Демографската картина: Не растем, но пък стареем

4,6% от населението у нас е над 80 години
30 сеп 2016 13:30,
33
Демографската картина: Не растем, но пък стареем
Снимка: архив, Bulphoto

Към 1 януари 2015 г. възрастните хора у нас на възраст над 80 години са били малко над 331 хиляди души, което прави около 4,6 на сто от цялото население у нас, отчита анализ на Евростат за тенденциите за увеличаване възрастовата граница на живот в ЕС-28 през последните 10 години (2005 - 2015 г.).

Според данните на европейската статистика броят на българите на възраст 80+ се е увеличил за едно десетилетие с близо 87 хиляди души. През 2005 г. броят на хората у нас на тази възраст е бил 244 хиляди, докато през 2015 техният брой е стигнал малко над 331 хиляди.

По официални данни на НСИ - в края на миналата година броят на възрастните хора у нас на възраст 80-99 години е бил около 330 хиляди души. Столетниците у нас са били 329 души - 221 жени и 108 мъже.

Прогнозите на НСИ за тази възрастова категория българи са, че след 50 години - техният брой у нас ще нарастне с още около 100 хиляди души.

Според анализа на Евростат през миналата година в ЕС е имало повече от 27 милиона хора на възраст 80 плюс години. За едно десетилетие броят на хората в тази възрастова категория в ЕС се е увеличил с над 7 милиона - през 2005 те са били 19,7 милиона, а през 2015 - 26,7 милиона.

Средната продължителност на живота на тази възрастова категория в ЕС за едно десетилетие е нарастнала с 1,1 години - от 8,4 години през 2005 - до 9,5 години през 2015.

Като численост най-много хора в тази възрастова категория е имало в Германия - над 3,5 милиона души, във Франция и Италия - по над 2,8 милиона и във Великобритания - над 2,6 милиона.

Най-малко възрастни хора над 80 г. Евростат отчита в Малта - едва 17 хиляди, Люксембург - 22 хиляди и Кипър - 27 хиляди души.

Анализът отчита също, че при хората над 80-годишна възраст най-дълго живеят жителите на Франция - средно още 11 години. Следват Испания - 10,4 години, Люксембург - 10,1 години и Италия - 10 години.

На противоположния полюс се намират възрастните хора в България, Румъния и Хърватия, които при достигане на достолепната 80-годишна възраст живеят средно още между 6 и 7 години.

Като цяло жителите на ЕС-28 над 80-годишна възраст през 2015 г. са били 64,6 процента жени и 35,4 процента мъже, отчита европейската статистика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не стареем, а БЯГАМЕ от държавата. Раждаемостта през последните години е прилична, освен това следвоенното поколение, което е по-многобройно, навлезе в пенсионна възраст, така че това е един естествен демографски процес, но не е демографски проблем, а по-скоро ПОЛИТИЧЕСКИ!
26
0
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
И на мен ми се иска хората да се върнат тук и да не изчезнем като народ, но изказването ти, че тези хора ти пречат, понеже работят за чужди икономики, е малко несериозно. Хората в чужбина общо вкарват повече пари в родната икономика, пращайки пари на близките си, отколкото ние изкарваме тук и харчим. Та няма какво да ги обвиняваме, след като е нормално всеки да търси по-добър живот за себе си и семейството си. Представям си ако и тези пари не се наливаха, сигурно щяхме да сме трагични....
25
0
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
Така е, но лошото е че тези хора не само са бъхтили за режима, но са и с толкова промити мозъци, че не осъзнават кой е виновен за мизерните им пенсии сега и продължават да милеят за старите дни. Как се очаква работещите да издържат всички пенсионери и те да са с добри пенсии, при положение, че населението застарява толкова бързо?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги трябва и акъл.Нормалната демографска крива за развито икономически общество е тази в Европа, в частност-в България.Не е нормално да нараства населението на планетата и то за сметка на необразованите и невградими в развито социално общество индивиди.Честно и отговорно е световните лидери да кажат на света:Намалете раждаемостта!-и да се изброят държавите с неадекватно семейно планиране.Това е по-хуманно от поддържането на войни в съответните райони.
23
0
 
4
 
! Отговори
до Груди преди 7 години
Абсолютно си прав, но това важи за по-младите като нас, които се ориентираха как стоят нещата сега, а тези, които промените ги завариха в предпенсионна възраст са най-потърпевши. Цял живот са бъхтали за режима, а сега висят с мизерни пенсии. Огромна част от тях не са виновни за ситуацията в България, а са обикновенни трудови хора, които цял живот са живяли по един начин и изведнъж всичко се сменя за тях, когато вече не са активни да могат да си оплетат кошницата
22
1
 
4
 
! Отговори
Груди преди 7 години
Абе то не е само да чакаш от държава. Ако не си си оплел кошницата докато си млад и работиш после жална ти майка. В Америка синоним на пенсионер не е беден - защото повечето американци заделят/инвестират докато работят. Нормално е да се види 70 -80 годишни хора да карат доста по-скъпи коли от някои 20 годишни които тепърва почват работа. В България е наобратно (както почти всичко останало)
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След години и пенсионери няма да има.Ще има само партии политици и депутати.
20
0
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Изчислената пенсия ми е 1200 лв. получавам 910 лв. при 40 год трудов стаж имам осигуровки по 400 лв. на месец. Като работник и пенсионер изхранвам някои си лентяй хрантутник, който навсякъде ми се заканва с побой или кражба..
19
0
 
23
 
! Отговори
Прави са 14 и 15 преди 7 години
Възрастните с по 35-40 години трудов стаж имат правото да изискват от държавата прилични пенсии. Не е тяхна вината, че трудът им е бил ограбван от същата тази държава.Ако такъв човек по някаква причина е останал без деца, значи ли това, че няма право на пенсия? Тя се дава за трудов стаж!А у нас какво се прави? Колко пъти вече беше изчислявано, че ежегодно за издръжка на *** се дава сума, с която пенсията на всеки един от трудовите пенсионери може да бъде увеличена с по 180-200 лева!
18
3
 
14
 
! Отговори
a преди 7 години
Само да кажа, че след 50 години такова нещо като България няма да има!
17
3
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Пенсиите да се изплащат до 80 год. след навършването им да почват работа.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията си е супер, имайте предвид, че младите отиват на запад, където демокрацията не е мутренска и работи за доброто на обществото.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само една трета са мъже? еееех,не може човек гадже да си намери вече.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
важното е демокрация да вее в косите и така до последния българин
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42И що ти пречат старите хора, чиито деца са в чужбина? С това, че са се изгърбили от работа цял живот, а към края му не могат да разговарят с внуците си, щото децата не говорят български? С това, че децата на същите отрудени стари хора са били прокудени от страната си от "гениалната" политика, водена от нашите "държавници" вече близо 30 години? С това, че плодовете на труда им бяха разграбени и унищожени от същите "държавници"? С това, че "шведите" ги обират, бият и насилват?
12
13
 
1
 
! Отговори
42 преди 7 години
На мен ми пречат старите хора, чийто деца са в чужбина. Работят за чужди икономики, а родителите им чакат пенсии от нас, които сме тук.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Ако беше възможно, 1000 плюса щях да ти напиша!И аз мисля като теб.
9
2
 
30
 
! Отговори
Да са живи и здрави преди 7 години
нашите родители и прародители, дано повечето от тях да навършат 100 и повече години, но с достойни пенсии, защото са работили за тях, създали са нас и са крепили държавата с данъците си!Излишно е мрънкането, че не се раждат много деца. Нали светът върви към автоматизация на много видове производства? По-добре на Земята да живеят само няколко милиарда хора, но да са висококвалифицирани, високоплатени, цивилизовани и с добре устроен бит.Каква полза има светът от свръхраждаемостта на знаете кои?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултат от всички демократични управници.