
 
! Отговори
aa преди 7 години
То е ясно че Кристалина Георгиева ще спечели поста. Само занимават хората с театър. И спец анализаторите подгряват публиката по форумите.
10
1
 
36
 
! Отговори
ЕХ СТАЛИНКЕ преди 7 години
Подла душичке. Толкова ли мразиш БЪЛГАРИЯ? Голямото его ще ти изяде главата тоя път
9
29
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Така или иначе кандидатурата на Бокова беше обречена на юровал
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За една седмица трябва да направя това, което другите кандидати са направили за една година", перефразира Георги Димитров, еврокомисар Сталинка Георгиева:)))