Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина

От Съвета за сигурност: Тя няма да бъде посрещната с отворени обятия
Обновена: 30 сеп 2016 09:39 | 30 сеп 2016 09:37, Елка Василева
72
Русия възразила срещу кандидатурата на Кристалина
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка - Ирина Бокова, остава в надпреварата.

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември, новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес.

Още по темата

Френската агенцията припомня, че в сряда България реши да замени досегашния си кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Георгиева. Бокова обаче възнамерява да остане в надпреварата и нищо не я задължава да се оттегли, посочва АФП.

Франс прес отбелязва, че Георгиева има предимството да е жена от Източна Европа. Всички досегашни генерални секретари на ООН са били мъже и нито един от тях не е бил от този регион.

Смята се, че Ирина Бокова, която остана на шесто място при последното гласуване, има подкрепата на Русия, а нейната сънародничка е лансирана от Германия, отбелязва АФП.

В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

Друг дипломат от Съвета за сигурност определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Абе какво ни плашите с тази Русия?Тя да не е единствения решаващ фактор в ООН и СС.Тепърва ще почнат преговори кой кого подържа,кой какво иска и т.н.Не забравяйте че Бойко първо говори с Путин и след това ги смени.Дали пък не са се разбрали?
56
1
 
7
 
! Отговори
евро експерт преди 7 години
предлагам следващата седмица да предложим за генерален секретар на ООН- Бат Сали интелигентна и ерудирана личност експерт в областа на енергетиката(ниско напрежение)също така се ползва с поткрепата на Индия и Бангладеш
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия била възразила. Ха-ха! На кой му пука.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига с тая Русия. От самото начало тя подкрепя сръбския кандидат, така че дори Първанов да предложим - все тая.
53
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52Aз пък не съм нито унижен, нито възмутен.Ние знаем , че подли зурките не знаят че са унижени и за това не се възмущават.
52
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои лъже другарите руснаци че мнението им има някаква стоиност във България . Другари осъзнаите се .Като счупихте плочата на ,,Каимак Чалан,, за големи герои се помислихте .Или си мислите че не знаем. Или че вие финансирате цялата помия наречена МАКЕДОНИЯ ВСЪЩНОСТ СЪЗДАДЕНА И ПОДЪРЖАНА ОТ ВАС ДО ДЕН ДНЕШЕН И НАСОЧЕНА СРЕЩУ НАШАТА ДЪРЖАВА И НАШИЯТ НАРОД .За това и много други работи сте ни БЕЗРАЗЛИЧНИ ,НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТЕ .
51
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И БЕЗ РУСИЯ И КИТАЙ НЕ СТАВА."Aма и без САЩ и Германия и България и т.н. не става! :)))То и в Крим изборите не зависиха от вота на хората. Хората гласуваха, че не искат руснаци, ама Русия каза "хората ни избраха".Руснаците заради това се страхуват от Кристалина. Понеже има огромна вероятност тя да повдигне тези въпроси.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друг дипломат от Съвета за сигурност определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия". /БТА/
49
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои саитове не мога да разбера дали са Български . Стига сте распространявали руски хибридни дезинформации
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недей с Цецка бе, тя ще е президентка на ГЕРБ. По-добре с Кунева, че е с големи мераци жената.
47
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България БЪЛГАРСКИТЕ граждани и власти решават коя ще е кандидатурата, а не някакви си Русия или Турция.ДА БЕ, В БЪЛГАРИЯ РЕШАВАТ. АМА ТАМ В ООН РЕШАВАТ ДРУГИ. И БЕЗ РУСИЯ И КИТАЙ НЕ СТАВА. Що се отнася до българските граждани - те нищо не решават, дори и изборите се фалшифицират.
46
1
 
19
 
! Отговори
ББ преди 7 години
Давам срок на Кристали на до 7-ми окт и ако не стане първа или втора я сменям с Цецка
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички американски президенти, от първия до последния, са УБИЙЦИ. ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ИЗГРАДЕНА ВЪРХУ КРЪВ И КОСТИ И Е НАНЕСЛА ОГРОМНИ ЗЛИНИ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ.НЯМА ДЪРЖАВА ПО СВЕТА, КЪДЕТО АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НЕ СА УБИВАЛИ.ЕДНА ПРОКЪЛНАТА ИМПЕРИЯ, НО ЗНАЕМ ЧЕ НЯМА НИЩО ВЕЧНО ПОД СЛЪНЦЕТО.
44
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aз пък не съм нито унижен, нито възмутен. Официалните власти в България така са решили. Хората са ги избрали с избори тези официални власти. Кой каквото иска да си възразява. В България БЪЛГАРСКИТЕ граждани и власти решават коя ще е кандидатурата, а не някакви си Русия или Турция.
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ауууу, Гоце ще проведе митинг шествие по улиците на София ще се веят червени баираци и бабички и старци ще пеят бригадирски песни. Трябва да громим тоя капитализъм . Боже ще се разрева . Под скандиранията името на аятолаха и неговата губерня.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви, цитиран от АФП, украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.ДОРИ И Украйна се възмущава от КриСталинка!!!
41
13
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
С пяна на уста червената, омразна слуз вие, че отсвирването на бокова от правителството на България е позор за цялата(???) нация!? Не, позор щеше да бъде, ако тази издънка на омразният клан от доказани убийци и престъпници бокови беше официалната представителка на България! Бокова, брат и и племенника й са точни копия на червеният деветосептемврийски убиец - боков старши...
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате са спрът всички войни.Трябва всички държави да приемат конституцията на ФАЩ и да се признаят за техни роби и да дават 80% от благата си за тях и всички територялни земи да се считат за техни може и да се ползват само доларчета.
39
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВИ СА ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ САНКЦИИ ЗАЩО НИКОГА НЕ СА СЛАГАНИ НА САЩ СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ Който е извършвал хиледи воедни престапления в десетки държави КОЙ ГИ ОПРЕДЕЛЯ? Русия да е наложила някога на някой освен на Турция за малко. като на някой не им изнася вътрешната политика на една държава измислят санции.Видяхте всички държави с санции се разрушиха само Северна Корея ще ви оправи
38
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До как?И каква е връзката на санкциите с шефа на ООН? Нито той ги въвежда, нито може да ги премахне. Единствено Русия ако влезе в пътя на нормалните междудържавни отношения и си върне награбеното от Украйна може да премахне санкциите. Колко ще продължат? Достатъчно дълго, на Куба продължават вече 55 години и не са премахнати, отвориха само посолства в Хавана и Вашингтон.