Лавров иска доказателства, че Русия удря цивилни в Сирия

Министърът увери, че Русия не използва забранени оръжия в Сирия
30 сеп 2016 17:15, Елка Василева
95
Лавров иска доказателства, че Русия удря цивилни в Сирия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия иска да й представят доказателства в подкрепа на обвиненията, че нанася удари по цивилни мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В интервю за Би Би Си Лавров каза, че би искал да види доказателства за руския удар по хуманитарния конвой в Алепо, ако такива има. На въпрос на журналиста към него не желае ли Русия да се извини за този инцидент дипломат номер едно каза кратко: "Първо искам да видя доказателствата".

Лавров увери, че Русия не използва забранени оръжия в Сирия и че предприема превантивни стъпки, за да избегне смъртта на цивилни в тази страна.

Лавров съобщи, че по-късно днес по молба на САЩ ще проведе още един разговор с Джон Кери за Сирия.

Ние разговаряме с Кери на практика всеки ден и днес ще има още един телефонен разговор, защото Вашингтон се обърна към нас с такава молба, каза Лавров.

Министърът каза, че споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, договорено между Русия и САЩ, продължава да действа.

Той определи като неприемливи предупрежденията на САЩ към Русия по повод нейните действия в Сирия. Лавров нарече тези предупреждения "заплахи".

Държавният департамент предупреди, че руски интереси и дори градове може да бъдат атакувани от ислямисти, ако Москва продължава с въздушните си удари в Сирия.

Те /американските представители/ заявиха също така, че Русия ще губи самолети, че ще губи военни, че руски градове ще бъдат подложени на атаки. Това е неприемлива заплаха. А може би това е сигнал, че те искат да направят това, че могат да направят това, каза Лавров във връзка с тези предупреждения.

Министърът каза, че Русия така и не е получила обяснение защо сирийският опозиционен Висш преговорен комитет се изказва в поддръжка на организацията Джебхат ан Нусра, която е забранена като терористична организация в Русия.

Не получих никакви обяснения по този въпрос от Джон Кери, каза Лавров и допълни, че все повече групировки се присъединяват към Джебхат ан Нусра. Лавров заяви, че в разговора си с Кери ще обсъди именно въпроса за разграничаване на умерените сирийски бунтовници от терористите.

Руският външен министър отбеляза, че пътят Кастело не може да бъде използван за хуманитарни доставки до Алепо заради терористична заплаха.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То на кремълските нещастници и техните платени слуги каквото да им покажеш, ще кажат че е фалшиво.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 83пенсионерНе съм привърженик на реформаторите и съм напълно здрав.Просто не нося червени очила.Как ще ми обясните миграцията на млади хора(с пари)от Сирия към Европа?Защо тези хора не останат в страната и заедно с армията да се борят срещу ИДИЛ?Дали пък тези хора не са против режима на Асад и затова са масово избивани.
58
0
 
1
 
! Отговори
до 83пенсионер преди 7 години
Извинете да не сте симпатизант на риформаторете?. Между другото изглежда имате миражи. Да не страдате от някоя неизлечима тропическа болест ?.
57
0
 
1
 
! Отговори
до 78 ДЕСА ПОЕТЕСА преди 7 години
След първата ранна сутрешна " доза" ви е дошло поетично вдъхновение. Колко нежно, женственно. Обичате ли да носите дамско бельо ?.
56
6
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Доказателствата са мигрантите в Европа.Асад бомбардира с така наречените ''варелни''бомби, които нанасят големи поражения на населението.Руснаците умишлено не правят разлика м/у умерени сирийски бунтовници и терористи-трепят наред.Целта им е да подгонят хората от домовете им към Турция,а от там......Това е отмъщението на жужето към Европа за наложените санкций.
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя шамшал само това знае. Нямате доказателства и дайте доказателства. И какво? Трябва да го вземат и да му наврат муцуната под руините на Алепо ли? Та той пак ще каже че това не са руски бомби. Айде стига с тези руски номера.
54
7
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Умници за да си вържат гащите рашките за да няма хъката мъката както в Грузия още преди да почнат създадоха център за координация - АСАД, ИРАН, ИРАК и Русия в тоя център се събира инфо и се решава кои цели да се бомбят(стационарни не на огневата линия)Вторите цели са на огневата линия нашите са тука - там има някой дето стреля по нашите идете и ги срешнете с боговете имНедостатъци на руските системи - нямат малокалибрени бомби - тоест като се ползва 250-500-1500 кг бомба има големи разрушения
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3800 е доста слабо, ФАЩ в Ирак под 10 000 годишно не са слизали, и са стигали до 30 000
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От белия дом се вайкат, че за една година руските бомбардировки са убили 3800 цивилни. У хамерика хамбургерите убиват 25000 човека МЕСЕЧНО.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевНе са радиоупралвяеми - с жица са, буквално жица дълга няколко километра. Честно казано не са кой знае какво - могат да ударят единствено стационарни или изключително бавни мишени. Но е вярно, че армията ни ги няма. 60 000$ парчето са. От ЦРУ за ИСИЛ с братска любоф, барабар с обучението и снабдяването с цели.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алепо ще бъде изчистено от вредители до няколко дни. Те краварите за това *** толкова на умрело. Центъра вече е чист, остана само стария град. И този път няма да има отстъпления, вредителите са обградени от всякъде и ще бъдат изтрепани до последния, както си му е реда.
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те /американските представители/ заявиха също така, че Русия ще губи самолети, че ще губи военни...................=========И още как...........ако американците искат не руски самолет а руски калпак хвърлен във въздуха ще бъде направен на решето. Завиждам му на Обама за здравите нерви. Аз ако бях.........
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До борисНапротив - обонго вече си е пътник, ако някой ще одобрява доставки на ракети това ще е той, защото и да обере пешкира няма да има значение, неговата вече е изпята, той е като използван кондом.А и да им пратят ракети - това не са 80те години, могат да ги пукат и от по-високо с още по големи бомби, а и имат доста залежали балистични ракети, които ще предпочетат да изразходят вместо да дават пари за обезопасяването и унищожението им. Русия приключи с отстъпките.
47
4
 
9
 
! Отговори
Бръчков преди 7 години
Нека не забравяме в Югославия братята американци какви бомби хвърляха с обеднен уж уран .... Ама нали сме им *** , та си траем !
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
62-тъкмо това щях и аз да напиша.Това е и моето мнение.
45
2
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До До 38,Кой ви пълни главите с тези глупости не ми е ясно! Като го изслушат тези български делегати-какво? много трудно можеш да ме убедиш, че франсета и англета, че и немци, дето са били биз-бизе с Османската Империя(Турция), ще се съгласят да откъснат глоямо парче територия от последната и да го дадат на масово проруски настроените тогава българи!
44
2
 
1
 
! Отговори
Батко преди 7 години
Живи свидетели нямат тия *** и постоянно увъртат за нещо . Надявам се искренно американци и руснаци да се избият до крак взаймно защото те са виновни за света който живеем днес . Само ние трябва да гледаме и кротуваме докато не измрът тия *** .
43
11
 
6
 
! Отговори
борис преди 7 години
Руснаците бързат да завземат Алепо, защото времето на черния мърляч обонго изтича скоро. А като дойде на власт баба Хилъри, още на другия ден ще разреши доставката на "Стингър" за опозицията и руснаците ще трябва да си обират крушите от Сирия.Доказателства им трябвали на тези простаци - сякаш целия свят е сляп и не вижда как тези военнопрестъпници разрушиха 2 милионния Алепо и избиха десетки хиляди мирни сирийци.
42
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тея руснаци са толкова жалки...
41
18
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 7 години
На руснаците им трябваха 50 години за да си признаят, че те са отговорни за клането край Катин, цяла седмица увъртаха за свалянето на корейския Боинг, засега не признават, че те убиха 298 души в самолет МН-17 над Източна Украйна, не признават и за хуманитарния конвой. Проблемът им е, че дори в Русия не им вярват!